Sajtóközlemény

Meghosszabbítva! – Február 18-ig látogatható a Munkácsy-kiállítás Székesfehérváron

(Székesfehérvár, 2024.január 12.) – A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítva, február 18-ig látható a Munkácsy-kiállítás városunkban. A Munkácsy Székesfehérváron – Válogatás Pákh Imre gyűjteményéből című kiállítás szeptember közepén nyílt meg a Szent István Király Múzeum Rendház épületében, azóta több mint 26 és félezren látták a különleges gyűjteményt.

 

Az elmúlt napokban is folyamatosan kimagasló érdeklődés kísérte a Munkácsy-kiállítást, melyet a megnyitó óta több mint 26 és félezren láttak a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A nagy érdeklődésre tekintettel – a Magyar Művészeti Műhellyel és Fásy Ádámmal, a Munkácsy Alapítvány elnökével egyeztetve – február 18-ig meghosszabbítják a fehérvári kiállítás nyitvatartását – jelentette be Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.

 

A válogatott műalkotások között több mint hatvan festményt, nyolc grafikai munkát láthatnak a látogatók Munkácsy Mihály életművéből, valamint más alkotók Munkácsyról készített festményeit és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobrát. Emellett decemberben egy újabb festménnyel bővült a tárlat, mely Pákh Imre Munkácsy-gyűjteményének legújabb darabja. A Szerelmi dal című alkotást Munkácsy Mihály az 1880-as évek második felében festette a kosztümös zsánerjelenetekből álló képsorozata részeként.

 

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy Pákh Imre gyűjteménye ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményt 2005 óta világszerte közel ötven kiállításon láthatta a közönség. Székesfehérvár a negyvennyolcadik állomása a tárlatnak.

 

A kiállítás székesfehérvári műtárgya a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményben őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel, később pedig Balló Ede festőművésztől került Ybl Ervin tulajdonába.

 

A Munkácsy-kiállítás 2024. február 18-ig, hétfőtől vasárnapig 9 és 19 óra között látogatható a Szent István Király Múzeum, Rendház épületében. A jegyárakról és további részletekről a Szent István Király Múzeum honlapján tájékozódhatnak.