Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

A MÚZEUMRÓL KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

A múzeumpedagógiai foglalkozások célja a komplexitást, kreativitást elősegítő helyzetek megteremtése. Az alkotófolyamatban, az élményszintű újraélés, a játék, a szabadság, folyamatos önmegismerés, örömszerzés, játékosság, sikerélmény, valamint a közösségi élmény keresztüli megélések, megerősítése történik. Szakképzett kollégáink a kortárs múzeumpedagógiai módszerek széles palettáját használják, amellyel élménnyé teszik a tudásszerzést óvodás kortól középiskoláig. Interaktív foglalkozásaink segítenek megismerni a múzeum sokszínű gyűjteményeit, lehetőséget biztosítanak a látogatóknak arra, hogy értékes ismereteket és tapasztalatokat szerezzenek kiállításainkhoz kapcsolódóan.


Egyes programjaink ingyenesek, mások díjkötelesek. Programjainkra minden esetben bejelentkezés szükséges. Munkatársaink egyéni kérésre, speciális igények szerint is tartanak foglalkozásokat a múzeum több telephelyén. Egyes foglalkozásaink a múzeum falain kívül is igénybe vehetők.

Általános tájékoztatás programjainkról: 

tel.: 70/ 6646 164 (munkanapokon 9:0015:00-ig)

e-mail: bejelentkezes@szikm.hu

Részletes tájékoztatás az egyes kiállítóhelyek programjairól a kiállítóhelyek linkjein feltüntetett elérhetőségeken kérhető.

HELYSZÍNEK

NEMZETI EMLÉKHELY – KÖZÉPKORI ROMKERT

Székesfehérvár, az egykori királyi koronázó város talán legfontosabb emlékével, a koronázó bazilika történetével ismerkedhetünk meg múzeumpedagógiai foglalkozásunkon. Bár a középkori Magyar Királyság egyik legfontosabb vallási és közjogi épülete ma már csak rom, de a szemfüles látogató számára érthetően mesél a múltról.

További információ a múzeumpedagógiai foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.

 

VÁROSI KÉPTÁR DEÁK GYŰJTEMÉNY

A Deák Gyűjteményben kiállított alkotásokon keresztül a látogatók megismerkedhetnek a különböző művészeti technikákkal. Az idelátogatók megélhetik az alkotás örömét, folyamatát, élményközpontúan, megértve a formák, színek által kiváltott hatásokat sajátélményen és a művészeti technikákon keresztül (agyagozás, festés, szén, akvarell, porpasztell, olajpasztell, stb.). Minden alkalom végére egy saját alkotás születik. A foglalkozások tematikája korosztályoknak megfelelően különböző, de van tematikusan egymásra épülő is. A feladatok szorosan összekapcsolódnak a gyűjtemény anyagával, illetve az épp aktuális tárlattal, miközben a műveltségi, esztétikai, művészeti, művészettörténeti területekhez is kapcsolódnak.

További információ a múzeumpedagógiai  foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.

FEKETE SAS PATIKAMÚZEUM

A Fekete Sas Patikamúzeumban a mesterség századokon átívelő izgalmas történetébe engedünk bepillantást az érdeklődőknek. A foglalkozásokon a gyógyítás és gyógyszerkészítés titokzatos múltjának anyagaival és eszközeivel ismertetjük meg a kicsiket és a nagyokat. Illatszertárunk kellemes és kellemetlen meglepetéseket is tartogat a legbátrabbaknak.

További információ a múzeumpedagógiai foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.
 

GORSIUM

A mai Tác község határában elterülő régészeti parkban nyomon követhetjük, hogyan vált római katonai táborból város, majd római településből középkori falu. Az izgalmas településtörténeten túl a római hétköznapokkal, kultúrával is megismerkedhet a látogató.

További információ a múzeumpedagógiai foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.

 

HETEDHÉT JÁTÉKMÚZEUM

A Hetedhét Játékmúzeum Moskovszky és Réber Gyűjtemény két állandó kiállítása a gyermeki lét varázslatos világába kalauzolja a látogatót. Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló, és Európában is elismert játékgyűjteménye a 18-19. századi játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát mutatja be. Réber László gyerekkönyv illusztrációi a mesék világából merítenek. Rajzai varázsának titka, hogy apró, játékos részletek sokaságával és sok humorral hinti tele a könyvoldalakat. A foglalkozásokon ezekbe a mesés és játékos világokba nyerhetünk bepillantást.

 

További információ a múzeumpedagógiai foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.

 

 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSAINKHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK

Időszaki kiállításainkhoz a tárlat jellegének megfelelő programokat, foglalkozásokat szervezünk. 

Aktuális foglalkozásaink:

 

Rajzpályázat általános iskolásoknak

A 2022 novemberében nyíló Kharón ladikján... A halál régészete című kiállításhoz kapcsolódóan a pályázóktól plakátterv készítését várjuk a tárlathoz, a témához kötődő mitológiai történet, isten, irodalmi alak felhasználásával. Beküldési határidő: meghosszabbítva 2022. április 29-ig!

Részletek >>

 

"...nekem a tárgyakhoz is kapcsolódik valami."

"Hagyomány márpedig mindenütt van."

 

Múzeumpedagógiai foglalkozások felsőtagozatos és középiskolás osztályok számára az "Egy élet e tánc, melyben lélek a dal" – Pesovár Ferenc emlékezete című kiállításhoz kötődően.

Részletek >>