Egy kora Árpád-kori település nyomaira bukkantak a Szent István Király Múzeum régészei Szabadbattyán határában. A feltárás során mindennapi élet használati eszközei, úgymint kerámiaedények, csonteszközök is előkerültek.

Egy kora Árpád-kori településnek a nyomait találták meg Szabadbattyán határában, ahol a Szent István király Múzeum munkatársai régészeti megfigyelést látnak el egy vasútvonal villamosítással kapcsolatos nagyberuházásnál. Magát a települést a nyomvonalban 200 méter hosszan sikerült megfogni a régészeknek.

„Maga a település valószínűleg kisebb, falusias jellegű lehetett, ahol 20-30 család élhetett. Az Árpád-kori falvak jellegzetes objektumai az elszórtan vagy csoportokban elhelyezkedő félig földbemélyített veremházak, kültéri kemencék és tárolóvermek, valamint a különféle funkciókat betöltő árkok. A közelben található két nagyobb kiterjedésű település is, Tác-Föveny és Fehérvár, melyekkel valószínűleg kereskedelmi kapcsolatban is állt a falu" - árulta el Kiss Alexandra régész.

Az előkerült kerámiatöredéket és csonteszközöket mutatja Kiss Alexandra régész (Fotó: Látrányi Viktória )

Forrás:   régészet, Kult, 2021. 04. 19. 19:55, Látrányi Viktória
https://fmc.hu/2021/04/19/kora-arpad-kori-leletek-kerultek-elo-szabadbattyan-hataraban/