Ybl Miklós és Székesfehérvár

Interaktív online séta

Ybl Miklós, a magyar historizáló építészet legnagyobb alakja Székesfehérváron született 1814-ben. Tegyél virtuális sétát a Budenz-házban, az Ybl-emlékszobában, és járj utána, milyen további szálakkal kapcsolódik Ybl Miklós élete Székesfehérvárhoz! A túra során feladványokat megoldva ismerheted meg neves építésszé válásának történetét és legkiemelkedőbb épületeit.

Tovább a játékra >>

 

Költők Székesfehérváron

Online sétánk során neves költőink székesfehérvári kapcsolódásait tanulmányozzuk.

Szobrokat, emléktáblákat, épületeket keresünk fel, hogy megtudjuk, hogy született Weöres Sándor A kutya-tár című verse, hol lakott Petőfi, amikor vándorszínészként itt tartózkodott, miben első Vörösmarty Mihály székesfehérvári szobra, vagy hogy hogyan kapcsolódik városunkhoz a Csongor és Tünde.

Tovább a játékra >>

 

Méhek, virágok, édes vásárfia

A Méhek Világnapját 2018. óta ünnepeljük minden évben május 20-án. A világnap célja felhívni a figyelmet a méhek, tágabban a beporzók szerepére.

Az Országzászló téri állandó Néprajzi Kiállításunkban megtekinthető egy olyan tárgycsoport, amely nem születhetett volna meg a méhek áldásos munkája nélkül. De vajon melyik ez a tárgycsoport? Mi mindent lehet tudni róla? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ játékunkban.

Tovább a játékra>>

 

Antropológia 1. Mit tudsz a csontokról?

Múzeumunk jelentős antropológiai gyűjteménnyel rendelkezik, bemutatására néhány izgalmas játékot készítettünk.

Az első játékunkban a csontokkal kapcsolatos tényekkel, vizsgálatukhoz szükséges eszközökkel, csontokon látható elváltozásokkal és más érdekességekkel ismerkedhetnek meg.

Tovább a játékra >>

 

Antropológia 2. Csontok latinul

Egy felnőtt emberi csontváz körülbelül 206 csontból áll. Tudod a latin nevüket?

Az antropológiai gyűjteményünk bemutatására szolgáló második játékunkban arra a vakondra kell ráütnöd, amelyiken egy csont latin nevét olvasod. Vigyázat! Vannak köztük becsapósak!

Tovább a játékra >>

 

Antropológia 3. Állat- vagy embercsontok?

Egy ásatáson mindig próbáljuk külön csomagolni az emberi és az állati maradványokat, ám vannak esetek, amikor ez komoly fejtörést tud okozni, és esetleg összekeverednek a csontok. Azt gondolnád, könnyű megmondani, melyik tartozik egy emberhez és melyik egy állathoz, de meglátod, nem is olyan egyszerű feladat ez.

Az emberi maradványokkal az antropológusok, míg az állatcsontokkal az archeozoológusok foglalkoznak, ezért is fontos, hogy a kutatókhoz a számukra releváns leletek kerüljenek.

Tovább a játékra >>