Méhek, virágok, édes vásárfia

A Méhek Világnapját 2018. óta ünnepeljük minden évben május 20-án. A világnap célja felhívni a figyelmet a méhek, tágabban a beporzók szerepére.

Az Országzászló téri állandó Néprajzi Kiállításunkban megtekinthető egy olyan tárgycsoport, amely nem születhetett volna meg a méhek áldásos munkája nélkül. De vajon melyik ez a tárgycsoport? Mi mindent lehet tudni róla? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ játékunkban.

Tovább a játékra>>

 

Antropológia 1. Mit tudsz a csontokról?

Múzeumunk jelentős antropológiai gyűjteménnyel rendelkezik, bemutatására néhány izgalmas játékot készítettünk.

Az első játékunkban a csontokkal kapcsolatos tényekkel, vizsgálatukhoz szükséges eszközökkel, csontokon látható elváltozásokkal és más érdekességekkel ismerkedhetnek meg.

Tovább a játékra >>

 

Antropológia 2. Csontok latinul

Egy felnőtt emberi csontváz körülbelül 206 csontból áll. Tudod a latin nevüket?

Az antropológiai gyűjteményünk bemutatására szolgáló második játékunkban arra a vakondra kell ráütnöd, amelyiken egy csont latin nevét olvasod. Vigyázat! Vannak köztük becsapósak!

Tovább a játékra >>

 

Antropológia 3. Állat- vagy embercsontok?

Egy ásatáson mindig próbáljuk külön csomagolni az emberi és az állati maradványokat, ám vannak esetek, amikor ez komoly fejtörést tud okozni, és esetleg összekeverednek a csontok. Azt gondolnád, könnyű megmondani, melyik tartozik egy emberhez és melyik egy állathoz, de meglátod, nem is olyan egyszerű feladat ez.

Az emberi maradványokkal az antropológusok, míg az állatcsontokkal az archeozoológusok foglalkoznak, ezért is fontos, hogy a kutatókhoz a számukra releváns leletek kerüljenek.

Tovább a játékra >>