Mentett értékek 2.0

A Deák Dénes műgyűjtő hagyatékából válogatott tárlat

A cím utal a 2016-ban megnyílt korábbi tárlatra, melyet a gyűjtő halála 25. évfordulója kapcsán rendeztünk. Időközben azonban sok főmű is hazaérkezett, melyek abban az évben Bécsben és Brüsszelben szerepeltek kiállításokon (Rippl-Rónai József, Tihanyi Lajos, Kádár Béla, Kövesházi Kalmár Elza alkotásai). Így mostantól teljesebb képet tudunk adni az értékes gyűjteményről.
A több, mint négyszáz alkotás  – 271 festmény és grafika, 52 szobor,  80 érem és plakett, 6 iparművészeti alkotás – jó keresztmetszetet ad a huszadik század magyar művészetéről. A gyűjtemény kiemelkedő egységei Mednyánszky László, Rudnay Gyula, Nagy István, Márffy Ödön, Czóbel Béla, Barcsay Jenő, Anna Margit, és Gyarmathy Tihamér műveinek csoportjai. Tőlük nagyobb számban mutathatunk be műveket.
Az újjárendezett tárlat korábban be nem mutatott alkotások segítségével kíván emléket állítani az elmúlt években elhunyt művészeknek, akikkel a gyűjtő személyes jó barátságot is ápolt: Deim Pálnak (2016-ban hunyt el), akinek tíz alkotása és Swierkievicz Róbertnek (2019-ben hunyt el), akinek tizenhét műve szerepel az új kiállításban.
A kiállítás Projekt termében önálló tematikus válogatást mutatunk be a gyűjtemény eddig felfedezésre váró műveiből: A modell címmel. A tárlatban ismert és ismeretlen emberi arcokat látunk Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Czimra Gyula, Medgyessy Ferenc, Schadl János, Schubert Ernő és mások alkotásain. A rajzok között elhelyezett tíz értékes szobor  (jórészt külföldi művészek munkái) az emberi test szépségét helyezi fókuszba.

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ
Helyszín Városi Képtár – Deák Gyűjtemény (Székesfehérvár, Oskola u. 10.)
Nyitvatartás A kiállítóhely 2023. április 30-ig zárva tart.
Jegyárak Felnőtt: 700,- Ft,
Kedvezményes: 350,- Ft