Kádár Béla (1877-1956): Kőhíd

Városi Képtár Deák Gyűjtemény

2017. október 15 – 2018. január 14.

A Deák Gyűjtemény épületének első része - az Eszterházy Ferenc által a XVIII. században épített ház - ad teret Kádár Béla (1877 – 1956) festőművész időszaki kiállításának.

A három hónapon át látogatható tárlat a festőművész 48 eredeti alkotásán keresztül igyekszik átfogó képet adni az alkotó egész pályájáról.

„Kádár Béla nevét legalább annyira jól ismerik és becsülik külföldön, mint itthon. A hazai művészeti galériák és aukciós-házak sikerrel kínálják műveit és a nemzetközi műtárgypiac európai és tengeren túli helyszínein is rendszeresen feltűnnek alkotásai. A történelem viharain átívelő változatos életpályája során sokféle műfajban és stílusirányzatban próbálta ki művészi tehetségét, karakteres festői látásmódja minden korszakában jól felismerhető, egyéni képi világot teremtett.” – Gergely Mariann

A kiállításban a látogatók egy 22 perces - e kiállítás számára készített - dokumentumfilm segítségével ismerhetik meg a művész életútját. A filmben három művészettörténész szólal meg: Dr. Gergely Mariann a festő monográfiájának szerzője; Virág Judit galériatulajdonos, a monográfia kiadója, és Géger Melinda a kaposvári Rónai Ödön Gyűjtemény szakértője.

A három korábbi ház összeépítésével kialakított múzeum többi termében (Smohay ház) Deák Dénes (1931-1993) műgyűjtő Székesfehérvárnak ajándékozott kollekciója legjelentősebb darabjai láthatók.

A barátságos otthonos terek, köztük a 18. századi freskóval borított boltozatos terem, jó lehetőséget biztosítanak akár egyéni, akár kisebb- nagyobb csoportok számára a képzőművészetben való elmélyedésre, kikapcsolódásra, ismeretszerzésre. A gyermekekkel érkezők számára a tárlatban elhelyezett játékok (memori, kirakó ,tili-toli, kérdezz-felelek kártyák ) és rajzolási, festési lehetőség jelenthet jó és hasznos időtöltést.

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ
Helyszín Szent István Király Múzeum - Városi Képtár
Nyitvatartás keddtől vasárnapig 10-18 óráig
Jegyárak

Felnőtt: 700,- Ft,
Kedvezményes: 350,- Ft