Süveges Rita (2020. évi Smohay-díjas) képzőművész kiállítása

 

Új Magyar Képtár – Szent István Király Múzeum (Székesfehérvár, Megyeház u. 17.)

 

Süveges Rita képzőművész munkásságában a festészet és a művészeti kutatás egymást egészítik ki. Munkáinak kiindulási pontja a természetfogalom alakulása, azaz, hogy egyes korok társadalmai miként viszonyulnak a természethez. Az elmúlt években az emberközpontúságot meghaladó elméletek és a digitália festői ötvözésével mutatkozott meg. Tudatosan használja az új ökológia nyelvét és kultúráját.

A Smohay-díj 2020-as nyerteseként, Süveges a Szent István Király Múzeumban bemutatott installációi elsősorban a természet és a technológia kétirányú viszonyát vizsgálják. Sorban megjelennek fő témái: a fosszilis energiahordozók kialakulásának földtörténeti múltja, az ipari mezőgazdaság fosszilis függései és a monokultúra tájalakító hatása. Legújabb, a kiállításra készült művében a természet egyik fő kizsákmányoló technológiája, egy bányászat által előidézett tájseb utóéletét vizsgálja.

A Kietlen lankák című installáció, amely egyben a kiállítás névadó műve, a gánti felhagyott bauxitbánya különös tájába invitál. Az apokaliptikus asszociációkat is felélesztő vörös meddőhányó buckáit lassan visszahódítja az élővilág. A táj intenzitása azonban különös kalandokra invitál: illegális motocross- és koronglövő pályaként a műszaki sportok hódolói számára újrabrandelt, esztétikus díszletként szolgál. A Kietlen lankák felmutatja, hogy hogyan menti át a technológia magát a jövőbe a természet legyűrésén keresztül, a ráerőszakolt új funkciók által.

Süveges Rita (Szolnok, 1986) harmadéves Derkovits-ösztöndíjas képzőművész, 2020-ban elnyerte a Smohay-díjat, valamint a VARP New York (ISCP) rezidencia program ösztöndíját. Részt vett a Cité des Art Paris, valamint az Q21/ MQ Wien ösztöndíjaiban. Kiállított a budapesti és a koblenzi Ludwig Múzeumban, együttműködött a berlini CHB-vel, a prágai Meetfactoryvel, valamint számos nemzetközi és hazai kiállítóhellyel és kulturális intézménnyel. Fontos számára a közösségszervezés és a tudásmegosztás: tagja az xtro realm művészcsoportnak, szerkesztője volt az Extrodaesia enciklopédiának és a Klímaképzelet Reader tematikus cikksorozatnak, amelyek által alkotótársaival az ökológiai és klímaválság, valamint a képzőművészet közös metszetébe igyekeztek betekintést nyújtani.

 

 

A kiállítás megtekinthető: 2022. május 22-ig, keddtől vasárnapig 10–18 óráig