INFINITE LAYERS / VÉGTELEN RÉTEGEK

Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész tárlata

PÉTER Ágnes (1949, Szabadszállás) Munkácsy-díjas szobrászművész
1968-ban érettségizett a budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban. 1976-ban szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán, Somogyi József tanítványaként. Az 1980-as évek közepétől kiállító művész, a pécsi országos Kisplasztikai Biennále rendszeres résztvevője. 1988-tól az Országos Symposion Találkozók szervezője, a Nemzetközi Fény Symposion egyik alapítója a Kepes Központban, a Symposion Alapítvány elnöke.
Több művészeti szervezet alapítója. 1990-ben római ösztöndíjas, 1996-ban és 98-ban Ludwig ösztöndíjas, 2008-ban Hungart ösztöndíjas. Biennálék díjazottja, 1997-ben Szobrászkoszorút nyert, ugyanebben az évben Munkácsy-díjat, 1998-ban Simsay-díjat kapott. Számos műve látható magyarországi közgyűjteményben és köztereken.
Péter Ágnes nagyméretű fémszobrokat, objekteket, installációs műveket, bronz kisplasztikákat, érmeket, rajzokat, komputergrafikákat, videó munkákat készít, korábban kerámiaszobrokat is alkotott.
Rendkívül sokoldalú művész, aki tele van eredeti ötletekkel, s szakmailag kiválóan felkészült. Leggyakrabban hagyományos fémmegmunkálási eljárásokat használ, de installációs műveiben a fény átszellemítő erejére és szimbolikus jelentésére is épít, hasonlóam, mint természetművészeti témájú komputergrafikáiban.
Az acélszobrászat területén eredeti felület megmunkálási módszert fedezett fel művei transzcendens mondanivalójának kifejezésére, amit azóta több művész is használ. Kisplasztikáiban a legősibb jeleket gondolja újra és használja fel, leggyakoribb motívumai a négy őselem, és a szimbólikus jelentésben gazdag elemi geometrikus formák: kör, négyzet. Emellett ornamentális motívumokkal is dolgozik és a kozmikus világot jelképező téri kontextusokat teremt.
Fő témája a világ harmonikus rendje és a kozmikus egész teljessége. Kontrasztos elemeket használ, a fényes és matt, rozsdás és polírozott, rücskös és sima, geometrikus és organikus mozzanatokból építi fel filozófiai mélységű üzeneteit.
Péter Ágnes műveit szemlélve arra kényszerül az ember, hogy intuitíve élje át a művész mondanivalóját, amely egyszerre szubjektív lét-interpretáció és a világ egységéről, teljességéről, a dolgok, jelenségek lényegéről, összefüggéseiről alkotott belső képzet, ugyanakkor titokzatos jelrendszer, amely ősi vagy eljövendő kultúrák töredékekben fennmaradt totemjeire, megtalált emlékműveire emlékeztet, ismeretlen erők megsejtésére késztet, magasabb szellemi tartalmak megértésére szólít fel.
Egyszóval megszólít és gondolkodásra, érzelmek, érzések átélésére ösztönöz.
Péter Ágnes műveiből az erő, az értelem, és az érzelem mágikus harmóniája árad, amely magával ragadja azokat is, akik nem kívánnak elmélyülni a jelentések megfejtésében.

 

A kiállító művészről bővebben:
http://fehervarart.hu/tagok/peter-agnes/

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ
Helyszín Pelikán Galéria (Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.)
Nyitvatartás 2020. március 13-ig, keddtől péntekig 10-től 18 óráig
Jegyárak Felnőtt: 0,- Ft,
Kedvezményes: 0,- Ft