Birkás István emlékkiállítás

Birkás István 2018. január 21-én halt meg, hetven éves volt.

A viszonylag kis területen megrendezendő emlékkiállításnak természetesen nem lehet célja egy fél évszázadnyi életmű bemutatása, mégis az 1970-es évekből meglévő két festménnyel kezdődően minden évtizedből bemutat alkotásokat, felidéz korszakokat a negyvenhárom alkotást felvonultató tárlat. A műfaji és technikai, anyaghasználatbeli sokszínűség jellemző az alkotóra, így a kiállításra is. A szobrászi gondolkozásra négy fából készült kisplasztika és két dobozmunka utal csupán, felvillantva ezekben a műfajokban való munkálkodását.

A háromosztatú kiállítótérben az alkotások időrendi elrendezésben szerepelnek.

A válogatás a művész halálakor a műteremben lévő tárgyakból, a szűkebben vett hagyatékból készült. Így természetes, hogy az utolsó évtizedben készült alkotások vannak számbeli többségben.

Az életmű kiemelkedő értékű alkotásai az úgynevezett Idő- vagy Fal-képek. Ebből egy szép darabot a Szent István Király Múzeum is birtokol (Öreg fal), mely a tárlaton is szerepel. Ezzel rokonítható alkotás a 2010-ben készült Nagy szekrény című mű, így a két hetvenes évekbeli szín-gazdag expresszív festmény mellett ez a két mű a kiállítás meghatározó, fő látványeleme.

Az utóbbi évtizedben a művész Kulcsi kertjében készült színes alkotások közül is több kerül a kiállító-terem falaira.

A hetvenes - nyolcvanas években Székesfehérvár és Dunaújváros képzőművészeti élete szorosan összekapcsolódott, így sok művésztárs és régi kiállítás-látogató emlékezhet az alkotóra és róhatja le tiszteletét. A kiállításon egy rövid dokumentumfilm vetítésével is felidézzük a festőművész alakját.

A tárlaton bemutatott alkotások közül vásárlásra is mód nyílik az örökösöktől.

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ
 
Helyszín Pelikán Galéria (Székesfehérvár, Kossuth u. 15.)
Nyitvatartás 2018. augusztus 17 – szeptember 21. keddtől péntekig 10-18 óráig.
Jegyárak Felnőtt: 0,- Ft,
Kedvezményes: 0,- Ft