2023. október 17-én koncerttel egybekötött beszélgetésen vettem részt dr. Balogh Vera fuvolaművésszel és Feltein Attila mérnök, hegedűs, zenetörténeti kutatóval a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta Szalonjában. Az est háziasszonyaként Becze Szilvia újságíró, zenész, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője moderálta a beszélgetést.

2020-2023 között az MMA Művészeti Ösztöndíjprogramja keretében dr. Balogh Vera és Feltein Attila Verebi Végh Ignác fuvolás repertoárját dolgozta fel. A Szent István Király Múzeum Szakkönyvtára majd másfélezer tételt számláló muzeális kottagyűjteményt őriz, melynek jelentős részét a Végh-kottagyűjtemény teszi ki. A 17. században nemesi rangot kapott, Vereben letelepedett Végh-család zenei tevékenysége a 18. század végétől jól nyomon követhető a második világháború viszontagságait túlélő kották alapján. A Végh család verebi kastélya az 1700-as évek végétől országos jelentőségű zenei központtá vált. A kottagyűjtemény megalapozója Végh (II) Ignác (1763-1820), aki az általa építtetett verebi kastélyban az 1800-as évek elején 18-20 fős zenész társulatot foglalkoztatott. Az itt megforduló művészek számos művet dedikáltak a ’legjelesebb flautistaként’ jellemzett Végh Ignácnak.

A kutató- és feldolgozó munka keretében elkészült a 185 kötetnyi, 1780-1820 közötti fuvolás kamarazene (szólótól a fuvolaversenyig) kottáinak részletes katalógusa, grafikai tisztítása és elérhetővé tétele a Szent István Király Múzeum Könyvtárának online katalógusában https://szimk.opac3.saas.monguz.hu , továbbá megtekinthető és letölthető több rövidebb-hosszabb, a művekről és szerzőikről készült tanulmánnyal együtt a múzeumi honlap könyvtári oldalán

https://szikm.hu/konyvtar/digitalis_kiadvanytar

https://szikm.hu/konyvtar/digitalis_kiadvanytar-1979 . Megvalósult több mint tíz koncert, ebből négy Székesfehérváron a múzeum tereiben: a Deák Képtárban, az Új Magyar Képtárban, a Csók István Képtárban, valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Imre termében.

Kiadásra került négy, Végh Ignácnak dedikált fuvolás kvartett partitúrája szólamanyagokkal Fusz János, Franz Krommer, Stephan Franz és Raphael Dressler tollából, valamint ezek közül kettőből hangfelvétel is készült https://open.spotify.com/artist/38AS8njeTdgtufq9ZLKJCE.

Braila Mária

könyvtáros