Szent István Király Múzeum
Régészet Napja és Emlékhelyek Napja
Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert, Székesfehérvár, koronázó tér 1.
Programok – 2021. június 20.

 

Hosszú csend után ismét színes programokkal várjuk a kedves Látogatókat a Középkori Romkertbe. A Régészet és az Emlékhelyek Napja keretén belül igyekszünk igen változatos kulturális lehetőségeket biztosítani minden korosztály számára. Szeretettel és tisztelettel invitáljuk Önöket a dicső múltú koronázó templom méltó megemlékezésére.

Vigyázat, építési terület!
9.00–9.30 óra és 13:45–14:45 óra – történelmi kalandjáték – múzeumpedagógiai foglalkozás
Rendhagyó módon nyerhetünk bepillantást az I. Mátyás által elrendelt, a Királyi Bazilikán folyó építkezés rejtelmeibe. Lehetőség nyílik megismerkedni a templom utolsó építési fázisával, belecsöppenve egy középkori műhely mindennapi miliőjébe.

A kiásástól a megismerésig.
10.00-17.00 óra – múzeumpedagógiai foglalkozás
Tartsanak velünk és ismerkedjenek meg a régészek és antropológusok munkájával, miként tárul fel elénk egy ember elmúlt élete a sírja és maradványai alapján. Libor Csilla, a Szent István Király Múzeum régész-antropológusának múzeumpedagógiai foglalkozása.

A három király csatája. Magyarország híres középkori csatái – feketén-fehéren.
10.00 és 15.00 óra – Élőszereplős sakkszínházi előadás.
A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében az I. István Szakgimnázium 35 diákja 100 m2-es sakktáblán mutatja be élő sakkjátszma formájában a középkori Magyarország egyik kiemelkedő csatáját, az 1278. augusztus 26-án lezajlott Morvamezei csatát, ahol a magyar és kun segédcsapatok döntő szerepet játszottak abban a győzelemben, amely Európa legbefolyásosabb családjai közé repítette az addig jószerével ismeretlen, kis osztrák uralkodói házat, a Habsburg-házat.

A Stringers Vonósnégyes fellépése
11.00– 11.30 óra – zenei előadás
A Stringers Vonósnégyes közreműködésével klasszikus és modern zenei darabok csendülnek fel, belengve az egykori koronázótemplom liturgikus terét.

„Felbukkannak ős százados sírok..."
11.40–12.30 óra és 16:00–16:45 óra –  történelmi kalandjáték – múzeumpedagógiai foglalkozás
Már javában zajlott az 1848-as forradalom és szabadságharc, amikor a székesfehérvári koronázó bazilika területén előkerült a 825 éve elhunyt III. Béla király és első felesége sírja. De vajon ki volt az a régész, aki elvégezte ezt a páratlan leletmentést? Izgalmas, kódfejtős nyomozásunkon a Középkori Romkert fontos helyszíneit körbejárva megismerkedhetnek a 150 éve elhunyt tudóssal és ásatása részleteivel!

A kevésbé ismert fehérvári társaskáptalan - Megjegyzések a falakon kívül fekvő Szent Miklós-prépostság történetéhez.
13.00-13.30  óra – történeti előadás
Egy kevésbé ismert középkori prépostság történetét ismerhetjük meg a történeti adatok tükrében, mely az egykori Budai külváros területén helyezkedett el. Dr. Ribi András történész előadása.

Legyen világosság!
20:30 – rendhagyó tárlatvezetés
Új "megvilágításba" kerülnek az egykoron itt álló, dicső és vészterhes időszakot egyaránt megélő Királyi Bazilika maradványai. Kissé rendhagyó módon ismertetjük meg Önökkel a templom kutatás- és építéstörténetét.   

Kísérő program:
Rajzverseny a székesfehérvári általános iskolások számára
június 20., 10:45
A Középkori Romkert és Székesfehérvár középkora a jövő generációinak szemével. Rajzverseny általános iskolások számára.
Hogyan képzeled el a Királyi Bazilikát? Mit üzennek Neked a középkori falak? A versenyben a székesfehérvári általános iskolák diákjai vesznek részt, de rajzodat megküldheted nekünk a rendezveny.regeszet@szikm.hu email címen is. Az első három helyezett díjazásban részesül. Találkozunk a díjátadón!


A programok védettségi igazolvánnyal látogathatók. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát, kérjük, a bejelentkezes@szikm.hu címen jelezze!
További információ: www.szikm.hu

 

A rendezvény sajtónyilvános!