8000 Székesfehérvár, Várkörút 32.

 

Miről mesélnek a kövek? Hogyan születik egy királyság? Izgalmas foglalkozásokkal készültünk!

2023-ban megnyílt a Szent István Király Múzeum 13. kiállítóhelye, a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpont.

Az itt megtekinthető Solium Regni - Az ország trónusa című kiállításon a Magyar Királyság egykori koronázó templomának fennmaradt kőfaragvány töredékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az iskolások számára igényelhető MÚZEUMPEDAGÓGIAI foglalkozás-kínálatunkat szeretnénk most a pedagógusok figyelmébe ajánlani!

 

Kőre kő, kőre kő, nézd, a templom egyre nő!

 

Óvodások és az általános iskolák 1-2. osztályos tanulói számára

Foglalkozás időtartama: 45 perc

Foglalkozás díja: 600 Ft/fő

 

Az ovisok és a kisiskolások visszarepülnek pár száz évet az időben, hogy megismerhessék a Bazilika életének kezdeteit. Próbákat kell kiállniuk, hogy megtalálják a királyválasztáshoz szükséges koronát. A foglalkozásról az ének, a mozgás és a mondóka sem hiányozhat. Amennyiben sikerül minden próbatételt teljesíteni, a gyermekcsoport oklevelet kap a kőtári kalandtúrán való eredményes szereplésről.

 

 

Bakarasz és hüvelyk

 

Alsó tagozatosok számára

Foglalkozás időtartama: 45 perc

Foglalkozás díja: 600 Ft/fő

 

Tudunk-e vonalzó nélkül mérni? Öl és hüvelyk, avagy hány méter az annyi? Melyik a hosszabb: a bakarasz vagy a nagyarasz? Mire valók a királyi etalonok?

 

Hogyan születik egy királyság?
 

3.-8. osztályosok számára
Foglalkozás időtartama: 45 perc

Foglalkozás díja: 600 Ft/fő

 

Szeretnéd tudni, milyen körülmények között koronázták meg középkori királyainkat? Kíváncsi vagy arra, hogy első királyunk, Szent István, hogyan jutott koronához, és miként építtette meg a Koronázó Bazilikát? Mit gondolsz, hogyan nézhetett ki a mai Romkert 1000 évvel ezelőtt?

 

 

 

Ezek a kövek templomot is láttak
 

Középiskolások számára
Foglalkozás időtartama: 60 perc

Foglalkozás díja: 600 Ft/fő

 

Tudod-e, hány alkalommal építették át a Koronázó Bazilikát? Tudod-e, hogy mely királyainkat koronázták, ill. temették el ezen a helyen? Tudod-e, hogy ma miért nem láthatjuk az eredeti épületet? Ezekre és még sok hasonló kérdésre választ kaphatsz a Bazilika köveinek segítségével.

 

Miről mesélnek a kövek? (interaktív tárlatvezetés)

 

Középiskolások számára
Foglalkozás időtartama: 60 perc

Foglalkozás díja: 600 Ft/fő

 

Az újonnan megnyílt Solium Regni Látogatóközpontba invitáljuk a középiskolás diákokat, hogy megismerjék a Bazilika történetét, valamint jelentőségét a középkori Magyarország életében. Ehhez segítségünkre lesznek azok a kövek, amelyek a Romkert és a város egész területéről kerültek elő a kutatások során. Milyen köveket és díszítőelemeket használtak, mely középkori királyaink járultak hozzá a Bazilika megépítéséhez? Mindezekre választ kapnak a tanulók a tárlatvezetés során.

 

 

Jelentkezés: bejelenkezes@szikm.hu

A foglalkozásokon való részvételre keddtől péntekig (10:00-16:00) van lehetőség.