2024. január 23.

Szent István Király Múzeum – Csók István Képtár

Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

 

Újabb nagyszabású kiállítás nyílt meg Székesfehérváron. Mostantól látogatható „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora” című tárlat. A Csók István Képtárban száznál is több eredeti ókori kínai tárgyat mutatnak be. A kiállítás legimpozánsabb darabja egy uralkodói jáde halotti páncél: az aranyszálakkal összefűzött, jáde lemezekből készült páncél csodálatos látványt nyújt, melyet összesen 1460 darab jádelapból állítottak össze aranyszálak segítségével.

 

A mindennapokat, a temetkezési szokásokat, az uralkodókat szemlélteti a Szent István Király Múzeum legújabb kiállítása, mely az ókori Kína kincseit vonultatja fel. „Az ókori Kína kincsei – A Jáde Császárok kora” című tárlat a székesfehérvári múzeum és három kínai intézmény – a Shanghai Múzeum, a Xuzhou Múzeum és a Chengdu Régészeti Intézet – partnerségében, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, illetve a Back&Rosta Kft. együttműködésével jött létre.

A tárlat ünnepélyes megnyitóját kora délután a Csók István Képtárban tartották. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója. Jelen volt és beszédet mondott Wang Wanchun, a Shanghai Múzeum Igazgatóságának igazgatóhelyettese és Zhang Wei, a Xuzhou Városi Kulturális, Műsorszolgáltatási, Televíziós és Turisztikai Hivatal helyettes vezetője és Igazgatósági tagja, valamint Rosta Miklós, a Back és Rosta Kft. ügyvezetője. A programon közreműködött a Székesfehérvári Balett Színház társulata.

Kína egyik legnagyobb és legjelentősebb múzeuma a Shanghai Múzeum, mely egy igazán különleges és egyedi kollekcióval rendelkezik. A kínai múzeum most Magyarországra hozott tárgylistájában a jáde tárgyak mellett egy teljes halotti jádepáncél is szerepel. Ez utóbbi igazi szenzációnak mondható, a Nyugati Han-korra (Kr. e. 206- Kr. u. 8) datálható és a Chu fejedelmi sírok egyikéből származik.

A kínai civilizációnak 5000 évre visszanyúló történeti hagyománya van. Az egyik legfontosabb korszak a Han-dinasztia uralkodása volt, ami a Krisztus előtt harmadik évszázadban indult el és mintegy 450 évig állt fenn. Két nagy időszaka különböztethető meg: az úgynevezett Nyugati és a Keleti Han-dinasztia.

A halhatatlanok birodalma és a jádepáncél

A kínaiak úgy vélték, hogyha valaki meghalt, akkor a testében lévő két lélek közül az egyik a testben marad (po lélek), a másik pedig a fejtetőn keresztül kilépve elindult a halhatatlanok birodalmába. A testben maradt lélek konzerválására és jól tartására született meg a jádelapokból összeillesztett ruha, mely a teljes testet fedte, beburkolta. A jádepáncél a test konzerválására született, és csak a legelőkelőbbeket, az uralkodókat illette meg.

 

 A megnyitót követő kurátori tárlatvezetésen Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója elmondta azt is, hogy a Székesfehérváron látható aranyszálakkal összekötött jádepáncél a Han-korból származik, amelyet a Kelet- és Dél-Kínában virágzó Chu állam egyik uralkodójának vagy feleségének a sírjában tárták fel (Anhui tartomány, Xiaoxian megye). Csak a királyi előkelőségeket illette meg az aranyszállal összevarrt jáde halotti öltözet viselésének joga. A jádepáncél 1460 darabból áll és a jádelapok összeerősítéséhez 958 gramm aranyat használtak fel.

A kínai előírások szerint az állam egyszerre csak egy jádekőből készült, évezredes, a császári temetkezések során használt páncélt adhat ki külföldi múzeumoknak. Ez a páncél most Székesfehérváron látható.

 

Az ünnepélyes megnyitót követően a nagyközönség számára is megtekinthetővé vált az ókori Kína kincseit felvonultató kiállítás, mely egészen 2024. június 28-ig lesz látogatható a Csók István Képtárban Székesfehérváron. A nyitvatartásról, a jegyárakról és a kedvezményekről a www.szikm.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szöveg:

Látrányi Viktória

Szent István Király Múzeum