2024. április 4-én, helyi idő szerint este 18 órakor kezdődött a „First Royals of Europe” kiállítás megnyitója a kanadai Gatineau városában, a Canadian Museum of History épületében. A nagyszerű kiállítás amerikai útja 2022. szeptemberében kezdődött New Yorkban, az Institute for the Study of the Ancient World épületében. Az első kiállító hely volt a legkisebb, itt a mi bronz páncélunk sem szerepelt hely hiányában. A következő kiállítóhely a híres Field Museum volt Chicago-ban, itt már a Szent István Király Múzeum késő bronzkori páncélja is helyet kapott, 2023. március 31 – 2024. január 28. között 175154 látogató tekintette meg a kiállítást. A „First Kings of Europe”, Kanadában „First Royals of Europe” az európai őstörténet 6000 évén keresztül követi nyomon a társadalmi különbségek kialakulását, azt a folyamatot, amely során az első földművelő falvak egyenlőségen alapuló társadalmától kezdve a vaskor végére megjelennek a történelem első név szerint ismert törzsei és királyai. A kiállítás a DK-Európa őskorának legszebb, legfontosabb tárgyait gyűjtötte össze. Korábban soha, senkinek, még az őskorra szakosodott régészeknek sem volt lehetősége arra, hogy az újkőkor legszebb arcos edényeit, a rézkori várnai aranykincseket, a bronzkori hajdúsámsoni kincsleletet és a vaskor gyönyörű alkotásait egy kiállítás keretében tekintse meg. A kiállítás Kanadában 2024. április 4 – 2025. január 19. között látható, utána a tervek szerint Budapesten, a Nemzeti Múzeumban is megtekinthető lesz.

A kiállításban való részvétel a Szent István Király Múzeum számára 5 év munkát jelentett, számos egyeztetésen vettünk részt, rengeteg levélváltás történt, mire a kiállítás minden részlete összeállt, megtörtént a bronzpáncél állapotának ellenőrzése, csomagolása és a műtárgy kölcsönadásához szükséges összes engedély beszerzése. A kiállítás megálmodója és fő létrehozója egy amerikai és egy magyar régész volt, William Parkinson és Gyucha Attila, számukra 10 évnyi kemény munkába telt a kiállítás létrehozása, hiszen 11 különböző előírásokkal rendelkező ország számos múzeumát hozták össze egy projekt keretében.

A kanadai kiállítás megnyitóját figyelemmel kísérte Magyarország Kanadai Nagykövete, Őexcellenciája Vass-Salazar Mária is. A nagykövet asszony beszédet mondott a megnyitó előtti fogadáson, előtte ebédre hívta a részvevő magyar múzeumok küldötteit, és neki köszönhető, hogy a kiállításmegnyitón egy Kanadában tanuló ifjú magyar zongoraművész is szerepelt. A kiállítás további magyar vonatkozása, hogy a kanadai múzeum épületét egy olyan kanadai építész tervezete, aki számos alkalommal járt Magyarországon és Makovecz Imre barátja volt. A chicago-i kiállítás iránt érdeklődött egy helyi magyar szervezet is, remélhetőleg ez a kanadai magyarok esetében is így lesz. A kanadai kiállítás megnyitójára nagyon sokan jöttek el, zsúfolásig telt a nagycsarnok, annak ellenére, hogy napok óta esett a hó. Reméljük, továbbra is nagy sikere lesz a gyönyörű kiállításnak, és hogy 2025-ben Magyarországon is megtekinthetők lesznek végre „Európa első királyai”!