A HÉT MŰTÁRGYA – HEGEDŰS 2 LÁSZLÓ 70

A hét műtárgya rovatunkban a 70 éves Hegedűs 2 László képzőművészt köszöntjük.
Hegedűs 2 László (Nagyhalász, 1950. május 4.) a vizuális művészet három területén, a képző-, a fotó- és a filmművészetben alkot. Kezdeti műfajai az elmúlt évtizedek folyamán művészkönyvekkel és egyéb objektekkel, festményekkel, az egyre hangsúlyosabb fotózással és az animációs filmet felváltó digitális trükkökre épülő rövidfilmekkel egészültek ki.
Művészetét nehéz stílusirányzatok közé sorolni. Talált és készített tárgyak, motívumok, képek és gondolatok munkáinak fő alkotóelemei. Alkotásainak egyik legfontosabb jellemzője a furcsa, szokatlan, sokszor szürreális képzettársítás.
A 15A című alkotás egy nagyobb sorozat része. A sorozat képei egyetlen téma variációját dolgozzák fel: női aktokat, amelyek különböző motívumokkal, illetve hátterekkel olvadnak egybe. A duplex-képek kétszeri expozícióval készültek: a művész készített egy felvételt, amelyre a kamera duplex funkciójának segítségével egy további felvételt exponált (ez a technikai eljárás a húszas-harmincas évek fotóművészetében gyökerezik).
A képek alapmotívumát, a női alakot különböző hatást keltő és esztétikai értéket hordozó hátterekkel, faktúrákkal (növény, drapéria, fatábla) kombinálta Hegedűs 2. A rétegek egymásba tűnése, áttűnése miatt az elő- és hátteret nem lehet egymástól elválasztani.

Hegedűs 2 Lászlónak több alkalommal rendezett kiállítást intézményünk. Tekintse meg képgalériánkat Facebook oldalunkon.
Fotó: Hegedűs 2 László: Azonosság, hasonlóság, különbözőség c. kiállításának megnyitója, 2010. május 22., Országzászló tér. A képen: Dragomán György, Hegedűs 2 László és Izinger Katalin