Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum főigazgatója volt a vendége szerda este a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága által szervezett Közéleti Klubjának.
Sipos András az egyesület elnöke beszélgetett az intézmény vezetőjével. Számos érdekes részletet megtudhattak a résztvevők az eseten.
A beszélgetésen elhangzott, hogy a rendhagyó módon két évig tartó jubilálás oka a múzeum alapításának érdekes története. 1873-ban 137 tag részvételével ugyan már tartott közgyűlést a múzeum elődjének számító Fejér megyei és Székesfehérvári Történelmi és Régészeti Egylet, alapszabályát azonban csak 1874-ben hagyták jóvá.
Alakuláskor az egylet gyűjteménye 1205 érmet és 48 egyéb műtárgyat tartalmazott.Az elmúlt 150 évben az intézmény gyűjteménye jócskán gyarapodott, már az 1980-as évek elején elérte az 1 millió tárgyat, napjainkra pedig már a 3,5 millió darabot is meghaladja a folyamatosan gyarapodó gyűjtemény nagysága, melyek a régészet, történet, numizmatika, néprajz, képzőművészet, iparművészet és antropológia köréből származnak.
A teljes gyűjtemény bemutatása lehetetlen vállalkozás, így azt tűzte ki célul a Szent István Király Múzeum, hogy az intézmény fennállásának 150. évfordulója alkalmából annak legjavát tárja a nyilvánosság elé, azon tárgyakat, melyek csak ritkán láthatók.

A teljes beszélgetés elérhet a Tarsoly Ifjúságért Egyesület Facebook oldalán, az alábbi linkre kattintva:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=3221467231317927