A Szent István Király Múzeum programjai

RENDHÁZ
Székesfehérvár, Fő utca 6.

16:00–20:00

Zöld Forgatag – zöld szervezetek standjai

A 2023-as Zöld OT-n Székesfehérváron is szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek, a lakosságnak és egymásnak, milyen sokszínűek a "zöldek". A Zöld Forgatagon különböző civil szervezetek, csoportok és társaságok érdekes, látványos programokkal várják a kicsiket és nagyokat, hogy együtt töltsünk egy kellemes és vidám délutánt. Amivel biztosan találkozhatnak az érdeklődők: izgalmas környezeti-nevelési játékok társasok; közösségi szőnyegszövés; illóolajok és fenntartható háztartási, szépségápolási eszközök bemutatása; bagolyköpet elemzés, madártani ismertető; meditáció; szakmai ismertetők; zöld vállalkozói készségek fejlesztése; és beszélgetés a környezetvédelmi aktivizmusról.

16:30–18:00

ZÖLD Országos Találkozó – kerekasztal-beszélgetés

SZABADon, EGÉSZségesen, mind EGYütt a Természettel egyként lüktetve! Kerekasztal beszélgetés a fenntarthatóbb, természetközelibb szemléletmódról. A kerekasztal beszélgetés témája: egy élet amiben "nem csak" környezetvédők vagyunk, de környezetünkkel kapcsolódva szimbiózisban élve SZABADON teremtünk. Egy szimbiózisban, ahol a környezetvédelem jelenti az önMAGunkkal, testünkkel, lelkünkkel, Embertársainkkal való mély kapcsolódást is. Jelenti a természet központú életet mindent, ami visszavisz a gyökerekhez, mindent, ami ráébreszt arra, hogy aki igazán védi a TERMÉSzETET az ráébred, hogy a termés etet, éltet, s szüntelen gyógyít kívül, belül. A kerekasztal beszélgetés előadói között olyan ismert személyek lesznek, akik egy természetközeli, fenntartható élet kialakításán dolgoznak, példamutatásukkal, a közösségi média segítségével pedig igyekeznek ezt az életformát minél jobban bemutatni, úgy, hogy az sokakat elérjen és megmozgasson.

18:00–24:00

Árpád-kor | vizuális showroom – kisfilmek a korszakról

Az 50 m2-es múzeumi LCD falon Az Árpádok kora showroom a magyar történelem egyik meghatározó időszakát, a Magyar Királyság első háromszáz évét (1000-1301) reprezentálja. A virtuális utazás a korszak uralkodóihoz fűződő történeti kiállítások, animációk, kisfilmek bemutatásával a megszilárduló feudális rend és társadalom rétegeinek, a kialakuló városok és a tatárjárást követő országépítés időszakának emlékeit és emlékezetét is megjeleníti. Az időutazáson bemutatásra kerül a bakonybéli Szent Mauríciusz monostor Szent Gellért élete című, a középkori kódexek képi világát idéző animációs kisfilmje. Az Árpád-kori időutazáson többek között látható lesz A királyok Visegrádja című animációs kisfilm, A Lépj be a múltba című virtuális vártúra, a Középkori templomok útja című film, Az Aranybulla, a Királykoronázás a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában, 1205, és A magyarok koronája című animációs kisfilm.

20:00–21:30

Susie & the Pills koncert

"Ő a laza gyerek, ő az, aki szabad, ő az, aki az álmaiban benne ragad..." Így kezdődik a self-titled dalunk refrénje, és nem véletlenül: négy barát vagyunk, akik benne ragadtak a gyerekkori álmukban, és alapítottak egy zenekart. A Susie & the Pills 2020 tavaszán indult el. A stílusunkra leginkább az alternatív rock illik, helyenként megfűszerezve punk, grunge és pszichedelikus elemekkel. A vírus árnyékában volt időnk dalírással és -felvétellel foglalkozni. Ennek eredményeképpen készült el ez az első nagylemezünk 12 dallal, melyet a Nortyx Hangstúdióban rögzítettünk.

24:00–01:00

Nosferatu – A borzalom szimfóniája. – filmvetítés oratorikus aláfestő zenével

100 éve mutatták be minden idők egyik leghatásosabb némafilmjét, F. W. Murnau „Nosferatu, eine Symphonie der Grauens" című alkotását. Az eredeti rémfilmhez Hans Erdmann komponált kísérőzenét, amelyet a film berlini premierjén szimfonikus zenekar adott elő; az eredeti zene egy része mára elveszettnek tekinthető. A film restaurált kópiáját most oratorikus aláfestő zenével borzonghatjuk végig: a késő reneszánsz madrigálok világa, a 17. zsoltár és egy pestis elleni imádság gregorián dallamai ötvöződnek az elektronikus kortárs zene eszköztárával. A koncerten részletek hangzanak fel Hassler, Marenzio, Purcell, Josquin des Prez, Clemens non Papa, Morales, Isaac, Lassus és leginkább Carlo Gesualdo di Venosa extravagáns madrigáljaiból, amelyek sötét kromatikus tónusa és szövegei különös új értelmet nyernek a filmtörténet talán leghíresebb Drakula-történetének sodrásában. Közreműködik: a Vass Lajos Kamarakórus, Mizsei Zoltán (elektronikus háttér). A zenei anyagot összeállította és vezényel: Szabó Sipos Máté.
A produkció a budapesti BMC-beli premiert követően először kerül bemutatásra. A filmről és a zenei világéról számos érdekesség olvasható a kórus FB oldalán (https://www.facebook.com/search/top?q=vass%20lajos%20kamarak%C3%B3rus)


FEKETE SAS PATIKAMÚZEUM
Székesfehérvár, Fő utca 5.

20:30–21:30

Vámpírok és emberevők – Szima Viktória előadása

Köpölyözés, érvágás, piócázás, hólyaghúzó flastrom... Évszázadokon keresztül ezek a rémes, véres gyógymódok vártak a lázas, vagy éppen ragályos betegségben szenvedőkre. A divatos hippokratészi nedvkórtan elmélete szerint a testnedvek arányának megváltozása, vagy azok beszennyeződése okozza a betegségeket, így a gyógyításkor ezeket kell újra egyensúlyba hozni, vagy éppen kiüríteni a páciens szervezetéből. A szerencsésebbek izzasztással, hánytatással, vagy allövet segítségével is gyógyulhattak. A fájdalmas vagy kellemetlen beavatkozások mellett hajmeresztő orvosságokat is bevetettek a gyógyítók. A növényi és állati eredetű drogok mellett emberi szervekből, például vérből, koponyatetőből, vagy múmiaporból való készítményeket is beadtak a betegeknek a gyógyulás érdekében.

21:30–22:30

Ámor varázsitala – Lencsés Rita előadása

Amióta világ a világ, a csábítás mindig nagyon fontos volt az embereknek. A szerelmi bájitalok, különféle vágykeltők, afrodiziákumok ismerete egyidős az emberiséggel. Minden kultúrában ott van a szerelem és vágykeltő szerek előállításának tudománya, a természetben fellelhető alapanyagok felhasználása a csábításra, vagy a teljesítőképesség fokozására. Sok klasszikus afrodiziákum már a feledés homályába veszett, és voltak köztük mérgező, veszélyes szerek is. Manapság vajon milyen kockázatmentes, természetes szerekkel tarthatjuk karban szervezetünket, amivel felkészülhetünk életünknek erre a fontos funkciójára? Erről fog beszélni Lencsés Rita gyógynövényszakértő, és meglepetésekkel is várjuk a közönséget ezen a különleges estén.

23:00–24:00

Krizsány Anna kurátori tárlatvezetése

Az egykori Fekete Sas Patika a város és a vármegye legelső patikája volt. Több mint 100 évig csak ez az egy gyógyszertár látta el a környék lakosságát az orvosságokon kívül sok egyéb árucikkel, többek között kozmetikumokkal, fűszerekkel is. 1971-ig szolgált gyógyszertárként, működésének 283 éve alatt számos tulajdonosváltást élt meg. Nagy szakértelemmel elkészített barokk bútorzata a jezsuiták műhelyében készült. Az oldalsó traktusban lévő egyszerűbb bútorzat ún. fiókfalas típusú, ma már ritkaságnak számít. További érdekesség még az egykori vajdahunyadi Fekete Sas Patika officináját bemutató mini patikánk, ami nemrég került a múzeumba. A berendezés érdekességein kívül szeretnénk bepillantást engedni a régi patikus mesterség titkaiba, és nem marad el illatszertárunk interaktív bemutatása sem.

 

HETEDHÉT JÁTÉKMÚZEUM
Székesfehérvár, Oskola u. 2.

18:00–19:00

Múzeumpedagógiai foglalkozás családok számára

Rózsa és Artúr új otthona – múzeumpedagógiai foglalkozás családok számára a Moskovszky-gyűjteményben. Sok család életében elérkezik az a fordulópont, amikor már nem elég tágas az otthonuk, és ezért nagyobb házba kell költözniük. Nincs ez másképp Rózsa és Artúr esetében sem. A játékos foglalkozás résztvevői a gyűjteményen keresztül ismerkedhetnek meg a polgári élet mindennapjaival. Hol és miként fogadták a vendégeket? A gyerekek hol játszhattak, és honnan volt kitiltva az összes játék? Mindez kiderül, miközben a szülők és gyermekek közösen rendezhetnek be egy óriási babaházat miniatűr bútorokkal.

A programon való részvételhez regisztráció szükséges! Regisztráció: varga.dora@szikm.hu

20:00–21:00

A Stringers Vonósnégyes koncertje

A Stringers Vonósnégyes 2012 tavaszán alakult a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola pedagógusaiból, valamint a székesfehérvári Alba Regia és a miskolci Szimfonikus Zenekar, illetve a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar tagjaiból. Az elmúlt 11 évben számos fellépésen keresztül mutatkoztak be a városban. Lehetőségük nyílt saját estés koncerten, sajtótájékoztatón, sajtóbálon, kiállításmegnyitókon, jótékonysági hangversenyeken, illetve a város egyéb rendezvényein (Fehérvári Kultúr Korzó, Pünkösdi Virágálom, Novotel-Esküvő kiállítás) fellépni.
Repertoárjuk folyamatosan bővül az igényeknek, kéréseknek megfelelően. A klasszikusoktól kezdve a romantikus zeneszerzők művein keresztül a filmzenéken át szélesítik zenei palettájukat.
I. hegedű: Burján Gabriella
II. hegedű: Mezei Adrienn
Brácsa: Pillár Tamás
Cselló: Hartyáni Zsuzsanna

23:00–24:00

Kricsár Kamill színművész szubjektív tárlatvezetése

A Moskovszky-gyűjtemény babaszobáiban nem csak játékok, hanem a 19. századi polgári életmód számtalan megnyilvánulása látható, a lakáskultúrától kezdve a divaton át az illemig. A szépen megmunkált bútorok, a kifinomult porcelánok, a változatos játékeszközök eszünkbe juttatják gyermekkorunkat, és azt a letűnt kultúrát, amelynek tárgyait az idő múlása egyre értékesebbé teszi. Vajon hogyan viszonyul ehhez a miniatűr világhoz Kricsár Kamill, a Vörösmarty Színház színművésze? Szubjektív tárlatvezetésén a saját hivatásán, gondolatain, szemléletén, érzésein keresztül mutatja be a Moskovszky-gyűjtemény babaszobáit az érdeklődőknek.


NEMZETI EMLÉKHELY – KÖZÉPKORI ROMKERT
Székesfehérvár, Koronázó tér 1.

17:15–19:45

Vigyázat, építési terület! – élő történelmi program és kézműves-foglalkozás

17:15 órától kezdőden a látogatóink első kézből értesülhetnek Mátyás király nagyberuházásáról, a Koronázó Bazilika átalakításáról. A középkorból előlépő Balogh Bálint építőmester mesél az utolsó templomátépítésről, miközben betekintést nyújt a középkori mindennapokba is. Ezt követően 17:45-től a vállalkozó kedvű „építéslátogatók” pedig maguk is szerszámot ragadhatnak, hogy kipróbálhassák, hogyan is készültek a templomokat díszítő faragások.
A kézműves foglalkozás és az azt megelőző élő történelmi interpretációs műsor külön is élvezhető, de az igazi „középkori hangulatot” a két program együttese adja.

19:00–20:00

Lángi József restaurátor exkluzív tárlatvezetése a Mauzóleumban


ORSZÁGZÁSZLÓ TÉRI KIÁLLÍTÓHELY
Székesfehérvár, Országzászló tér 3.

18:00–23:00

Botrány a múzeumban! – interaktív nyomozás az állandó kiállításban

Tikverő Alajos nyugalmazott etnográfusprofesszor zilált elmével feldúlta a néprajzi tárlatot, a kiállítást teljesen átrendezte, és eltulajdonított egy becses műtárgyat. A feltételezések szerint azután ezt elrejtette az épületben. A nyomravezetőknek a direktor jóvoltából busás jutalom üti a markát! A játék résztvevői saját okoseszközük segítségével deríthetik fel a (fiktív) gaztettet. Játékosokat a kiállítótér befogadóképességének mértékében tudunk egyidőben beengedni. A programot családoknak, baráti társaságoknak ajánljuk, de egyénileg is élvezhető.

A programon résztvevő, jó megoldást adó játékosok ajándéksorsoláson vesznek részt, amelynek keretében a Schliemann–Trója c. zenés nyári színházi előadásra nyerhetnek jegyet (jó megoldást adó csapatonként vagy egyénenként 2–2 db-ot). Összesen 10 db jegy kerül kisorsolásra. A jó megoldás ellenőrzése a játék végén, a helyszínen, a Szent István Király Múzeum játékvezető-munkatársa által történik. A sorsoláson való részvételhez a játékosoknak meg kell ismerniük a Múzeum Játékszabályzatát (a helyszínen vagy előzőleg a honlapunkon). A sorsolás a Múzeumok Éjszakáját követő héten zajlik. Az eredményről a nyerteseket a sorsolásra való jelentkezéskor megadott elérhetőségükön értesítjük és egyeztetjük, hogy mely időpontban kívánják igénybevenni a nyereményjegyeket (tudomásul véve az esőnapokat).

 

19:00–21:00

A Kákics zenekar moldvai táncháza

A Kákics zenekart 1997-ben székesfehérvári fiatalok alapították. A kezdetben önmaguk szórakoztatására muzsikáló fiúkat gyarapodó, lelkes közönség vette körül, amelynek hatására az együttest ma már rendszeresen koncertező és táncházazó zenekarként tarthatják számon a magyar népzene kedvelői. A hazai műsorok mellett ecuadori, perui, olaszországi, indiai, ausztriai, németországi, szlovákiai, romániai, bulgáriai, norvégiai és svédországi vendégszerepléseket tudhat maga mögött. Repertoárjukban a dunántúli és moldvai zenék mellett palóc, rábaközi, gyimesi, székelyföldi, csallóközi, és dél-alföldi dallamok is helyet kapnak. A Múzeumok Éjszakáján, táncházukban a moldvai csángó táncokkal ismerkedhet a közönség.

19:00–23:00

Gyere, vágj fel egy kicsit! – kollázs-képeslapok készítése

Az Országzászló téri épületben Halas István fotókiállításában várjuk közös alkotásra látogatóinkat. Halas az 1970-es évektől foglalkozik fotó- és képzőművészettel. Kísérletező művész, akinek egymásra fényképezett önarcképe, a New York-i metróállomások fotói, a magyar írókról, képzőművészekről készített portréi, panorámaképei a magyar fotókultúra fontos, emblematikus műveivé váltak. Készítsen Halas István fotói által ihletett kollázs-képeslapokat, mi pedig vállaljuk, hogy a Múzeumok Éjszakája után elpostázzuk annak, akinek csak szeretné. Így akár önmagának is üzenhet az éjszakából!


PALOTAVÁROSI KIÁLLÍTÓHELY
Székesfehérvár, Rác u. 11.

14:00–15:00

Dr. Varró Ágnes kurátori tárlatvezetése

A Rác utca megőrizte a környező lakótelep építése előtti Palotaváros jellegzetes utcaképét, hagyományos építészetét. A múzeum kezelésében lévő, 11. számú épületben lévő állandó kiállítás a városrész történetét és néprajzát mutatja be. A ház konyháját és az utca felőli tisztaszobát eredeti állapotának megfelelően rendezték be. A hátsó helyiségben dokumentumok és tárgyi emlékek segítségével a városrészben egykor dolgozó kisiparosok és földművesek tevékenységét, valamint az itt élő szerbek (rácok) történetét és életmódját mutatja be a kiállítás. Az udvarról külön nyíló helyiségben Dietrich István palotavárosi kalaposmester szerszámait, gépeit láthatjuk. A műhely a nyolcvanas évek közepéig a szomszédos Csapó utcában működött. A szakvezetés során számos érdekességet megismerhetnek látogatóink a műemlék jellegű utca kialakulásáról, a városrész múltjáról, az itt élt szerbekről, a régi palotavárosi mesterségekről.

14:00–17:00

Tűzzománc workshop az Aszter Tűzzománc Műhellyel

Foglalkozásunkon a tűzzománcozás izgalmas világából kaphatnak ízelítőt a látogatók. Előkészített medálalapra szabadon alkothatnak a bemutatott technikákkal, majd a helyben, percek alatt kiégetett munka színes madzagra fűzve már rögtön viselhető is! A foglalkozásba folyamatosan be lehet csatlakozni! A Budapest melletti Tök faluban működő Aszter Tűzzománc Műhely (mely Siklósi Esztert és Fenyvesi Attilát rejti) fő tevékenysége immár 20 éve a tűzzománc: elsősorban ékszereket készítenek vörösrézre, kizárólag saját tervek alapján és teljes mértékben kézműves módon, emellett pedig a legkülönfélébb rendezvényeken igyekeznek a szakmát megismertetni, megszerettetni az érdeklődőkkel.


ÚJ MAGYAR KÉPTÁR
Székesfehérvár, Megyeház u. 17.

18:00–19:00

Izinger Katalin kurátori tárlatvezetése

A belváros egyik legszebb és legrégebbi épülete fogadja be a Szent István Király Múzeum kortárs képzőművészeti anyagának válogatását. A képzőművészeti gyűjtemény az ország legjelentősebb kollekciói közé tartozik, jelenleg körülbelül 7500 darabból áll, alkotásai a kortárs magyar művészetet reprezentáló festmények, grafikák, fotók, művészkönyvek és szobrok. Az Új Magyar Képtár állandó kiállításának hat terme és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit napjainkig.

18:00–23:00

Művészet a kezeden – műtárgyak által inspirált körömfestés

Különleges, trendi programra invitáljuk Önöket az Új Magyar Képtárba. Manapság a körmökön megjelenő legkülönbözőbb színek, formák, anyagok, divatirányzatok már-már egyfajta művészetté fejlődnek. Legyen a múzeumok éjszakáján divatos, egyedi! Lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyűjteményben őrzött és a Képtárban látható képzőművészeti alkotások egy-egy részletét a saját kezén (körmén) magával vigye. Professzionális szakemberek, körmösök segítségével valódi műalkotásokat viselhet magán. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az izinger.katalin@szikm.hu címre küldött emailben lehet.

18:00–23:30

Dj Lowexpectations × Dj Mushroom

Halász Gergely egyetemi évei alatt tanult bele a digitális lemezlovászkodásba, újabban pedig egyre növekvő bakelitgyűjteményét kihasználva a klasszikus lemezről keverés is bekerült a repertoárjába, és alacsony elvárásokkal, Lowexpectations néven pakolja a fekete korongokat a fehérvári éjszakában.
Molnár Attila Gomba szintén lokálisan is elismert hanghordozó gyűjtő, rendszerint összefuthat vele az ember zsibvásárokon és piacokon, ahogy éppen alkudozik egy-egy értékes lemezre. Pár korábbi fellépés után ő is kellő bátorságot érez ahhoz, hogy a lemezjátszók mögött mutathassa be ritka és értékes kollekcióját.
A Múzeumok Éjszakáján kettősük egy dögös-groove-os funky/hip-hop szettel készül, de bármilyen meglepetés előkerülhet a lemeztáskából...

20:00–21:00

ZONE12 koncert

A Zone12 egy 2022 őszén alakult, főleg hip-hop alapokra építkező, de minden stílusban megszólaló formáció. Saját számok, illetve egyedi feldolgozások is pörögnek, vegyítve az elektronikus zene elemeivel, és élőben hangszerekkel.
Sári Péter - ének / rap
Kovács Ákos - Ritmusgitár
Pirityi Imre - szólógitár
Karsai Dániel - dob
Bótor Kadosa - bass

 

VÁROSI KÉPTÁR – DEÁK GYŰJTEMÉNY
Székesfehérvár, Oskola utca 10.

17:00–21:00

Az éjszaka színei – képzőművészeti alkotó foglalkozás

Az éjszaka színei – képzőművészeti alkotó foglalkozás minden korosztály részére. Az éj sötétjéből felsejlő színek és formák ma szabad utat kapnak a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény emeleti foglakoztatójában.
Jöjjön és alkosson szabadon! Hívja elő a színeket a sötétből a Deák Gyűjteményben kiállított festményekből inspirálódva! Várjuk azokat az alkotni szerető kicsiket és nagyokat, akik szeretnék szabadjára engedni fantáziájukat, ezáltal létrehozni új alkotásukat fekete kartonon olajpasztell technikával.

21:00–22:00

Az Ávéd-Fenyvesi-Dés Trió koncertje

Ávéd János így nyilatkozik az Ávéd-Fenyvesi-Dés trióról: "Zenésztársaim a magyar jazz színtér legkedveltebb zenészei. Közös zenei múlttal rendelkezünk, számos formációban állhattunk már egy színpadra. A Dés András Rangers tagjaiként készítettünk már közösen lemezt a németbányai erdőben 2019-ben. A zenekar tagjainak kompozícióit körülölelő improvizatív anyagok fő karakterét a benne szereplő muzsikusok egyéni stílusa és a zene szolgálatába állított szándéka határozza meg. A pillanatban születő, kompozíció sűrűségű, különböző halmazállapotú zenei anyagok, a porózus vagy akár folyékony hangzások alaktalan formáinak kollektív építményei, vagy az elasztikusan feszes ritmikai hálók a közös repertoárunkból felvetett kompozíciók talapzatára épülve adják triónk megszólalásának egységességét és aktualitását.“

Ávéd János – szaxofon
Fenyvesi Márton – gitár
Dés András – ütőhangszerek