Múzeumok Őszi Fesztiválja

2021. október 7. és 2021. november 11. között csütörtökönként 17:00 órától

Foglalkozásuk: régész – előadássorozat

 

Helyszín: Szent István Király Múzeum – Új Magyar Képtár (8000 Székesfehérvár, Megyeház u. 17.)

Előadássorozatunk keretében vendégelőadóink betekintést nyújtanak a szerteágazó és sok izgalmat rejtő régészeti feladatellátás különböző szegmenseibe. Az érdeklődők megtudhatják, milyen kihívásokkal jár egy tömegsír feltárása, miként láthatunk a föld alá ásás nélkül, hogyan elevenedik meg egy feltárt lelőhely története a kutatások nyomán.

 

A következő előadás:

2021. október 28. 17:00-18:00

Kovács Bianka Gina (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat): Mit árulnak el a kerámiák a Rozgonyiak konyhájáról? – étkezés a csókakői várban a késő középkorban

 

A Vértes hegység dél-nyugati szélén fekvő csókakői várat a Csák nemzetség építtette a 13. század második felében. Az ezt követő évszázadokban több tulajdonosa is volt az épületnek, akik nagyrészt egyszerű birtokközpontként használták. Ez alól az 1430-tól 1492-ig birtokos Rozgonyi család jelent kivételt, melynek tagjai 1436-tól Csókakőn éltek, vagyis rezidenciaként funkcionált az épület. Az elmúlt évtizedek feltárásainak köszönhetően gazdag leletanyag látott napvilágot a vár területéről, melynek feldolgozása az utóbbi években kezdődött meg. Az előadásban a leletek közül egy olyan csoport elevenedik meg, melyet az említett Rozgonyi család idején használtak. Segítségükkel betekintést nyerhetünk a vár egykori konyhájába, illetve megismerhetjük a terített asztalra kerülő edényeket. Ebből az időszakból már számos, az étkezéssel kapcsolatos forrást, receptet is ismerünk. Az előadás során a leletek által nyújtott képet az írott adatokkal kiegészítve merülhetünk el a 15. századi ételek és étkezés világában.

 

 

További előadások:


 

2021. november 11. 17:00-18:00

Stibrányi Máté (Várkapitányság Zrt) Kovács Loránd Olivér (Szent István Király Múzeum): Roncsolásmentes régészeti kutatások. A szabadbattyáni kikötő felfedezése.