2020. szeptember 23., szerda, 16 órától
Fekete Sas Patikamúzeum

Székesfehérvár, Fő u. 5.

Az őrült spanyol – Egy világjárvány margójára
100 éve ért véget a spanyolnátha járvány

Előadó: Szima Viktória segédlevéltáros (MNL)
Belépődíj: 300,- Ft

"Az „őrült spanyol”, vagyis a spanyolnátha járvány a múlt század elején, 1918. március 11-én tört rá a világra. Az influenza tüneteit először Hippokratész írta le Kr. e. 412-ben. Maga influenza elnevezés a XIV. századból való az olasz „in fluere” (befolyásol), illetve a latin „influentia” (befolyás, kihatás) szavakból eredeztethető. Az olaszok „orosz betegség” névvel illették a kórt, míg a franciák az eredetileg német „La Grippe” néven ismerték. Német nyelvterületen „Blitzkatarrh” volt a neve, nálunk pedig influenza, valamint náthalázként emlegették .
A járványok XX. századi története során három influenza-vírustörzs tizedelte meg  az emberiséget: 1918-ban a „spanyolnátha”, 1957- ben az „ázsiai influenza” és 1968-ban a „hongkongi influenza”.
Az 1918. évi influenzajárvány a világ lakóinak 20-40 %-át betegítette meg és kb. 20–100 millió emberrel végzett. A spanyolnátha gyakorlatilag a bolygó egyetlen szegletét sem kerülte el: a legsűrűbben lakott kontinensek mellett Ausztráliában és a Csendes-óceán szigetvilágában is felbukkant. A több hullámban érkező megbetegedés 1919-ben, sőt 1920 tavaszán is számos áldozatot követelt.
Az előadás során az influenzajárványok történetét vesszük górcső alá, továbbá megtudhatjuk hogyan vészelték át az időszakot Fejér megyei lakói."

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a bejelentkezes@szikm.hu email címen lehet.
Kiállításaink létszámkorlát mellett látogathatók, megértésüket köszönjük!
Sajtónyilvános rendezvény!

A rendezvény plakátja letölthető itt