2019. március 9., szombat, 16.30 óra
Deák Gyűjtemény Freskós szalon

Székesfehérvár, Oskola u. 10.

A MAGYAR SZECESSZIÓ NAGYMESTERE: NAGY SÁNDOR

2019. március 9-én délután fél öttől, a Deák Gyűjtemény Freskós szalonjában Kriesch György, az idei Nagy Sándor Emlékév kezdeményezője és szervezője tart vetítettképes előadást Nagy Sándor életművéről.

150 éve született Nagy Sándor (1869-1950) festő- és iparművész, akinek munkássága összeforrt a Gödöllői Művészteleppel, a magyar szecesszióval és szimbolizmussal.
Az emlékév a Kárpát-medence több településén előadásokkal, kiállításokkal, vezetett tematikus túrákkal járul hozzá az életmű jobb megismertetéséhez.
Az előadót rokoni kapcsolat is fűzi a bemutatandó művészhez, nagyapja Kőrösfői Kriesch Aladár festőművész révén, aki Nagy Sándornak nemcsak művésztársa,  legjobb barátja, de sógora is volt. Nagy Sándor felesége, és gyakran alkotótársa  Kriesch Laura grafikusművész volt.
A vetítettképes előadás igyekszik bemutatni egy nagy-ívű, sok műfajú életművet, kitérve az üvegablak-művészet, freskóművészet, és grafika területére.
Deák Dénes gyűjteményében Nagy Sándornak és Kőrösfői Kriesch Aladárnak is egy- egy kiemelkedő műve található.
A Deák Gyűjtemény 2013-ban és 2015-ben megrendezett sikeres kiállításaival már betekintést engedett a két alkotó életművébe, most Krisch György előadásával  és hárfaművész lánya  hangversenyének megszervezésével veszünk részt a rendezvénysorozatban.

Az előadásra a belépés díjtalan!

A rendezvény plakátja letölthető itt.