PROGRAMOK

Budenz-ház – Ybl-gyűjtemény
(Székesfehérvár, Arany J. u. 12.)
Nyitva: 17–24 óráig

17:00 - 18:00 Gärtner Petra művészettörténész szakmai tárlatvezetése
A neves építészcsaládból származó Ybl Ervin képző- és iparművészeti gyűjteményét Gärtner Petra művészettörténész mutatja be az érdeklődőknek.

18:00 - 20:00 Az angóramacska különös esete – avagy hová tűnt az örökség?
Mi köze van egy szürke angóramacskának a kínai porcelánokhoz? Mi az a rengeteg ujjlenyomat a kiállításban? És hová tűnt özv. Vitéz Mágenheim Ödönné? Mindenütt csak nyomok, különös jelek, és az a bizonyos rejtélyes fátyol. Ha mindent átvizsgálunk, vajon összeáll a kép, és fény derül a rejtélyre?

21:00 - 22:00 Csellóval az éjszakában – Előadók: Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter
A cselló duó 2018 nyarán alakult két fiatal barátnőből. Saját maguk, valamint a közönség szórakoztatására elsősorban nem a klasszikus stílust, hanem a közismert, könnyedebb műfajt célozták meg. A két gordonka látványa már önmagában izgalmas, de a klasszikus hangszereken előadott modern zene különösen nagy sikert vált ki koncertjeiken. Folyamatosan bővülő repertoárjukban számos saját átirat is szerepel.


Csók István Képtár
(Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.)
Nyitva: 17–24 óráig

19:00 - 20:00 Izinger Katalin művészettörténész szakmai tárlatvezetése a Híresek és képek. Modern irányzatok a magyar fotográfiában című kiállításban
A kiállítás az első világháborút megelőző évektől a második világháború időszakáig mutat be alkotásokat az egyetemes fotográfiában megkerülhetetlen fotográfusok (André Kertész [Kertész Andor], Moholy-Nagy László, Brassaï [Halász Gyula] és Martin Munkacsi [Munkácsi Márton]) stílusteremtő munkásságából. Emellett azonban érzékeltetni igyekszik azt is, hogy a nemzetközi kontextusban kevésbé ismert kortársaik, mint például Angelo, Escher Károly, Kinszki Imre, Pécsi József, Kárász Judit, vagy Kerny István munkáiban hogyan jelenik meg a kísérletező szellem, illetve az uralkodó és az adott korszakban elvárt, megszokott fotográfiai képstílusokkal szembeni másképp gondolkodás. Bár utóbbiak nem voltak hazánkon kívül stílus- és iskolateremtők, mint a külföldön ismeretségre szert tett honfitársaik, a tárlaton látható képek időtálló és a fotográfia médiumát tudatosan használó kreatív attitűdről tanúskodnak.

20:00 - 21:00 Willany Leó: Fehér ruhás nő portréja
"ITT MINDENKI FELLÉP, AKI LÁTSZIK A SÖTÉTBEN"
Willany Leó: Fehér ruhás nő portréja
Grecsó Zoltán improvizációs táncszínháza, a Willany Leó 2008 óta minden szerdán egy olyan alkotóműhelyt teremt a budapesti fiatalok számára, mely egyszerre színház és kreatív közösségi tér.
Az idén májusban Lábán Rudolf különdíjban részesült kezdeményezés, a tánc, a zene és az improvizáció eszköztárával dolgozza fel az alkotóira váró témák valamelyikét.
A Múzeumok Éjszakája alkalmából, a "Híresek és képek" című, a huszadik századi magyar fotográfia elszármazott és itthoni gyökerekkel is bíró zseniális fotóművészeinek kiállítása a következő inspirációjuk, ennek kapcsán látható előadásuk  amit, mint mindig, az előadók pillanatnyi érzései és gondolatai alakítanak majd.
Gyere el, és a kreatív energiák felszabadító erejével kapcsoljuk le együtt egy pillanatra a hétköznapok zsúfolt valóságát!

Alkotó-előadók:
Horváth Máté
Kiss Rebeka
Lukács Levente
Lőrincz Emma
Rácz Réka

Zene:
Jérôme Li-Thiao-Té
http://www.j3zz.com

Fotó:
Pettendi Szabó Péter

Művészeti vezető:
Grecsó Zoltán

www.willany.com

22:00 - 23:00 A Trió. Absztrakciók.
BALÁZS TAMÁS TRIÓ
Zongora: Balázs Tamás
Nagybőgő: Oláh Zoltán
Dobok: Gyárfás Attila
A Trió első formájában 2008-ban külföldi zenészekből alakult. Az együttes főként gyakorló zenekarként működött, majd nemzetközi és hazai versenyeken egyaránt elismeréseket szerzett, de soha nem mutatkozott be szélesebb közönség körében. A kiváló hazai zenészekkel újjászületett Trió repertoárja túlnyomó részben Balázs Tamás legfrissebb kompozícióit foglalja magába, de az elmúlt évtized munkájának legjobbjai is helyet kapnak a műsorban.

 

Városi Képtár – Deák Gyűjtemény
(Székesfehérvár, Oskola u. 10.)
Nyitva: 17–24 óráig

18:00 - 22:00 Utazás a színek világába
Lehetőség van a szabad, önfeledt alkotásra, különböző színes technikák megismerésére: olajpasztell, porpasztell, viaszkréta, akvarell, tempera.
A technikákhoz megfelelő papírt, ecsetet, fixatívot biztosítunk.

19:00 - 20:00 MESTERSÉGES ÉRZELMEINK Kelle Antal ArtFormer interaktív - kinetikus szobrai
A videókkal és kisméretű szoborral tartandó előadás, a művészet/tudomány/játék határterületén mozog. Tovább lép a hagyományosan mozgó kinetikus munkákon, foglalkozik a Mesterséges Intelligenciával (AI) ugyanúgy, mint a Mesterséges Érzelemmel (AE) is. "Mint multidiszciplináris területeken alkotó művészt, nagyon izgat, hogy a látogatókat hogyan lehet cselekvő közreműködőkké, együtt-érzőkké, és e témáról gondolkodókká tenni."

20:00 - 21:00 Gereben Zita koncert
A fiatal generáció egyik kiemelkedő énekesnőjét, Gereben Zitát korábban az Emil.RuleZ vokalistájaként, majd a Gringo Sztár együttesből ismerhette meg a nagyközönség. Zita zenei pályája ennél azonban sokkal szerteágazóbb, hiszen saját zenekarával már megannyi sikeres fesztiválon és klubkoncerten bizonyította, hogy bársonyos hangjával bátran nyúl a legkülönfélébb zenei stílusokhoz. Saját zenekarával három sikeres nagylemezen vannak túl: az első, ''színtiszta'' jazzlemezüket követően (Ready for the sun), megjelent második “Our Places” című album populárisabb hangvétele még tovább növelte a zenekar rajongótáborát. A harmadik "Az én fesztiválom" lemezen pedig magyar nyelvű dalokkal lepte meg a hallgatóságot. Az eklektikus műsorban a dalok az R'n'B, a blues, a pop, és természetesen a jazz stílusjegyeit is hordozzák. A műfajokat tekintve az énekesnő álláspontja világos: ''Azt hiszem, a jövőben is megmaradok ingázónak a jazz és a pop között, nem gondolom, hogy döntenem kellene. A zenére egységében tekintek: nem a stílus számít, hanem hogy egyszerűen jó-e.''
Saját zenekara a hazai jazz élet elismert és tehetséges muzsikusaiból áll (Bécsy Bence - gitár, Horváth “Tojás" Gábor - zongora, Bata István - basszusgitár, Gálfi Attila - dob). Mindezek mellet számos hazai formációval dolgozott együtt (Modern Art Orchestra, Transform Quintet, Random Trip, Nagy János Trio,stb.) és még kirándulásokat tett a mozifilmek világába is, olyan betétdalokkal és kisebb szerepekkel, mint a Boldog Születésnapot, Magyar Vándor, Majdnem Szűz.
www.gerebenzita.hu
https://www.facebook.com/gerebenzita
https://www.youtube.com/user/gerebenzita


Fekete Sas Patikamúzeum
(Székesfehérvár, Fő u. 5.)
Nyitva: 17–24 óráig

17:00 - 18:00 és 19.00 – 20.00 Dr. Molnár Zsuzsa szakmai tárlatvezetése a Dédapáink Patikája című megújult állandó kiállításban
A DÉDAPÁINK PATIKÁJA című állandó kiállítás megnyitásával olyan gyűjteményi anyagokkal bővült a múzeumban bemutatott műtárgyak köre, amik teljesebb képet adnak a gyógyszerészet 19 – 20 századi történetéről. Megismerhetők azok az edénytípusok, amik a 20 század vége felé voltak használatosak, amikben olyan anyagokat tároltak, amik azóta már nincsenek is forgalomban. Kiállításunkban egyedülálló érdekességként helyet kapott egy a 19. század végéről származó „babapatika”, ami kicsinyített makettje az egykor Vajdahunyadon működött Fekete Sas Patikának.

21:00 - 22:00 GYÓGYSZEREK ÉS VARÁZSIGÉK – Gyógynövények használata az egyiptomi orvoslásban. Mayer Andrea interaktív előadása
Egyiptom témája örök sláger a történelem iránt érdeklődők számára. Most az ókori orvoslás kulisszatitkaiba pillantunk be, azt kutatva, vajon miféle növényi, állati és ásványi eredetű alapanyagokat használtak az egyiptomi orvosok és gyógyszerkészítők munkájuk során. A ma is fellelhető szerek közül jópárat be is mutatunk az előadás során.

22:00 - 00:00 SZÍNEK – ILLATOK – VERSEK – ZENÉK Interaktív fényfestés a Fekete Sas Patikamúzeum homlokzatára
Több érzékszervre ható fényfestésünk során versekkel és zenével jelenítünk meg különféle illatú réges-régi patikai alapanyagokat, mindezt színes élménnyé formálva az utcai közönség számára. A sötétedés után kezdődő Fő utcai programnak minden járókelő egészen éjfélig élvezője lehet.


Hetedhét Játékmúzeum
(Székesfehérvár, Oskola u. 2–4.)
Nyitva: 17–24 óráig

17:00 - 20:00 Utazás térben és időben- családi foglalkozás a Moskovszky-gyűjteményben
Múzeumpedagógiai foglalkozás, interaktív elemekkel, családok, fiatalok számára. A foglalkozás az utazás témára épít, azon belül is a 18-20 századra fókuszálva. A feladat, hogy összegyűjtsenek a résztevők a kiválasztott 3 lehetséges úti cél közül (Franciaország- Párizs, Olaszország- Ravello, Magyarország- Balatonfüred) egyet és annak megfelelően „bepakoljanak a bőröndjükbe”. Amint a szükséges tárgyakat megszerezték, az emeleti kis játszótéren elkerített résznél egy kalauzzal (beöltözött múzeumi dolgozó) lekezeltetik a kapott jegyüket. A Játéktérbe belépve korabeli ruhákból/kellékekből válogatva (kalap, napernyő, legyező stb…) a megfelelő úti cél háttere előtt szelfizhetnek, a képeket pedig feltölthetik a múzeum Instagram oldalára, esetleg saját facebook oldalukra, megjelölve a Hetedhét Játékmúzeumot.

20:00 - 21:00 Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója szubjektív tárlatvezetése a Moskovszky-gyűjteményben
Koronczay Lilla a Nők Lapja újságírója, aki számtalan érdekes történettel találkozott már munkája során. Szubjektív tárlatvezetésén kiderül, hogy milyen kérdések merülnek fel benne a Moskovszky-gyűjtemény kapcsán, és az elragadó miniatűr polgári játékok élménye hogyan szűrődik át gondolatain, tapasztalatain, személyiségén.

21:30 - 22:30 Gärtner Petra szakmai tárlatvezetése a Vonalba zárt történetek című állandó kiállításban
A Vonalba zárt történetek című Réber László kiállításban -  mely az Év Kiállítása díjat is elnyerte - a kurátor, Gärtner Petra művészettörténész tart tárlatvezetést.

22:30 - 23:15 A MusiColore Énekegyüttes nyáresti koncertje a Hetedhét Játékmúzeum udvarán
A 2014-ben alakult, hattagú MusiColore Énekegyüttes koncertje hangulatos estét kínál hallgatóságának. Különböző zenetörténeti korszakok dalaiból válogatnak, a reneszánsz madrigáloktól a jazzig.
(A koncert rossz idő esetén elmarad!)


Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely
(Székesfehérvár, Koronázó tér 1.)
Nyitva: 16–24 óráig

21:00 - 22:00 Fény derül a dicső múltra - Fényvetítéses tárlatvezetés
A sötétség leszállta után fény derül a titkokra: reflektorok segítségével most megismerhetjük az ország egyik legjelentősebb emlékhelyét, a dicső múlttal rendelkező templomot.


Országzászló téri kiállítóhely
(Székesfehérvár, Országzászló tér 3.)
Nyitva: 17–24 óráig

17:00 - 18:00 Az IKARUS története. Kegye Győző előadása
A székesfehérvári Ikarus gyár történetébe nyerhetnek bepillantást Kegye Győző nyugalmazott mérnök jóvoltából.

18:00 - 19:00 Kerekasztal-beszélgetés az IKARUS egykori munkatársaival Szőnyegi Hajnalka vezetésével
Kerekasztal-beszélgetés az Ikarusbeli életről.

18:00 - 00:00 Mutasd a táskád, megmondom ki vagy!
Mutasd a táskád, megmondom ki vagy! Vagy fordítva. Megmutatom a táskám, találd ki, hogy ki vagyok! Játék vagy kiállítás? Ezt a látogató dönti el, aszerint, hogy milyen mélyre mer nézni a táskába.

18:00 - 18:45 Múzeum a bőröndben – családi játék Kamarás Emesével (5-9 éves gyerekeknek ajánlott)
Játékos kirándulás a néprajzi kiállításban, avagy hogyan fér el egy egész múzeum a bőröndben? Kamarás Emese tudja, hogyan kell úgy becsomagolni, hogy beleférjen az utazótáskába a pásztorbot, láda, korsó, kelengyésláda és még ki tudja, hogy mi minden.  Kalandvágyat, jókedvet és kíváncsiságot viszont mindenkinek hoznia kell magával!

18:00 - 00:00 Utazás múltba, jövőbe – fénysebességgel. Fényfestés az Országzászló téren és diafestő workshop
Egész estés családi foglalkozás a Fényszórók Visual Műhellyel, amelynek során a látogatók "más fényben" nézhetnek az épületben látható kiállításokra. Az itt bemutatott műtárgyak motívumai visszaköszönnek az épületre vetítve, és a látogatók saját alkotásaikhoz is meríthetnek inspirációt a tárlatokból. Az elkészült műveket a múzeum falaira vetítjük.

19:00 - 20:00 Dr. Varró Ágnes szakmai tárlatvezetése a Tárgyalkotó hagyomány – Fejezetek Fejér megye néprajzából című kiállításban
A tárgyak – hasonlóan az emberekhez – mozoghatnak – térben és időben is nagy utakat tehetnek meg. A tárlatvezetések során ilyen történetekre is fényt derít dr. Varró Ágnes, az állandó néprajzi kiállításunk kurátora.

 

Pelikán Galéria
(Székesfehérvár, Kossuth u. 15.)
Nyitva: 17–24 óráig

22:00 - 00:00 Digitalizáció és interaktivitás - HANG + KÉP. Képtelen hangok - Hangtalan képek
22:00-tól 20 percenként váltakozó programok. Kezdés: zenei improvizáció a kiállításon látható képekre.
Ezt követően az udvaron az épület homlokzatára vetítés, élő zenével, majd zenével összeállított vetítés. Ezt újra élő zene követi, és ismétlődik ez a rendszer új darabokkal, egészen 24:00 óráig.
Közreműködik:
Dóra Attila - szaxofon, klarinét
improvizált és komponált zenék
Gábor Éva Mária, Gábor Pál - video installációk
Paczona Márta – video installáció


Új Magyar Képtár
(Székesfehérvár, Megyeház u. 17.)
Nyitva: 17–24 óráig

17:30 - 18:30 Izinger Katalin művészettörténész szakmai tárlatvezetése
A város egyik legjelentősebb műemléképületében a XX. századi magyar képzőművészet ma már klasszikusnak számító képviselői mellett napjaink fiatal művészei mutatkoznak be. A kiállítás hét terme és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb és progresszívnek ítélt tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit.

18:00 - 21:00 Fénybütykölde – világító ékszer készítő workshop
A Zsolnay Fényfesztiválon nagy sikerrel debütált Fénybütykölde megérkezett Székesfehérvárra. Készíts magadnak saját, világító ékszereket a Múzeumok Éjszakáján! Csapatunk tagjai segítenek, hogy néhány LED és egy elem segítségével te magad készíthesd el egyedi fényékszeredet.

20:30 - 22:30 Isten kedvenc állatkertje – Hangover Porch Zombies (HoPZ) koncert
A Hangover Porch Zombies zenekar, röviden HoPZ, lefordítva Másnapos Veranda Zombik. Tehát MáVZ! A zenekart Balázs és Laci alapította 2013-ban. Hosszú évekig próbáltak tagokat toborozni a formációhoz, de csak 2017 augusztusában állt össze végre a csapat. Első koncertjüket még abban az évben, 2017. decemberben adták. 2018 elején elkészült első demó lemezünk, négy számmal. Műsorukban klasszikus blues, bluegrass, country és swing stílusok szólalnak meg, de mindet kicsit a saját szájuk íze szerint alakítják át.
Tagok:
Benke András (Buddy) – Doghouse Bass (vagyis nagybőgő), basszusgitár; Békefi Róbert – gitár, dobro gitár, ukulele; Rechner Balázs (Uncle Ben) – gitár, banjo, szájharmonika, vokál; Szél László – ének, szájharmonika, washboard, kazoo, autoharp


Gorsium Régészeti Park
(Tác)
Nyitva: 16.30–24 óráig

Idén táci kiállítóhelyünk is megnyitja kaput. A programok a Látogatóépületben kapnak helyet!
Mithrás-éj Gorsiumban. Utazás a római misztériumok világába
A Gorsium Régészeti Park Látogatóközpontjába hívunk minden érdeklődőt egy utazásra a rejtélyek világába!

18.30 - 19.30 Mithras Univerzuma – Szabó Ádám előadása
19.45 - 20.15 Mithras katonái, vagy a birodalom katonái? - Legio X.  Gemina legionarius bemutatója
20.30 - 21.30 Mithras kozmikus titkai – László Levente előadása
21.45 - 22.25 "Mesék" Mithrasról. Weixelbaum János előadása a Mithras  ihlette színdarabok előadása során tapasztalt különös jelenségekről.
22.35 - 23.20 Horror Sacer - Weixelbaum Laura, Major Balázs és Kobza  Vajk archaikus ihletésű koncertje
23.30 - 23.35 Mithras záró performance

www.muzej.hu