2019. október 17., csütörtök 17.00 óra
Deák Gyűjtemény

Székesfehérvár, Oskola u. 10.


„COLLIOURE–PÁRIZS–NAGYBÁNYA”, A FAUVIZMUS, NEÓSOK NAGYBÁNYÁN
dr. Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettesének előadása

A program a Van, aki marad… Ziffer Sándor (1880–1962) festőművész munkáit bemutató kiállítás kísérőrendezvénye

A belépés díjtalan. Sajtónyilvános rendezvény.

Szücs György a Magyar Nemzeti Galéria általános főigazgató-helyetteseként tevékenykedett, kezdetben Bereczky Loránd, majd az őt követő Csák Ferenc igazgatása alatt. Ezt megelőzően egy évtizedig az intézmény tudományos titkára volt. 2012 januárjától, amíg az összeolvadás zajlott a Szépművészeti Múzeummal, megbízott főigazgatóként vezette az intézményt. Helytállása bizalmat eredményezett: jelenleg az összevont intézmény tudományos főigazgató-helyettese.

Már egyetemi éveiben, a nyolcvanas évek elején elkezdett Erdélybe utazgatni. Nagybánya művészetének kutatása egyik fontos szakterületévé vált.
„A romantikus, hátizsákos Erdély-járásra – ami gyakran „híres” emberek felkeresését, rendszeres könyv- és gyógyszersegélyek kivitelét jelentette – először a Nagybánya - kutatással épült rá egy tudatosabb, művészettörténeti alapú kapcsolatépítés. Később CEU-ösztöndíjjal kutattam erdélyi és bukaresti múzeumokban a két világháború közötti – nem csak magyar – művészetet. A különböző rétegek mára szoros szakmai elköteleződéseket eredményeztek.”- mondta magáról egy interjúban.