Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógia

A MÚZEUMRÓL KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

A múzeumpedagógiai foglalkozások célja a komplexitást, kreativitást elősegítő helyzetek megteremtése. Az alkotófolyamatban, az élményszintű újraélés, a játék, a szabadság, folyamatos önmegismerés, örömszerzés, játékosság, sikerélmény, valamint a közösségi élmény keresztüli megélések, megerősítése történik. Szakképzett kollégáink a kortárs múzeumpedagógiai módszerek széles palettáját használják, amellyel élménnyé teszik a tudásszerzést óvodás kortól középiskoláig. Interaktív foglalkozásaink segítenek megismerni a múzeum sokszínű gyűjteményeit, lehetőséget biztosítanak a látogatóknak arra, hogy értékes ismereteket és tapasztalatokat szerezzenek kiállításainkhoz kapcsolódóan.


Egyes programjaink ingyenesek, mások díjkötelesek. Programjainkra minden esetben bejelentkezés szükséges. Munkatársaink egyéni kérésre, speciális igények szerint is tartanak foglalkozásokat a múzeum több telephelyén. Egyes foglalkozásaink a múzeum falain kívül is igénybe vehetők.

Általános tájékoztatás programjainkról: 

tel.: 70/ 6646 164 (munkanapokon 9:0015:00-ig)

e-mail: bejelentkezes@szikm.hu

Részletes tájékoztatás az egyes kiállítóhelyek programjairól a kiállítóhelyek linkjein (ld. lent) feltüntetett elérhetőségeken kérhető.

HELYSZÍNEK

NEMZETI EMLÉKHELY – KÖZÉPKORI ROMKERT

Székesfehérvár, az egykori királyi koronázó város talán legfontosabb emlékével, a koronázó bazilika történetével ismerkedhetünk meg múzeumpedagógiai foglalkozásunkon. Bár a középkori Magyar Királyság egyik legfontosabb vallási és közjogi épülete ma már csak rom, de a szemfüles látogató számára érthetően mesél a múltról.

További információ a múzeumpedagógiai foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.

 

VÁROSI KÉPTÁR DEÁK GYŰJTEMÉNY

A Deák Gyűjteményben kiállított alkotásokon keresztül a látogatók megismerkedhetnek a különböző művészeti technikákkal. Az idelátogatók megélhetik az alkotás örömét, folyamatát, élményközpontúan, megértve a formák, színek által kiváltott hatásokat sajátélményen és a művészeti technikákon keresztül (agyagozás, festés, szén, akvarell, porpasztell, olajpasztell, stb.). Minden alkalom végére egy saját alkotás születik. A foglalkozások tematikája korosztályoknak megfelelően különböző, de van tematikusan egymásra épülő is. A feladatok szorosan összekapcsolódnak a gyűjtemény anyagával, illetve az épp aktuális tárlattal, miközben a műveltségi, esztétikai, művészeti, művészettörténeti területekhez is kapcsolódnak.

További információ a múzeumpedagógiai  foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.

FEKETE SAS PATIKAMÚZEUM

A Fekete Sas Patikamúzeumban a mesterség századokon átívelő izgalmas történetébe engedünk bepillantást az érdeklődőknek. A foglalkozásokon a gyógyítás és gyógyszerkészítés titokzatos múltjának anyagaival és eszközeivel ismertetjük meg a kicsiket és a nagyokat. Illatszertárunk kellemes és kellemetlen meglepetéseket is tartogat a legbátrabbaknak.

További információ a múzeumpedagógiai foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.
 

GORSIUM

A mai Tác község határában elterülő régészeti parkban nyomon követhetjük, hogyan vált római katonai táborból város, majd római településből középkori falu. Az izgalmas településtörténeten túl a római hétköznapokkal, kultúrával is megismerkedhet a látogató.

További információ a múzeumpedagógiai foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.

 

HETEDHÉT JÁTÉKMÚZEUM

A Hetedhét Játékmúzeum Moskovszky és Réber Gyűjtemény két állandó kiállítása a gyermeki lét varázslatos világába kalauzolja a látogatót. Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló, és Európában is elismert játékgyűjteménye a 18-19. századi játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát mutatja be. Réber László gyerekkönyv illusztrációi a mesék világából merítenek. Rajzai varázsának titka, hogy apró, játékos részletek sokaságával és sok humorral hinti tele a könyvoldalakat. A foglalkozásokon ezekbe a mesés és játékos világokba nyerhetünk bepillantást.

 

További információ a múzeumpedagógiai foglalkozásainkról ide kattintva érhető el.

 

 

IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSAINKHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGLALKOZÁSOK

Időszaki kiállításainkhoz a tárlat jellegének megfelelő programokat, foglalkozásokat szervezünk. 

Aktuális foglalkozásaink:

A Királyok és szentek c. kiállításon három korosztály számára kínálunk múzeumpedagógiai foglalkozásokat: alsó- és felsőtagozatosoknak, valamint középiskolásoknak. Bejelentkezés, információ: bejelentkezes@szikm.hu, 70/ 649 54 62

Bővebben a kiállításról >>

 

 

NYÁRI TÁBOROK

Az időutazó nyomában

2022. július 4-8., naponta 8:00–16:00-ig

Korosztály: 10–14 éves gyerekek

Helyszín: A Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei (Középkori Romkert, állandó néprajzi kiállítás, Rendház, Budenz-ház, Új Magyar Képtár, Palotavárosi Skanzen, Gorsium Régészeti Park)

További részletek >>

 

Nyári tábor Gorsiumban

2022. augusztus 22-26., naponta 8:00–16:00-ig

Korosztály: 7–13 évesek

Helyszín: 8121 Tác, Gorsium

További részletek >>

 

Alkotótábor a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben

2022. július 4-8., naponta 8:00–16:00-ig

Helyszín: Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, Székesfehérvár, Oskola u. 10.

További részletek >>