KIÁLLÍTÓHELYEK / Rendház

Rendház, Fő utca 6.

Rendház, Fő utca 6.

Rendház, Fő utca 6.

Rendház, Fő utca 6.

Rendház, Fő utca 6.

Rendház, Fő utca 6.

Rendház, Fő utca 6.

TARTALOMJEGYZÉK

Nyitvatartás szeptember 16. és január 14. között:

Hétfő-vasárnap: 9:00–19:00

CÍM

8000 Székesfehérvár, Fő u. 6.

INFORMÁCIÓ

Műtárgyvédelmi okokból a termekben 20-22 celsius fok és 50-55 %-os páratartalom biztosítása szükséges, ezért kérjük gondoskodjanak megfelelő öltözetről.

A kiállítótérbe legfeljebb 30x40x20cm-es táska vihető be. Hátizsákot csak elöl viselve vagy kézben fogva lehet bevinni.

JEGYÁRAK

Hadi múltunk kincsestára és Katonazenészek–zenész katonák c. kiállítás:

Teljes árú belépődíj: 3000 Ft

Kedvezményes belépődíj (diák, nyugdíjas): 1500 Ft

Családi jegy (5 fő, max. 2 felnőtt): 6000 Ft; minden egyes további gyermek: 1500 Ft/fő

Csoportos felnőtt jegy: 2250 Ft

Csoportos diákjegy: 750 Ft

Munkácsy Székesfehérváron c. kiállítás:

Fotózni csak az előre megváltott fotójeggyel lehetséges,  vaku használata nélkül.
Fotójegy: 500 Ft

Teljes árú belépődíj: 3000 Ft

Kedvezményes belépődíj (diák, nyugdíjas): 1500 Ft

Családi jegy (5 fő, max. 2 felnőtt): 6000 Ft; minden egyes további gyermek: 1500 Ft/fő

Csoportos felnőtt jegy: 2250 Ft

Csoportos diákjegy: 750 Ft

Kombinált jegy mindhárom kiállításra:

Felnőtt jegy: 4000 Ft

Kedvezményes belépődíj (diák, nyugdíjas): 2000 Ft

Családi jegy (5 fő, max. 2 felnőtt): 8000 Ft; minden egyes további gyermek: 2000 Ft/fő

Csoportos felnőtt jegy: 3000 Ft

Csoportos diákjegy: 1000 Ft

Rendház

A rendház épülete 1978-ban került a múzeum kezelésébe. Ma a Szent István Király Múzeum központja. Itt van a római kőtár mellett a régészeti kiállítás, a díszterem időszaki kiállításoknak ad helyet, az épület ad otthont a központi restaurátor műhelynek, a fotólaboratóriumnak, az adattárnak. Itt van az antropológiai gyűjtemény, mely egyike a legnagyobbaknak hazánkban. Itt van központi előadótermünk és a muzeológusok kutatószobái is. A látogatók figyelmét a kiállításokon kívül szeretnénk felhívni a lépcsőház és az előadóterem gazdag stukkódíszére, amelynek valószínűleg egy olasz művész az alkotója. A kiállításból a második emeletre vezető lépcsőház freskói a lorettói litánia szövegét illusztrálják. A képek mostanáig ismeretlenek voltak, valószínűleg még a XIX. század elején levakolták őket. Feltételezhető, hogy alkotójuk a templom freskóit készítő Franz Sambachot segítő jezsuita fráter, Anton Werle és Johann Magis közül került ki.

Az épület múltja

A mai Fő utca – Szt. János köz – Oskola utca által határolt telket 1688-ban, a városnak a török minaretes templomot és a hozzá kapcsolódó épületet használták és lakták. Az új templomot és a hozzá csatlakozó rendházat két lépcsőben építették 1742 és 1756 között, valószínűleg a martin Wittwer köréhez tartozó Paul Hatzinger tervei szerint. A szétoszlatott jezsuitáktól 1777-ben pálos atyák vették át a templomot, rendházat és a csatlakozó gimnáziumot. 1786-ban azonban ők is a feloszlatás sorsára jutottak. A rendház épülete a katonaság birtokába került, s eleinte raktárnak, később pedig – a napóleoni háborúk idején – kórház céljára használták. 1813-ban a ciszter rend kapta birtokába a templomot, a rendházat és a gimnáziumot. A szerzetesrendek 1950-ben bekövetkezett feloszlatása után a rendházban középiskolás diákotthont nyitottak.

Állandó régészeti kiállítás és Kőtár

1992-ben nyitottuk meg a Szent István Király Múzeum új állandó régészeti kiállításait a Rendház első emeletén. Egyazon időben adtuk át a megyei Római Kori Kőtárat (Lapidarium) a földszinten és a Díszudvarban. A kiállítás 1993-ban elnyerte az Európai Múzeumok Szövetsége díját: European Museum of the Year Award – Special Commendation.
 
A Római Kori Kőtár a Fejér vármegye területéről a Szent István Király Múzeumba került IIV. századi kőemlékeket mutatja be, melyek túlnyomó része sírkő, szarkofág, oltár, néhány mérföldkő és császárszobor töredék.
 
Az első emeleten négy önálló kiállítás illeszkedik egymáshoz, amelyek a neolitikumtól a török kor végéig mutatják be Fejér megye régészeti emlékeit:
1. Évezredek kincsei
2. Töredékek Fejér megye múltjából
3. Székesfehérvár a középkorban és a török korban
4. A Szent István által építtetett királyi bazilika
 
A folyosón látható Töredékek Fejér megyei múltjából című, didaktikusan felépített kiállítás szemléletes kiegészítője az általános és középiskolások számára tartott múzeumi történelem óráknak. A folyosóval párhuzamos termekben az Évezredek kincsei című kiállítás az adott korszak gazdag leletanyagát mutatja be.