Ruminatio

Gosztola Kitti, 2017. évi Smohay-díjas képzőművész kiállítása

Szent István Király Múzeum
Székesfehérvár, Megyeház u. 17.

A kiállítást megnyitja és a Smohay János Alapítvány 2018. évi díját átadja:
Horgas Judit szerkesztő, ökokritikus
2018. szeptember 14-én, pénteken 18.00 órakor
 
Oh, the Humanity! – szakadt ki a riporterből a Hindenburg léghajó égése láttán, hogy aztán az emberiséget elsirató fordulat ma mémek ironikus felirataként emlékeztessen: az idő minden katasztrófát és együttérzést letromfol. Ami viszont egykor az elemek uralásának, a természet emberivé varázslásának tűnt, azt ma katasztrófák sorának látjuk, örökké küszöbön álló világvégénkből visszanézve. De e tárlat nem öko-eszkatológia, nem a Doomsday Clock éjfélt ütő mutatójának rángatása, hanem rumináció.
Töprengés, rágódás emberiség és természet viszonyának visszatérő mintáin. A conditio humana, a sajátunknak vélt nyugati civilizáció kultúra és katasztrófa közötti búvópatakjainak és ikeraknáinak megidézése, Delphoitól Dantéig, Hellásztól Latin-Amerikáig, a Föld méhétől a kérődzők gyomráig. Hiszen a kultúra és a tudomány története az erőforrások kizsákmányolásának története is, ahogy a hidrogéntől lángoló léghajók története a biztonságos hélium fölötti monopólium története is.
És míg tudománytól zabáltan elhenyéljük a napot az emberiségnek elhányt rongyain, mint a juh a gyepen, a kérődzők a gyepet metán formájában eregetik vissza a légkörbe, felforralva sártekénk. A tudós meggondolja hová lép, majd kannácskát, cannulát vezet az állatba, s a bélből, melyből egykor a léghajók gáztartálya készült, dagadó metánballonba gyűjti a nyereséget.
A művészet viszont nem tudomány és nem kinyilatkoztatás, hanem valami más. Gondola a könyvtárban. A szférák átkérődzése művekké. Hol egy ózonlyuk nyíltságával, hol homályosan, mint egy súgógép tükrén feltűnő jóslat.

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ
Helyszín Szent István Király Múzeum megyeház utcai épülete (Székesfehérvár, Megyeház u. 17.)
Nyitvatartás 2018. október 21-ig, keddtől vasárnapig 10–18 óráig
Jegyárak Felnőtt: 700,- Ft,
Kedvezményes: 350,- Ft