A jövő régészeti leletei/ Miklós János keramikus kiállítása

Megnyitja: dr. Szücsi Frigyes régész

Miklós János keramikus az idén hetven éves. Ebből az alkalomból rendezi meg kiállítását a Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága, a Pelikán Galériában, A jövő régészeti leletei címmel. A tárlaton néhány régebbi, térbe helyezett kerámiaplasztika mellett sok új színes fali reliefet láthatunk. A tárlat  sajátossága a színek, színezések intenzív használata, melyet sok technikai kísérlet előzött meg, míg látványos, színpompás tárgyakká értek.
Miklós János autodidakta alkotóként több évtizede következetesen halad alkotói útján, ahol a magyar őstörténet  gyakran adta témáját műveinek. A korábbi figuratív elemek most háttérbe szorultak, a természet, az univerzum az emberi létezés nagyobb dimenziói felől igyekszik közelíteni tárgyaihoz.
A kiállítás címét a múzeum egy korábbi rendezvénye inspirálta, amikor Ujházi Péter kerámiáiról  beszélgetve elhangzott: hogy a kerámiát, mint anyagot, mint művészeti kifejezőeszközt nem becsüljük eléggé, pedig a földből előkerülő legrégebbi időkről hírt adó tárgyak is a kerámiák.
Dr. Szücsi Frigyest, a Szent István Király Múzeum régészét kérte meg kiállítása megnyitására, akivel pár éve Siklósi és Fülöp Gyula ismertette össze, s akinek azóta is figyelemmel kíséri és becsüli szakmai munkáját.
A régészet és a kortárs kerámia „játékos” társítása várja látogatóinkat a megnyitón és a kiállítás későbbi rendezvényén is.

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ
Helyszín Pelikán Galéria (Székesfehérvár, Kossuth L. u. 15.)
Nyitvatartás 2020. szeptember 18-ig, keddtől péntekig 10–18 óráig
Jegyárak Felnőtt: 0,- Ft,
Kedvezményes: 0,- Ft