KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI - 2020. szeptember 19-20.

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. Több mint 30 éve mind a vendéglátók, mind pedig a látogatók számára az épített örökség, a régészeti és természeti kincsek ünnepe ez a két nap, melyhez színvonalas és érdekes  programsorozattal csatlakozik múzeumunk is! A Szent István Király Múzeum hat helyszínen, nyolc programmal várja a látogatókat: tárlatvezetésekkel, előadással, foglalkozással készülünk, a kalandozni vágyó csapatokat pedig egy izgalmas nyomozásra hívjuk!
Ezen a hétvégén minden nyitva tartó kiállítóhelyünk egész nap térítésmentesen látogatható! A programok szintén ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Látogatóink részvételi szándékukat a bejelentkezes@szikm.hu címen jelezhetik! Kiállítóhelyeink létszámkorlát mellett látogathatóak, megértésüket köszönjük!

Szent István Király Múzeum KÖN programok:
Szeptember 19.


9.00 óra, 10.00 óra
Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.)
Tárlatvezetés A kagán lovasaavagy egy avar páncélos lovas életre keltése című kiállításban dr. Szücsi Frigyes régész vezetésével

10.30 óra
Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.)
Csontig hatoló tudomány! – Líbor Csilla régész-antropológus előadása. Ismerkedjünk meg az antropológus munkájával és tárjuk fel az egykor volt emberek életét és halálát együtt!

14.00 óra
Palotavárosi Kiállítóhely (Rác utca 11.)
Tárlatvezetés a néprajzi tájházban, dr. Varró Ágnes néprajzkutató vezetésével

15.00 óra
Új Magyar Képtár (Megyeház utca 17.)
Tárlatvezetés a 20–21. századi képzőművészeti gyűjteményben Izinger Katalin
művészettörténész vezetésével, valamint a Megyeház utca 17. számú épület bemutatása

16.00 óra
Belváros
Wathay lábnyomán
Székesfehérvár történelmi belvárosa sok rejtélyt és felfedezni valót tartogat. A Szent István Király Múzeum munkatársai újra nyomozásra hívnak: fedezd fel Wathay Ferenc várkapitány világát velünk! Nyomozásunkra kalandozni vágyó csapatokat várunk!

Szeptember 20.

14.00–16.00 óráig
Hetedhét Játékmúzeum (Oskola utca 2–4.)
Egyszer volt házak kicsiny másai – családi foglalkozás a Moskovszky-gyűjteményben

15.30 óra
Fekete Sas Patikamúzeum (Fő utca 5.)
Patinás patikánk a Fekete Sas – Tárlatvezetés a barokk patikamúzeumban, Krizsány Anna művelődésszervező vezetésével.

17.00 óra
Hetedhét Játékmúzeum (Oskola utca 2–4.)
Babaszobákból épített kulturális örökségünk – tárlatvezetés a Moskovszky-gyűjteményben dr. Nagy Veronika muzeológus vezetésével.