Kéri Mihály tárlata

Szent István Király Múzeum – Pelikán Galéria

2021. október 1. – november 5.

 

 

 

 

(Kedves néző), ne keresse, ami nincs benne!

A fenti mondatot Kéri Mihály Munkácsy-díjas festőművész mondja egy 2020-ban vele készült interjúban.

A Sárbogárdon 1949-ben született alkotó meghívását Koppány Attila, a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagja javasolta a kiállítási tervet összeállító, eldöntő egyesület tagjainak. Kéri Mihály megyei kötődése is indokolta kiválasztását a sok más javasolt alkotó közül. A Kéri család nemzedékei éltek Sárbogárdon, de 1960-ban a „téeszesítés” folyamán a család elvesztette a megélhetéséhez szükséges eszközeit, így Budapest közelébe, Érdre költözött, hogy ott munkát vállalva biztosítani tudja azt.

Kéri Mihály tehát azóta Érden él, ott lett festőművész, művésztelep- és galériaszervező, közéleti ember és képviselő is.

Az 1980-ban megjelent Kortárs Művészeti Lexikon róla szóló írásában Hann Ferenc így ír róla: „Pályakezdésekor Lakner László korai műveihez közel álló táblaképekkel jelentkezett. Később a kompozíció centrumába állított jelek, elbukó, elmosódó figurák jellemezték munkáit. A figuralitásra utaló formák később eltűntek, s a háttér vált a mű tárgyává, azaz széles ecsetvonásokkal festett, erősen expresszív felület lett a mű témája. Újabban szín- és formarelációk, azaz tisztán festői problémák foglalkoztatják.”

Így van ez azóta is, és ezt mutatják a kiállításon bemutatott munkák is, melyek az utóbbi négy-öt év alkotásaiból kerültek kiválasztásra. Az absztrakció, az absztrakt művek készítésének indoklása a magyarországi nagyközönség számára még mindig szükséges. Ennek kapcsán hangzik el a címben idézett mondat. Az idézet így folytatódik. „Az absztrakt kép nem arra való, hogy elmeséljük. Nincs benne história. Keressék benne azt, hogy milyen összefüggésben van a világgal a kép, a képfelület. A kozmikus világ rendjét keressék: a forma, a szín, a pont, a vonal, a tónus, a festészet nyelvének eszközei segítségével!”

 

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ

Helyszín

Szent István Király Múzeum – Pelikán Galéria (Székesfehérvár, Kossuth u. 15.)

Nyitvatartás

Keddtől péntekig, 10–18 óráig

Jegyárak

A belépés díjtalan.