Falak és kapuk

Büki Zsuzsanna képzőművész tárlata

2021. augusztus 13–szeptember 24.

Szent István Király MúzeumPelikán Galéria

 

Büki Zsuzsanna kiállítása a Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága szervezésében nyílt meg a Pelikán Galériában. 

Büki Zsuzsanna a Székesfehérvári Művészek Társaságának meghatározó, aktív tagja. A Pelikán Galériában ezt megelőzően 2012-ben mutatott be egyéni kiállítást, Ablakok címmel. Gyakran szerepel országos kiállításokon, egyéni vagy páros – férjével, Szentes Ottokárral közös – tárlatokon Budapesten, és az ország más városaiban is.

Az utóbbi években, évtizedekben legfőbb műfaja az elektrográfia. E műfajban a számítógép képernyőjén alakul ki a műtárgy látványa, mely digitális nyomtató segítségével ölt testet. A most kiállított művekben az utazásain, kirándulásain készített saját fotók rétegére „pakolja” saját rajzait, saját grafikai felületeit. Így, akár több fotót egymás fölé helyezve, alakul ki az a montázs, mely így már önálló - csak az alkotóra jellemző, bő asszociációs bázist megmozgató - alkotást eredményez.

A Falak és kapuk sorozat megvalósítását a 2020-ban elnyert Lánczos – Szekfű Ösztöndíja segítette. Ennek pályázatára beadott koncepciójában így ír a művész: „Művészetem központi eleme, főszereplője az ember által létrehozott közeg, tárgyi világ, amelyet az ember évezredek óta különböző célokból, érdekekből maga köré emelt, hasznosnak, lényeginek tartva megalkotott… főként az ember által magára hagyott, nem gondozott, ottfelejtett formák: a fragmentumok.”

A Falak és kapuk című kiállításon bemutatott műveket a szlovákiai Bártfa, Lőcse, Garamszentbenedek, Gímeskosztolány, Csicsmány, a horvátországi Zengg vagy Senj, a németországi Swabisch Gmünd, a csehországi Telc, Cornstein, Pernstejn, a romániai Patrauti, Voronet, Moldovita kolostorai, a szlovéniai Skofja Loka, a magyarországi Taliándörögd és többek között Iszkaszentgyörgy „fragmentumai” ihlették, adják a művek kiinduló látványelemét.

Így a kiállításlátogató egy közép-európai személyes történelmi asszociációs túrát tehet a tárlat 27 alkotását megtekintve.

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ

Helyszín

Szent István Király Múzeum – Pelikán Galéria (Székesfehérvár, Kossuth u. 15.)

Nyitvatartás

Keddtől péntekig, 10–18 óráig

Jegyárak

A belépés díjtalan.