Egy európai magyar

Szabó Ákos

életműkiállítása

2021. november 6–2022. január 31.

 

Szent István Király Múzeum  – Csók István Képtár

 

Szabó Ákos festőművész, grafikusművész a kortárs európai és magyar képzőművészet korszakos, kiemelkedő alkotója. 1936-ban született Budapesten, magyar identitású művészként fél évszázada Franciaországban él. Nagyszabású életműve számos jelentős múzeumban megtalálható, azonban munkásságának magyarországi átfogó bemutatására még nem került sor. Az életművét bemutató kiállítás székesfehérvári megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap, Összművészeti Programok Kollégiuma kiemelten támogatja. A tárlatot a Tóth Norbert Kurátori Iroda Kft. valósítja meg.

A Szent István Király Múzeum – Csók István Képtárban három nagyméretű teremben Szabó Ákos közel nyolcvan alkotása kerül bemutatásra, átfogva a művész teljes életművét. A tárlat a korai munkáktól az életmű gerincét adó főműveken át a legutóbbi alkotásokig válogat.

Az életmű meghatározó alkotásai külföldi és magyar múzeumokból (Fonds National d’Art Contemporain, Párizs, Musée d’Art Moderne, Párizs, Museum Joseph Dechelette, Roanne, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, Szépművészeti Múzeum, Budapest), magángyűjteményekből és a művész normandiai otthonából érkeztek Székesfehérvárra.

 

Szabó Ákos (Budapest, 1936 - ) festőművész, grafikusművész bemutatása

A Franciaországban élő magyar festőművész, grafikusművész nyolcvan éve a művészet bűvöletében él. 1960-ban diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, mestere Bernáth Aurél volt. 1965-től Párizsban, 1995-től Normandiában él és alkot. A hatvanas évektől a szürnaturalisták meghatározó képviselője, a hetvenes évekre rendkívüli felkészültségű virtuóz tudású alkotóvá válik Párizsban. A nyolcvanas évektől nagy jelentősége van a bibliai témáknak a munkáiban. A szakrálisrealizmus kiemelkedő alkotója. Remek portréfestő, „festői érdeklődésem középpontjába kezdettől fogva az Isten képére és hasonlatosságára teremtett emberi arcot állítottam” vallja. Többalakos kompozícióinak gyakori témája zene, zenészek.

A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramok >>

Múzeumpedagógiai foglalkozás a kiállításon >>

Bővebben a kiállításról a Facebookon >>

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ

Helyszín

Szent István Király Múzeum – Csók István Képtár (Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.)

Nyitvatartás

Keddtől péntekig, valamint vasárnap 10–18 óráig, szombaton 9–18 óráig

Jegyárak

Felnőtt: 700,- Ft,
Kedvezményes: 350,- Ft