Éppen 120 évvel ezelőtt, 1903. április 9-én született Auer Erzsébet. Az idei Húsvét vasárnap rá emlékezünk. Vajon mit köszönhet neki a 150 éves Szent István Király Múzeum?

Auer Erzsébet (1903–1993) Moskovszky Éva kultúrtörténész és játékgyűjtő édesanyja volt.

Noha az országosan ismert és elismert Moskovszky-gyűjtemény nem az ő nevét viseli, Auer Erzsébet sorsa és játékgyűjtő tevékenysége elválaszthatatlan a gyűjteménytől. Kislány korában édesapja halála miatt meg kellett válnia gyermekkori játékaitól, de amikor férjhez ment, passzióból gyűjteni kezdte a régi játékokat. Talán korán elveszített gyermekkorát, és édesapja szeretetét pótolták számára a múltbéli játékszerek. 1925-ben lánya született: Moskovszky Éva, aki természetes módon nevelődött bele édesanyja játékszeretetébe, és 2010-ben bekövetkezett haláláig folytatta a gyűjtést. Auer Erzsébet szépérzékét, kreativitását és kifinomultságát a mai napig magán viseli a Moskovszky-gyűjtemény minden babaszobája, hiszen a gyűjtésen túl számos babának ő varrt ruhát vagy cipőt régi anyagokból, régi minták alapján, de készített miniatűr tájképet, könyvet, apró asztalterítőt is.

Ezen a napon kerüljön minden babaszoba asztalára képzeletben friss virág, és gondoljunk hálával Auer Erzsébetre, a Moskovszky-gyűjtemény megalapozójára!