MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

2021. június 26.

 

Éjfélig nyitvatartó kiállítóhelyeinkre az utolsó belépés 23:30-kor lehetséges.

 

Városi Képtár – Deák Gyűjtemény – Székesfehérvár, Oskola utca 10.

 

18:00-24:00 - Nem Tilos az Á

Tudja Ön, hogy a Deák Gyűjtemény az Oskola utcától a Jókai utcáig tart?

Új fénybe helyezzük a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény XX. századi magyar művészetének válogatott alkotásait. Most nem tilos az átjárás nálunk!

21:00-22:00 - Kovács Linda koncert a Deák Gyűjtemény udvarán

Kovács Linda énekes-zeneszerző kísérletező zenész, aki duó formációtól egészen a nagyzenekari big band hangzásig alkot. Ezúttal egymaga áll színpadra, ahol saját szerzeményei és szabad improvizációi képezik azt a zenei textúrát, amely a kortárs jazz és kísérleti zene határán mozog, szem előtt tartva a dallamosságot, mint legfőbb zenei szempontot.

„Kovács Linda igazi útkereső muzsikus, aki a jazzben találta meg saját hangját. Ha önkifejezésről van szó, nem ismer kompromisszumot, egyedi hangja és zenei gondolkodásmódja a hazai kortárs jazz nagyjai közé emeli őt. /bmc.hu/”

 

 

Székesfehérvár, Országzászló tér 3.

 

1. emelet

18:00-24:00 - Tárgyalkotó hagyomány – néprajzi állandó kiállítás

2. emelet

18:00-24:00 - „Fehérvár retro – Kabáczy Szilárd perspektívájából” – időszaki fotókiállítás

18:00-19:00 - Miszlai Zsolt kurátor tárlatvezetése (Fehérvár retro – Kabáczy Szilárd perspektívájából) – REGISZTRÁCIÓ KÖTELES (bejelentkezes@szikm.hu)

20:00-21:00 - Miszlai Zsolt kurátor tárlatvezetése (Fehérvár retro – Kabáczy Szilárd perspektívájából) – REGISZTRÁCIÓ KÖTELES (bejelentkezes@szikm.hu)

A kiállítás Kabáczy Szilárd fotóművész Székesfehérvárról készített fényképeinek segítségével illusztrálja a város 1960-as évekbeli arculatát, hangulatát, egyfajta helytörténeti fotókiállítást tárva a nézőközönség elé, kiegészülve néhány, a város életére jellemző műtárggyal.

A kiállításban szereplő fotók, illetve az egyes tematikai egységeket bemutató műtárgyak valószínűleg felidézik a látogatókban azokat a bizonyos '60-'70-es évek hangulatát, hiánypótló emlékek felidézésére sarkallanak, nem utolsó sorban a jelen és jövő generációit is megismerteti Székesfehérvár egykori történetével.

 

 

Csók István Képtár – Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

 

18:00-24:00 - Összetartozunk – A trianoni határokon túli magyar képzőművészet remekei a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből – időszaki kiállítás

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből összeállított kiállítás a trianoni békediktátum 100. évfordulóján meghirdetett Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából jött létre, ám a járvány miatt csak most kerülhetett bemutatásra.

A kiállítás az elmúlt száz év korszakaiból, a legváltozatosabb műfajokból (festmény, szobor, térplasztika, grafika, installáció) válogat: csaknem 70 határon túli magyar képzőművész összesen 82 műtárgya 9 tematikus szekcióba rendezve, amelyek értelmezését teremfeliratok, irodalmi idézetek és számos rövid műelemzés segíti, kiegészítve a színes katalógusban olvasható művészéletrajzokkal. Magyarországon is számontartott művészek (Mattis Teutsch János, Szervátiusz Jenő és Tibor, Nagy Imre, a nagybányaiak közül Mund Hugó, Nagy Oszkár, Jándi Dávid) mellett a trianoni határokon innen kevésbé ismert alkotók (például Erdélyi Béla, Szabó Gyula, Bartusz György, Király Ferenc) művei is láthatók a tárlaton.

 

 

Palotavárosi Kiállítóhely – Székesfehérvár, Rác utca 11.

 

19:00-20:00 - Egzotikus ütőhangszer bemutató és hangszersimogató Franczia Dániel vezetésével

21:00-22:00 - Dr. Varró Ágnes néprajzkutató tárlatvezetése – REGISZTRÁCIÓ KÖTELES (bejelentkezes@szikm.hu)

22:00-23:30 - Tiszta udvar-tarka ház? - fényfestés a Palotavárosi Kiállítóhely falára a fehérvári Fényszóró Visual csapatának jóvoltából nagy teljesítményű diavetítők segítségével

A nyolcvanas évek elején a tízemeletes lakóházak felépítésével teljesen megváltozott az egykori iparosnegyed, a Palotaváros arculata. A régi városképet csupán egyetlen utca, a skanzenként kialakított Rác utca őrzi 13 korabeli házával és a Ráctemplommal. A 11. számú épületben berendezett állandó kiállításban a városrész történetével, múltjával, az itt dolgozó iparosok életmódjával, munkájával ismerkedhetünk meg. A szakvezetés során szó lesz a régi palotavárosi utcanevekről, a városrészben élt rácokról, és a mára már teljesen eltűnt régi mesterségekről is.

 

Új Magyar Képtár – Székesfehérvár, Megyeház u. 17.

 

18:00-24:00 - Új Magyar Képtár – állandó képzőművészeti kiállítás

18:00-24:00 - Lucy in the Sky with Diamonds – Tranker Kata képzőművész időszaki kiállítása

19:00-20:00, 20:00-21:00 - Izinger Katalin művészettörténész szakvezetése (Új Magyar Képtár/ Lucy in the Sky with Diamonds) – REGISZTRÁCIÓ KÖTELES (bejelentkezes@szikm.hu)

A Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye az 1960-as évek óta fejlődik. A vásárlás vagy ajándékozás révén a gyűjteménybe került alkotások jelentős része az 1945-től napjainkig tartó időszakból származik, a kortárs magyar művészetet reprezentáló festmény, grafika, fotó és szobor. Ebből egy válogatást az Új Magyar Képtár állandó kiállításán tekinthet meg a látogató.

A szakvezetésen szó lesz a gyűjtemény kialakulásának történetéről, valamint az állandó és az időszaki kiállításon bemutatott alkotásokról.

 

A MuseumCafe szervezésében:

 

18:00-21:00 - KAMU – összművészeti workshop.

Tudod, mi a slam poetry, de nem sikerült még írnod? Vagy nem tudod mi az, és az írásaid nem tudod bekategorizálni? Gyere el a KAMU Slam Workshop-ra, és művészi játékok keretein belül megtudjuk, hogy milyen modern, kortárs költőnek lenni!

A KAMU egy fehérvári fiatalokból álló összművészeti csoport, tele csodás, ambiciózus fiatallal.

19:00-24:00 – Idegen generációs növények – Szombati Marcell grafikai kiállítása

21:00-24:00 – dj set: MuseumCafe FM

 

 

 

Gorsium Régészeti Park - Tác

 

Park nyitva tartása: 12:00-20:00

18:00-19:00 - Egy római kőtár születése - dr. Agócs Nándor történész tárlatvezetése

19:00-20:00 - Egy római kőtár születése - dr. Agócs Nándor történész tárlatvezetése

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Gorsium Régészeti Park Zichy-pincéjében berendezésre kerülő római kőtár építésének folyamatába. A tematikus vezetés kíséretében nemcsak a kiállítási tervekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, de segítségével "megszólalnak" a közel 2000 éves kőemlékek is.

20:00 után a park területe balesetvédelmi okokból már nem látogatható, illetve a beltéri kiállítóhelyek megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, ezt a herman.edina@szikm.hu címre küldött emailben lehet jelezni, legkésőbb 2021. június 23-án éjfélig. Amennyiben a jelentkezők száma nem éri el a 10 főt, a beltéri kiállítóhelyek sem tartanak nyitva 20:00 után.

 

 

Hetedhét Játékmúzeum - Oskola utca 2-4.

 

18:00-19:00 - Miért (ne) utáljuk a porcelánbabákat? – dr. Nagy Veronika néprajzkutató tárlatvezetése – REGISZTRÁCIÓ KÖTELES (hetedhet@szikm.hu)

21:00-22:00- Miért (ne) utáljuk a porcelánbabákat? – dr. Nagy Veronika néprajzkutató tárlatvezetése – REGISZTRÁCIÓ KÖTELES (hetedhet@szikm.hu)

A nyitva tartás ideje alatt Réber és Moskovszky szelfi-pontok a Hiemer-ház udvarán.

 

 

Fekete Sas Patikamúzeum - Fő utca 5.

 

20:00-20:30, 20:50-21:20 - Patikusok pongyolában – Vidám esetek Aesculap birodalmából.

A fehérvári Szabad Színház társulatának szabadtéri előadása.

A békebeli patikák világának jóízű humora elevenedik meg a kb. 30 perces előadás keretében. Örökös vicctéma például az éjszaka felköltött patikus figurája, a kibetűzhetetlen recept rejtélye, vagy a hétköznapi ember számára kimondhatatlan nevű gyógyszer körüli félreértések esete. Egy letűnt korszak tréfás eseteiből szemezgetve állt össze az előadás, amit az utca közönségének kínálunk ezen a különleges estén.

21:30-23:00 – Rejtélyes plánták nyomában – Interaktív gyógynövényfaggató a patikamúzeum előtti növénysimogatónál

Rejtvényfejtéssel kombinált gyógynövényismertetésre hívjuk a közönséget, amelynek során érdekességeket szimatolhatunk ki az egykori patikakert titkairól.

 

Középkori Romkert - Nemzeti Emlékhely

8000 Székesfehérvár, Koronázó tér 1.

 

21:00–22:00 és 21:30–22:30: Titkos Túra – fáklyás városnézés a Tourinform Székesfehérvár szervezésében, amelynek kiemelt helyszíne a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely.

Titokzatos felfedező séta, ahol fáklyákkal világítjuk meg utunkat a várfalak tövében és az eldugott kis utcák macskakövén.

Találkozó: a Tourinform Iroda előtt (Oskola u. 2–4.)

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: https://turizmus.szekesfehervar.hu/titkos-tura-0626-regisztracio, vagy idegenvezetes@szekesfehervar.hu