A Szent István Király Múzeum 2023-ban ünnepli 150 éves fennállását. Archív felvételekkel idézzük fel a múlt jelentős eseményeit.

 

Hatvan éve, 1963. május 19-én nyílt meg a székesfehérvári múzeum történetében és a festőművész ismertségében is mérföldkőnek számító Csontváry-kiállítás a Csók István Képtárban. Ma, a Múzeumi Világnapon erre a tárlatra emlékezünk.

 

Az ICOM – International Council of Museums – az 1977. évet követően minden évben meghirdetett világnapja 2020 óta az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz kapcsolódik. 2023-ban az ünnep fókuszában „a múzeumok, a fenntarthatóság és a jóllét” témakörök állnak. A mai múzeumi bejegyzést a székesfehérvári évforduló, a Múzeumi Világnap és a Szépművészeti Múzeumban 2023. április 14-én megnyílt Csontváry-kiállítás inspirálta.

 

Minden múzeumi tárlatnak saját társadalmi és kulturális mikrotörténete van, a felfedezésre váró műtárgyak, művészeti alkotások megismertetésén túl a kiállítás muzeológiai tudományos teljesítmény, a modern kultúrákban a vizualitás szerepének megnövekedésére adott válasz.

Székesfehérváron 1963-ban hosszas előkészítés, múzeumok és magángyűjtők közötti együttműködés, állhatatosság volt szükséges a valódi múzeumi revelációként megvalósult Csontváry-kiállítás megrendezéséhez. A kiállítás híre hatalmas szakmai reputációt jelentett a múzeum számára, jelentős közönség- és sajtósikerrel párosulva, a tárlat rengeteg látogatót vonzott a városba. A kiállítás 1963. május 19. – október 27. között volt látogatható, a látogatók száma 55.405 fő volt.

 

Mindenkit váratlanul ért az a felsőbb utasítás, melynek értelmében a Csontváry-kiállítást Székesfehérváron idő előtt kellett bezárni, lebontani, és a kiállított műalkotásokat Budapestre szállítani. Az 1963 őszén a Szépművészeti Múzeumban megnyílt Csontváry-kiállítás történetéhez szorosan hozzátartozik a fehérvári kiállítás, annak sikere és a szó szoros értelmében úttörő szerepe. Talán ezt is érdemes lett volna megemlíteni a jelenlegi budapesti tárlaton.

A fehérvári történetről bővebben az alábbi blogbejegyzésben olvashatnak:

https://szikmblog.wordpress.com/2020/06/20/csontvary-szekesfehervaron/

A felvételek a megnyitón és egy tárlatvezetésen készültek. Fotó: Mikó Ferenc