Deák Képtár

Deák Képtár

Deák Képtár

Deák Képtár

Deák Képtár

Deák Dénes Gyűjtemény

A kiállítóhely

A Városi Képtár – Deák Gyűjtemény alaptevékenységeként Deák Dénes (1931- 1993) budapesti műgyűjtő 20. századi progresszív magyar művészetet felölelő gyűjteményét gondozza és mutatja be állandó kiállításán.

Ezen túl rendszeresen szervez időszaki kiállításokat, főként a gyűjteményében fontos szerepet játszó alkotók életművének jobb megismertetésére, más múzeumokkal és magángyűjtőkkel együttműködve.

A gyűjteménynek helyet adó épület egyik termében szinte teljes egészében sikerült feltárni és bemutatni a szoba falát beborító, 1770 körülre datálható falfestményt, freskót.

Az emeleti térben kialakított múzeumpedagógiai foglalkoztató terem falain rendszeresen szervezünk diákok munkáiból tárlatokat, melynek Diák-Deák Galéria nevet adtuk.

A Deák Gyűjtemény nyolc kiemelkedő szobrát tapintással is megismerhetővé tesszük vak és látássérült látogatóink számára a Tapintható kabinet nevű termünkben.

Az ugyancsak elkülönülő Projekt Teremben napjaink képzőművészeti törekvéseiből adunk friss válogatást, évente 4-5 kiállítás erejéig.

A Deák gyűjtemény

Deák Dénes könyvtáros, műgyűjtő (1931-1993) az egyetemi évei után a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársa, majd az Írószövetség Könyvtárának vezetője volt. Az 1960-as évektől vált a huszadik század progresszív magyar képzőművészetének kiemelkedő gyűjtőjévé.

Kezdetben tevékenységét értékmentésnek, értékőrzésnek fogta fel, hiszen múzeumok, közgyűjtemények ebben az időben vásárlóként nem érdeklődtek, nem érdeklődhettek a magyar szimbolizmus, a Nyolcak művészcsoport, a Szentendrei művészet, az Európai Iskola művészeinek munkái iránt.

Anna Margit, Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Gyarmathy Tihamér, Swierkievicz Róbert, Csíkszentmihályi Róbert, Deim Pál és több más művésszel, valamint Dévényi Iván és Dr. Keresztes László gyűjtőkkel való személyes kapcsolata és barátsága révén ,jelentős önképzéssel vált művelt, igényes gyűjtővé.

Az 1980-as évek közepétől már törekedett a tulajdonában levő művek nyilvános bemutatására és saját múzeuma létrehozására.

1986-ban -  Kovács Péter és Kovalovszky Márta művészettörténészek közvetítésével -  találta meg  Székesfehérvár város vezetésében azt a partnert, amely segített megvalósítani vágyát. Deák Dénes az 1960-as évektől járt a Szent István Király Múzeum képzőművészeti kiállításaira, melyek sokban segítették számára a 20. század magyar képzőművészetében való eligazodást.