Koncertsorozat Verebi Végh Ignác fuvolás kottatárából 4.

2023. március 20. hétfő 18:00

Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Szent Imre-terem 

 

Műsor:

W. A. Mozart (1756-1791): D-dúr fuvolanégyes op.81 nr.1 (a K.378 zongora-hegedű szonáta korabeli átirata)

Fusz János (1777-1819): G-dúr fuvolanégyes op.5, Végh Ignácnak ajánlva

Franz Krommer (1759-1831): C-dúr fuvolanégyes, Végh Ignácnak ajánlva

 

Előadó a Traverata kvartett

Balogh Vera – fuvola, Feltein Attila – hegedű, Móré László – brácsa, Maróth Bálint – cselló

 

A Szent István Király Múzeum és a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház által rendezett koncerteken a múzeum könyvtárában őrzött muzeális kottagyűjtemény darabjai szólalnak meg.

Az ingyenes programra szeretettel hívjuk és várjuk az érdeklődőket.

Sajtónyilvános rendezvény

 

Zenei örökségünk egy becses szeletét őrzi a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Könyvtára. A mintegy másfél ezer tételt számláló gyűjtemény tucatjával tartalmaz unikális zeneműveket kéziratként, vagy korabeli nyomdai kiadás formájában. A kottatári anyag egy részét képezi a Végh-gyűjtemény, mint annak zenei magja, egyben a legkorábbi része.

A 17. században nemesi rangot kapott Végh-család zenei tevékenysége a 18. század végétől követhető. A család verebi kastélya ekkor vált országos jelentőségű zenei központtá. A család férfitagjai jellemzően jogi végzettségük révén a korabeli államigazgatásban töltöttek be vezető tisztségeket, munkájuk mellett azonban néhányuk kitűnő hangszeres előadóként és mecénásként is ismert lett.

A kottagyűjtemény megalapozója Végh (II) Ignác (1763–1820). Az általa építtetett verebi kastélyban a 19. század elején 18-20 fős társulat működött, de vendég zenészek is gyakran megfordultak itt, a családi krónika szerint maga Haydn is. A Mátray-Rothkrepf Gábor zenetörténész 1829-es értekezésében ’legjelesebb flautistának’ titulált Verebi Végh Ignác igazán megérdemli az újra felfedezést.

Az 1790–1820 közötti évtizedekben a család alkalmazásában álló, illetve velük alkalmilag kapcsolatba kerülő művészek is dedikáltak műveket Végh Ignácnak. Mintegy tíz ilyen darab található a kottatárban, melyek közül hétben kap szóló szerepet a fuvola.

Fusz János Vereben az együttesben való részvétel mellett Végh Ignác fiainak zenei tanítója. Ezután Pozsonyban és Bécsben töltött be vezető zenei állásokat.

Franz Krommer Simontornyán, majd Pécsett hegedűs, később pozsonyi és bécsi megbízatások után Bécsben udvari komponista és kamarazene-igazgató. Verebi kötődésére egyelőre nincs konkrét adat, de feltehetőleg mindkét, eredetileg is fuvolanégyesre írott kvartettjét Végh Ignác számára komponálta.