2020. január 29., szerda, 18.00 óra
Szent István Király Múzeum, Csók István Képtár
Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

UJHÁZI PÉTER TEREI
 – kötetbemutató beszélgetés –
Résztvevők: Kovalovszky Márta, Salamon Júlia, Varga Gábor Farkas, Izinger Katalin
Moderál: Gábor Gina újságíró

Ujházi Péter a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon végzett, majd 1966-ban visszatért szülővárosába, Székesfehérvárra.
A sokszínű, gazdag életművet, annak fontosabb állomásait a székesfehérvári Szent István Király Múzeum a kezdetek óta rendszeresen bemutatta, művei az elmúlt évtizedekben budapesti magángalériákban is láthatóak voltak.
Művészetének öt évtizede szinte töretlen. A régmúlt történelmi eseményei ugyanúgy foglalkoztatják, mint a hétköznapok történései, az ember csetlő-botló igyekezete, vagy akár a közélet számtalan furcsasága. Elbeszélő festészetében párhuzamosan íródik a történelem és a mindennapok krónikája. Ujházi képe a világról egyszerre (ön)ironikus, szórakoztató és szorongást keltő.
A Csók István Képtárban a jelenlegi tárlat Ujházi tereit, inspirációinak helyszíneit, alkotásainak színtereit mutatja be.

A kiállítással egy időben jelent meg A különutazás terei című kötet, amely a 2010 után készült művek katalógusszerű ismertetése mellett tanulmányok segítségével mutatja be Ujházi pályáját és művészetét.
A könyv első részében tanulmányok dolgozzák fel Ujházi munkásságát. Kovalovszky Márta művészettörténész tanulmánya részletes áttekintést nyújt Ujházi pályájáról. A székesfehérvári múzeum munkatársaként Kovalovszky a kezdetektől figyelemmel kísérte Ujházi művészetének alakulását és fordulópontjait. Salamon Júlia írásában az alkotó különleges helyzetéről, kívülállásáról, „különutazásáról” és szerepvállalásáról olvashatunk.
A szerzőkön kívül a beszélgetésen részt vesz Varga Gábor Farkas tervezőgrafikus és Izinger Katalin, a kötet szerkesztője.

A belépés ingyenes. Sajtónyilvános rendezvény.

A rendezvény plakátja letölthető itt