Egy európai magyar

Szabó Ákos

életműkiállítása

 

Szent István Király Múzeum  – Csók István Képtár

Megnyitó: 2021. november 6. 17:00

 

A kiállítás fővédnöke:

prof. dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere

 

Ünnepi köszöntőt mond:

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára

dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere

Professor emeritus Farkas Ádám szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja

Pokrovenszki Krisztián a Szent István Király Múzeum igazgatója

 

Ünnepi beszédet mond:

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos

 

A kiállítást megnyitja:

Tóth Norbert, a kiállítás kurátora

A kiállítás 2022. január 31-ig látható.

https://www.facebook.com/egyeuropaimagyar

 

Szabó Ákos festőművész, grafikusművész a kortárs európai és magyar képzőművészet korszakos, kiemelkedő alkotója. 1936-ban született Budapesten, magyar identitású művészként fél évszázada Franciaországban él. Nagyszabású életműve számos jelentős múzeumban megtalálható, azonban munkásságának magyarországi átfogó bemutatására még nem került sor. Az életművét bemutató kiállítás székesfehérvári megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap, Összművészeti Programok Kollégiuma kiemelten támogatja. A tárlatot a Tóth Norbert Kurátori Iroda Kft. valósítja meg.

A Szent István Király Múzeum – Csók István Képtárban három nagyméretű teremben Szabó Ákos több mint száz alkotása kerül bemutatásra, átfogva a művész teljes életművét. A tárlat a korai munkáktól, az életmű gerincét adó főműveken át a legutóbbi alkotásokig válogat.

Az életmű meghatározó alkotásai külföldi és magyar múzeumokból (Fonds Nationald’Art Contemporain, Párizs, Musée d’Art Moderne, Párizs, Museum Joseph Dechelette, Roanne, Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, Szépművészeti Múzeum, Budapest), magángyűjteményekből és a művész normandiai otthonából érkeztek Székesfehérvárra.

 

Szabó Ákos (Budapest, 1936 - ) festőművész, grafikusművész bemutatása

A Franciaországban élő magyar festőművész, grafikusművész nyolcvan éve a művészet bűvöletében él. 1960-ban diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, mestere Bernáth Aurél volt. 1965-től Párizsban, 1995-től Normandiában él és alkot. A hatvanas évektől a szürnaturalisták meghatározó képviselője, a hetvenes évekre rendkívüli felkészültségű virtuóz tudású alkotóvá válik Párizsban. A nyolcvanas évektől nagy jelentősége van a bibliai témáknak a munkáiban. A szakrálisrealizmus kiemelkedő alkotója. Remek portréfestő, „festői érdeklődésem középpontjába kezdettől fogva az Isten képére és hasonlatosságára teremtett emberi arcot állítottam” vallja. Többalakos kompozícióinak gyakori témája zene, zenészek.