2023. szeptember 16. – 2024. január 14.

A kiállítás megtekinthető hétfőtől vasárnapig 9 – 19 óráig.

Szent István Király Múzeum – Rendház

Székesfehérvár, Fő u. 6.

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon hetvenhét alkotás kerül bemutatásra, tizenegy kiállítóteremben. A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotások között hatvannégy festményt, nyolc grafikai munkát láthatnak a látogatók a Munkácsy-életműből, illetve más alkotók Munkácsyról készített festményei és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobra is bemutatásra kerül.

A kiállítótermek mellett impozáns tablókiállítás reprezentálja Munkácsy Mihály életútját, művészi pályájának legfontosabb mérföldköveit, valamint archív fotográfiák villantanak fel egy-egy epizódot a festőművész kalandos életútjáról.

 

Pákh Imre Munkácsy-gyűjteménye ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. Akárcsak Munkácsy, Pákh Imre is Munkácson született. A festő iránti tiszteletet és csodálatot a szülői házból hozta magával. Muzeológusok szakmai tanácsait követve három évtized alatt alakította ki a több mint hetven festményt, és egy nagyobb grafikai anyagot magában foglaló Munkácsy-gyűjteményt. A törzsanyagot Rippl-Rónai József, Temple János és Halmi Artúr Munkácsyról készített portréi egészítik ki.

 

A folyamatosan gyarapodó kollekciót 2005 óta közel ötven kiállításon láthatta a nagyközönség itthon és külföldön. Pákh Imre 2009-ben azzal a céllal hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait. Kétségtelen, hogy Pákh Imre Munkácsy-kollekciója nélkül Munkácsy Mihály életművének teljességre törekvő bemutatása ma már nem lehetséges.

 

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon a festmények egy távoli kor képét tárják a látogatók elé: a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig.

A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. A műfaji csoportok szerint rendezett kiállítás monografikus, rálátást kínálva Munkácsy festészetének időbeni alakulására.

A kiállítás székesfehérvári műtárgya a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék – amely Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel – Balló Ede festőművésztől került egyfajta „relikviaként” Ybl Ervin tulajdonába.

Az esemény sajtónyilvános.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

Kapcsolódó programok:

2023. szeptember 27. szerda, 17:00 óra: Munkácsy Mihály életpályája, festőművészete I.– Székely Zoltán művészettörténész tárlatvezetése

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ

Fotózni csak az előre megváltott fotójeggyel lehetséges, vaku használata nélkül.
Fotójegy: 500 Ft

Műtárgyvédelmi okokból a termekben 20-22 celsius fok és 50-55 %-os páratartalom biztosítása szükséges, ezért kérjük gondoskodjanak megfelelő öltözetről.

A kiállítótérbe legfeljebb 30x40x20cm-es táska vihető be. Hátizsákot csak elöl viselve vagy kézben fogva lehet bevinni.

 

Helyszín

Szent István Király Múzeum, Rendház (Székesfehérvár, Fő u. 6.)

Nyitvatartás

Hétfőtől vasárnapig, 9–19 óráig

Jegyárak

Teljes árú belépődíj: 3000 Ft

Kedvezményes belépődíj (diák, nyugdíjas): 1500 Ft

Családi jegy (5 fő, max. 2 felnőtt): 6000 Ft

Csoportos jegy, felnőtt (10 fő felett): 2250 Ft

Csoportos diákjegy (10 fő felett): 750 Ft

Kombinált jegyek a Hadi múltunk kincsestára, a Katonazenészek – zenész katonák és a Munkácsy Fehérváron c. kiállításokra:

Teljes árú belépődíj: 4000 Ft

Kedvezményes belépődíj (diák, nyugdíjas): 2000 Ft

Családi jegy (5 fő, max. 2 felnőtt): 8000 Ft

Csoportos jegy, felnőtt (10 fő felett): 3000 Ft

Csoportos diákjegy (10 fő felett): 1000 Ft

Az igénybevehető egyéb kedvezményekről a tájékoztatás itt olvasható >>.