MEGHOSSZABBÍTVA 2024. FEBRUÁR 18-IG!

2023. szeptember 16. – 2024. január 14.

A kiállítás megtekinthető hétfőtől vasárnapig 9 – 19 óráig.

Szent István Király Múzeum – Rendház

Székesfehérvár, Fő u. 6.

 

Zárul a Munkácsy-kiállítás Székesfehérváron! Ez alkalomból rendkívüli jegyárakkal készültünk:

500 Ft/fő a teljes árú, míg a kedvezményes belépő 250 Ft/fő, fotójegy: 500Ft a tárlatra pénteken, szombaton és vasárnap!

Ingyenes belépést biztosítunk a Munkácsy-kiállításra azoknak, aki jegyet váltanak a Koronázó Bazilika Nemzeti Emlékhely Látogatóközpontba, vagy az “ Az ókori Kína kincsei - A Jáde Császárok kora című kiállításra!

Vasárnap 18 órától záró ünnepségre várjuk az érdeklődőket!

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon hetvenhét alkotás kerül bemutatásra, tizenegy kiállítóteremben. A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotások között hatvannégy festményt, nyolc grafikai munkát láthatnak a látogatók a Munkácsy-életműből, illetve más alkotók Munkácsyról készített festményei és Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobra is bemutatásra kerül.

A kiállítótermek mellett impozáns tablókiállítás reprezentálja Munkácsy Mihály életútját, művészi pályájának legfontosabb mérföldköveit, valamint archív fotográfiák villantanak fel egy-egy epizódot a festőművész kalandos életútjáról.

 

Pákh Imre Munkácsy-gyűjteménye ma a legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció a világon. Akárcsak Munkácsy, Pákh Imre is Munkácson született. A festő iránti tiszteletet és csodálatot a szülői házból hozta magával. Muzeológusok szakmai tanácsait követve három évtized alatt alakította ki a több mint hetven festményt, és egy nagyobb grafikai anyagot magában foglaló Munkácsy-gyűjteményt. A törzsanyagot Rippl-Rónai József, Temple János és Halmi Artúr Munkácsyról készített portréi egészítik ki.

 

A folyamatosan gyarapodó kollekciót 2005 óta közel ötven kiállításon láthatta a nagyközönség itthon és külföldön. Pákh Imre 2009-ben azzal a céllal hozta létre a Munkácsy Mihály Alapítványt, hogy az érdeklődők minél szélesebb körben megismerjék a festőművészt és alkotásait. Kétségtelen, hogy Pákh Imre Munkácsy-kollekciója nélkül Munkácsy Mihály életművének teljességre törekvő bemutatása ma már nem lehetséges.

 

A Munkácsy Székesfehérváron című kiállításon a festmények egy távoli kor képét tárják a látogatók elé: a teljes festői pálya megismerhető a legkorábbi rajzoktól és festményektől a realista alaktanulmányokon át a szalonképekig, és a késői, álomszerű tájképekig.

A tárlaton külön csoportot képeznek a biblikus témájú kompozíciók és tanulmányok, valamint a festő élete végén készült kosztümös életképek. A műfaji csoportok szerint rendezett kiállítás monografikus, rálátást kínálva Munkácsy festészetének időbeni alakulására.

A kiállítás székesfehérvári műtárgya a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményében őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék, amely Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék – amely Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel – Balló Ede festőművésztől került egyfajta „relikviaként” Ybl Ervin tulajdonába.

Az esemény sajtónyilvános.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓ

Fotózni csak fotójeggyel lehetséges, vaku használata nélkül.

Műtárgyvédelmi okokból a termekben 20-22 celsius fok és 50-55 %-os páratartalom biztosítása szükséges, ezért kérjük gondoskodjanak megfelelő öltözetről.

A kiállítótérbe legfeljebb 30x40x20cm-es táska vihető be. Hátizsákot csak elöl viselve vagy kézben fogva lehet bevinni.

 

Helyszín

   Szent István Király Múzeum, Rendház (Székesfehérvár, Fő u. 6.)

Nyitvatartás

   Hétfőtől vasárnapig, 9–19 óráig

 

 

Az igénybevehető egyéb kedvezményekről a tájékoztatás itt olvasható >>.