2017. december 6., szerda, 19.00 óra
Új Magyar Képtár

Székesfehérvár, Megyeház u. 17.


Jónás Vera, Csider István Zoltán, Pion István
LAJO$ – lóhalál szünet nélkül című műsora.


1909. április 25. Vasárnap van, az idő: nyerít. A csavargó költő, akit szeretője csak Kasikámnak becéz, nagy útra indul az ő gyalázatosan igazságszagú faszobrász barátjával. Egyikük állából csúnya rózsaszínű szőrök kunkorodnak kifelé, a másikból pedig minduntalan cintányérok kiáltanak föl, miközben persze nemigen tudják levakarni tekintetüket az útjukat övező szép lányok formás bokáiról. De még csak nem is ez a legfurább az egészben, hiszen 21 évesen az ember még simán lehet furcsán szőrös, és a cintányérok is elnézhetők, nem beszélve a csajozásról. Hanem hát: ezek ketten gyalogszerrel vágnak neki az Budapest-Páris viszonylatnak. Végigcsörömpölnek a kontinensen.

Mindezt magától a lézengő writertől tudjuk egyébként, aki kicsit később elég rendesen meg is írta, hogy milyen út vezetett a pocsolyás-harmonikás Angyalföldtől Ady városáig, az óriás vastorony árnyékáig. Csönd és zsivaj, kényszeredett imák, hallgatag német erdők, magukat párizsinak képzelő brüsszeli utcák, kankós lotyók, türelmetlen belga csendőrök – és például az a kóbor szittya, akiről úgy tudni, idővel azsant provokatőrré & rendőrkémmé avanzsált valahogyan…

A ló meghal, a madarak kirepülnek – ez a címe annak a poémának, amelyből kiderül, hogyan fektette két vállra Európát a kölyök, akit Kassák Lajosnak hívtak. A legnagyobbat mégsem ő, hanem a magyar költészet nyerte ezzel az 1922 óta feszt csak haldokló paripával + az egyfolytában kirepülő madarakkal.

Csider István Zoltán és Pion István, azaz a Csion Bölcsei most is jegyzőkönyvvel jelentkeznek, csakhogy ezúttal a magyar avantgárd egyik csúcsteljesítményét veszik alapul. A fiatal költő-slammerek arra kíváncsiak, miképpen szólaltatható meg ma ez a 95 éve született remekmű. Legkedvesebb közös „talált tárgyuk” leporolásához, újraértelmezéséhez, illetve a 130 éve született Kassák Lajos emléke előtti rendhagyó főhajtáshoz ráadásul a magyar zenei élet egyik legeredetibb kísérletezőjét sikerült megnyerniük: a szünet nélküli lóhalál élő-improvizatív zenei anyagáért az Artisjus-díjas dalszerző-énekes, Jónás Vera felel. 

A belépés ingyenes.