PROGRAM

 

2022. szeptember 17. szombat

15:00 óra

Séta a Rác utcában Csutiné Schleer Erzsébet vezetésével

Palotavárosi Skanzen

Találkozó: Székesfehérvár, Rác u. 20.

Csutiné Schleer Erzsébet okleveles építészmérnök és műemléki szakmérnök, városvédő, az Europa Nostra-díjjal kitüntetett Rác utca egyik "megmentője" mutatja be az utca történetét, épületeit. A séta az utca 20. szám alatti épülete elől indul.

 

16:00 óra

Dományi Virág előadása

Városi Képtár–Deák Gyűjtemény (Székesfehérvár, Oskola u. 10.)

A Deák Dénes Ösztöndíjjal 2022-ben kitüntetett Dományi Virág művészettörténész a Városi Képtár – Deák Gyűjteménynek helyet adó Eszterházy „palota” 1770 körül madaras freskóval kifestett termében beszél a festmény keletkezési körülményeiről és magyarországi párhuzamairól.

 

2022. szeptember 18. vasárnap

15:00 óra

(Esőnap: 2022. szeptember 20. kedd 15:00 óra)

Székesfehérvár fejlődése a két világháború között – a Csitáry-éra épületei, építkezései

Városi séta Váczi Márk vezetésével

Találkozó: Székesfehérvár, Országalma

A két világháború közötti időszak legjelentősebb székesfehérvári polgármestere dr. Csitáry Emil volt, aki városunk modern alapjait kezdte el lerakni fejlesztési tervével, ami a megyeszékhely dicső történelmére épült. A belvárosban és közvetlen környezetében kalandozunk, hogy megismerjük azokat az épületeket, tereket, szobrokat, amelyekkel a "Csitáry-éra" során gazdagodott a város képe. A városnézés Váczi Márk történész, városkutató vezetésével az Országalmától indul.

Esőnap: szeptember 20. kedd 15:00 óra

 

16:30 óra

Székesfehérvári épületek. Beszélgetés a COMMUNITY | BUILDING - KÖZÖSSÉG | ÉPÍTÉS című kiállításban

Csók István Képtár (Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.)

A top_OS csop_Ort tárlata a hely fogalmát járja körül. A látogatók a csoport Székesfehérvárhoz kapcsolódó várostörténeti, emlékezetkulturális - hellyel és idővel kapcsolatos - kutatásait, művészi reflexióit tekinthetik meg. A programon a kiállító művészekkel (Hámos Gusztáv, Kulcsár Géza, Katja Pratschke és Szabó Kristóf), valamint dr. Gergely Anna történésszel és Lantay Attilával, Székesfehérvár főépítészével beszélgetünk Székesfehérvárról, a város építészetéről, épületeiről.

 

Szeptember 17-én és 18-án minden nyitva tartó kiállítóhelyünk a teljes nyitvatartási időben térítésmentesen látogatható.

A Palotavárosi Skanzen szeptember 17-én 14:00–18:00 óráig nyitva tart.

A programokon való részvétel ingyenes.

Sajtónyilvános rendezvény.