Dr. Vizi László Tamás (a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgatóhelyettese és a Kodolányi János Egyetem általános rektorhelyettese): Új megközelítések II. Andrásról és Aranybullájáról

2022. július 1. 17:00–18:00

Szent István Király Múzeum – Rendház (Székesfehérvár, Fő u. 6.)

Dr. Vizi László Tamás előadásában a II. András személyének megítélésével és az Aranybulla kibocsátásával kapcsolatban újabban felmerült nézőpontokat és értelmezéseket ismerteti. 

A rendezvény ingyenes.

A Rendház épületében látható Királyok és Szentek – az Árpádok kora című kiállítást a rendezvényre érkezők belépőjegy megváltásával látogathatják.

A rendezvény sajtónyilvános.

 

További előadások:

2022. július 8.

 

Dr. Ringer István (régész-történész-muzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum Kazinczy Ferenc Múzeumának igazgatója): Árpád-kori építőáldozatok. Különleges leletek a középkorból

Dr. Ringer István az általa vezetett ásatások során nemrégiben előkerült – a Királyok és szentek – az Árpádok kora című kiállításon is látható – tárgy kapcsán mutatja be előadásában az építési áldozatok szerepét és az ilyen jellegű leletekből levonható következtetéseket.

 

2022. július 15.

Ribi András PhD (ELTE): Miért működött két országos hatáskörű hiteleshely a középkori Székesfehérváron a középkorban?

 

Korábbi előadások:

2022. június 24.

Dr. Ringer István (régész-történész-muzeológus, a Petőfi Irodalmi Múzeum Kazinczy Ferenc Múzeumának igazgatója): Királyi erdőispánságok az Árpád-korban

Szent István Király Múzeum – Rendház (Székesfehérvár, Fő u. 6.)

Az előadásból megtudhatjuk, hogy mik is azok az erdőispánságok, mi volt a szerepük, hol helyezkedtek el, hogyan illeszkedtek a korabeli megye- és ispánsági rendszerbe, s hogy milyen kapcsolatban állnak Árpád-kori várépítészetünkkel. 

 

2022. június 10.

Dr. Hunyadi Zsolt: Krisztus katonái: a keresztes hadjáratok az Aranybulla korában

A Szent István Király Múzeum 2022 júniusában az Aranybulla 800 emlékév keretében Árpád-kori esték címmel programsorozatot indít, tudományos ismeretterjesztő előadásokkal, bemutatókkal és kerekasztalbeszélgetésekkel emlékezve meg e jeles évfordulóról.

A programsorozatot Dr. Hunyadi Zsolt középkortörténész, a Szegedi Tudományegyetem docense, a keresztes hadjáratok, valamint ispotályos- és lovagrendek kutatójának tudományos ismeretterjesztő előadása nyitja meg.