MÚZEUMI TÁJÉKOZTATÓ Tájékoztató 2008

MÚZEUMI TÁJÉKOZTATÓ

Tájékoztató a 2008. január-február havi Fejér megyei programokról

XLIV. évfolyam 1-2. szám

Időszaki kiállítások

SZÉKESFEHÉRVÁR

SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUM – RENDHÁZ

Fő utca 6.

A TISZTES IPAR EMLÉKEI
Céhek és céhes hagyományok Fejér megyében és Székesfehérváron

A kiállításon a Szent István Király Múzeum néprajzi gyűjteményében lévő, a céhekkel és a céhek életével kapcsolatos tárgyi és dokumentumanyagot mutatjuk be. E tárgyak a múzeum néprajzi gyűjteményének legkorábbi rétegéhez tartoznak, és ilyen nagy számban, együttesen még nem szerepeltek kiállításon. Betekintést nyújtanak a céhes ipar gazdag tárgyi világába, általuk a céhes hagyományok emlékeit idézhetjük fel.

Megtekinthető: 2008. május 18-ig hétfő kivételével naponta 10-14 óráig

Fekete Sas Patikamúzeum

Fő u. 5.

CSÁSZÁRPORTRÉK V.
Megtekinthető: 2007. január 12 – március 2-ig hétfő kivételével naponta 10–18 óráig

CSÓK ISTVÁN KÉPTÁR

Bartók Béla tér 1.

EGYÜTTÁLLÁS “2005-2006”

A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban nyílik október 12-én az a reprezentatív válogatás, amelynek keretében a szakmai- és a nagyközönség betekintést kap arról, hogy tizenhét múzeumi intézmény a Nemzeti Kulturális Alap támogatási keretének felhasználásával milyen prioritások mentén fejlesztette kortárs gyűjteményét. A megvalósult közgyűjteményi vásárlások egy helyen, egy időben való bemutatása egyrészt a művek között, másrészt a Múzeum különleges helyzete miatt tartalmas párbeszédet hordoz magában. A kiállított mintegy száz műtárgy bemutatásával a jelenkori múzeumi gyűjteményépítésről, az NKA szerepéről és az egyes közintézmények gyűjtési stratégiáiról kap képet a tárlatlátogató. A Nemzeti Kulturális Alap által az utóbbi két évben támogatott műtárgyvásárlások gyűjteményes kiállítása alkalmat teremt arra is, hogy szakmai dialógus kezdődjék a kortárs gyűjtemények helyzetéről, jövőjéről.

Megtekinthető: 2008. február 20-ig hétköznap 10–19 óráig, hétvégén 10–18 óráig
Minden hónap első hétfőjén zárva.

Fehérvári Babaház

Megyeház u.17.

CSODABABÁK PORCELÁNBÓL
Mai karakterbabák hazai műhelyekből

Megtekinthető: 2008. március 24-ig hétfő kivételével naponta 9–17 óráig

DUNAÚJVÁROS

Intercisa Múzeum

Városháza tér 4.

GYŰJTEMÉNYGYARAPODÁS 2007
Megtekinthető: 2008. február 29 – április 13-ig

MÚLTBA VEZETŐ HÍD – Régészeti leletek a Pentele-híd kisapostagi hídfőjénél
Megtekinthető: 2008. május 4-ig
A kiállításhoz múzeumpedagógiai programok kapcsolódnak, melyeken előzetes időpont- és témaegyeztetés alapján vehetnek részt a tanulócsoportok.

TÜKRÖZŐDÉSEK – Kelemen Marián Éva festőművész kiállítása
Megtekinthető: 2008. február 3-ig

KIÁLLÍTÁS AZ AUTÓPÁLYA-ÁSATÁSOK ANYAGÁBÓL
Megtekinthető: 2008. április 30-ig

Rendezvény

SZÉKESFEHÉRVÁR

SZENT ISTVÁN KIRÁLY MÚZEUM – RENDHÁZ

Fő u. 6.

Előadás

História sorozat

2008. január 24-én, csütörtökön 16.30 órakor
MÁTYÁS KIRÁLY FEHÉRVÁRI ÉPÍTKEZÉSEI
Előadó: Dr. Siklósi Gyula régész

2008. február 21-én, csütörtökön 16.30 órakor
III. BÉLA FEHÉRVÁRI SÍRJÁNAK 1848. ÉVI FELLELÉSE
Előadó: Dr. Demeter Zsófia történész

Játszóház

A régészeti állandó kiállításokhoz kapcsolódóan foglalkozásokat tartunk a következő témákban: drótékszerek a bronzkorból és a római korból, pecsétes oklevelek készítése, korvina borító varrása. A tisztes ipar emlékei című kiállításhoz kapcsolódóan ismeretbővítő, feladatlapos múzeumi órákat és kézműves foglalkozásokat tartunk a következő témákban: vándorlevelek, céhzászló, cégér, pecsét, mesterremek készítése.
A foglalkozásokra jelentkezni lehet a 22-315 583 és a 30-2456 470-es telefonszámokon vagy a krizsany.anna@iif.hu e-mail címen Krizsány Anna népművelőnél.

Az ismeretterjesztő és kézműves foglalkozásokat, előzetes egyeztetés után szívesen kivisszük iskolákba Székesfehérváron és környékén.
Részvételi díj a kapcsolódó kiállítás megtekintésével: 500,-Ft.

Fehérvári Babaház

Megyeház u.17.

Játszóház

A Csodababák porcelánból című kiállításhoz kapcsolódó, a babakészítés folyamatát bemutató foglalkozásokra várjuk csoportok jelentkezését.
A karácsony előtti hetekben speciális ajándékkészítő foglalkozásokat ajánlunk csoportoknak: mézeskalácssütés, karácsonyfadíszek, festett cserépmécses, ablakdíszek, díszített üdvözlőlap és ajándéktasak készítése.
A foglalkozásokra jelentkezni lehet a Fehérvári Babaházban személyesen, vagy a 22-315 583, a 22-329 504 és a 30-2456 470-es telefonszámokon Krizsány Anna népművelőnél.

Részvételi díj a kapcsolódó kiállítás megtekintésével: 500,-Ft.

Fekete Sas Patikamúzeum

Fő u. 5.

Patikatörténeti órák

Fűben, fában orvosság – ismeretterjesztő patikatörténeti foglalkozások.
Fűszerszámok Mátyás király asztaláról – interaktív foglalkozás, melynek során megkóstoljuk, megszagoljuk a fűszereket, gyógynövényeket.
A foglalkozásokra jelentkezni lehet a 22-315 583 és a 30-2456 470-es telefonszámokon vagy a krizsany.anna@iif.hu e-mail címen Krizsány Anna népművelőnél.

Részvételi díj a kiállítás megtekintésével: 500,-Ft.

DUNAÚJVÁROS

Intercisa Múzeum

Városháza tér 4., Tel.: 25-411 315, 25-408 970

Múzeumpedagógiai program

Rendhagyó múzeumi órák: régészeti témák vetítettképes illusztrációval. Előadó: Keszi Tamás régész.
Múltidéző játszóházak: az állandó kiállítás egyes egységeihez kapcsolódó kézműves programok. Foglalkozás vezető: Medvegy Zsuzsanna közművelődési munkatárs.
Komplex program a Múltba vezető híd című időszaki kiállításhoz: tárlatvezetés és kreatív foglalkozás. Tárlat- és foglalkozás vezető: Keszi Tamás és Medvegy Zsuzsanna.
A foglalkozásokra jelentkezni lehet a 25-411 315-ös telefonszámon.
Részvételi díj: 300,- Ft/fő.

Múzeumegyesület

SZÉKESFEHÉRVÁR

Marosi Arnold Nap

A Szent István Király Múzeum és a Fejér Megyei Múzeumegyesület Marosi Arnold, a múzeum első igazgatója tiszteletére február 9-én, szombaton délelőtt 10 órakor Emlékülést rendez.
10 órakor tartja éves közgyűlését a Fejér Megyei Múzeumegyesület. A közgyűlés programja: szakmai és gazdasági beszámoló a 2007. évről; a gazdasági ellenőr beszámolója; a 2008. év tervei.
A közgyűlést követően elhangzó előadások:
Dr. Biczó Piroska, régész: A Nemzeti Emlékhely legújabb régészeti kutatási eredményei
Szabó Zoltán, építész, vezető tervező: A Nemzeti Emlékhely távlati kialakításának tervei
Dr. Éry Kinga, antropológus: A székesfehérvári királyi bazilika embertani leletei
A közgyűlés és az emlékülés helyszíne: Hiemer-ház, Székesfehérvár, Városház tér
Mindkét programra várjuk a Múzeumegyesület, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület tagjait és minden érdeklődő múzeumbarátot.

Tagság

Kérjük a Múzeumegyesület és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület Székesfehérvári Tagcsoportja tagjait, hogy újítsák meg tagságukat a 2008. évre.
Tagdíjak:
Múzeumegyesület ( dolgozó: 1500,-Ft; nyugdíjas, diák: 1000,-Ft;
TKM Egyesület ( dolgozó: 1600,-Ft; nyugdíjas: 1000,-Ft; 18 éves korig és 65 év felett: 600,-Ft.

Kérjük, ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át!
Fejér Megyei Múzeumegyesület, adószám: 19091804-1-07

DUNAÚJVÁROS

Előadás

“NAGY ZABÁLÁS” sorozat

2008. február 14-én, csütörtökön 17 órakor
EGYIPTOMI GASZTRONÓMIA
Előadó: Dr. Győry Hedvig egyiptológus

2008. február 28-án, csütörtökön 17 órakor
ANTIK LAKOMÁK
Előadó: Dr. Németh György ókortörténész

Gyűjteménygyarapodás

Hírek

A Magyar Néprajzi Társaság 2007. október 27-30. között Székesfehérváron rendezte az önkéntes néprajzi gyűjtők XX. találkozóját, ahol dr. Lukács László néprajzkutató Katona-karácsonyfa, háborús karácsonyfa címmel tartott előadást.

Dr. Gergely Anna történész az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemen, megalapításának 130. évfordulója és a Magyar Tudomány Napja alkalmából 2007. november 6-án tartott előadást Székesfehérvári gyökerű zsidó művészek I. címmel.

A Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület és a komáromi Klapka György Múzeum által Almásfüzitőn a Petőfi Művelődési Központban rendezett II. Értékmentő Konferencián dr. Lukács László néprajzkutató A Duna néprajza címmel tartott előadást 2007. november 24-én.

A Római szerződés aláírásának 50. évfordulóján, Csóron, a Petőfi Sándor Művelődési Házban rendezett emlékünnepségen dr. Lukács László néprajzkutató Európa népei és a magyarság címmel tartott előadást 2007. december 8-án.

Dr. Demeter Zsófia történész előadást tartott a MATÁV-klubban gróf Batthyány Lajos első felelős magyar miniszterelnök születésének 200. évfordulója alkalmából.

Nádorfi Gabriella régész vezetésével a szabadbattyáni ásatás kérő római kori épületének a Sárvíz gátja alatti részén, valamint közvetlen környékén műszeres felmérést (földradar) végeztek, melynek előzetes kiértékelése megtörtént. A nagy értékű munkálatokat Bánkuti Attila vállalkozó finanszírozta.

2007. december 17-én a Régészeti és Művészettörténeti Társulat által rendezett Lányi Vera Emlékülésen Nádorfi Gabriella régész A csákvári késő római kori temető jelentősége címmel tartott előadást.

Dr. Demeter Zsófia történész a bíráló bizottság tagjaként működött közre Magyar Eszter: Felzárkózás és élretörés a Festetics hitbizomány erdőgazdálkodásában a 18–19. század folyamán című doktori értekezésének nyilvános védésén 2007. december 18-án a Magyar Tudományos Akadémián.

Televízió, Rádió

Izinger Katalin művészettörténész 2007. október 19-én a Budapest Tv-ben, valamint november 2-án az Alba-Orion Televízióban mutatta be az Együttállás “2005-2006” című kiállítást.

Izinger Katalin művészettörténész 2007. december 16-án Csörgő Attila képzőművésszel beszélgetett a Tilos Rádió Kult című műsorában.

Kiadvány, könyv

Moizer Zsuzsa. Kiállítási katalógus. Tanulmány: Kovalovszky Márta. Szerk.: Izinger Katalin. Székesfehérvár, 2007. p. ill. A Szent István Király Múzeum Közleményei D sorozat 312.

Lukács László: A tisztes ipar emlékei. Céhek, céhemlékek, az iparosok hagyományai Fejér megyében és Székesfehérváron. A tárgykatalógust összeállította: Varró Ágnes. Szerk.: Lakat Erika. Székesfehérvár, 2007. 204 p. ill. A Szent István Király Múzeum Közleményei A sorozat 40.

Cikk, tanulmány

Lukács László: A karácsonyfa a Nagy Magyar Alföldön
Tisicum. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Évkönyve. – 16. évf. (2007), p. 25-40.

Lukács László: Óvjad jégtől, csapásoktól gyümölcsünket, szőlőnket- Szent Donát tisztelete
Agria. Az Egri Dobó István Vármúzeum Évkönyve. – 43. évf. (2007), p. 309-325.

Lukács László: A karácsonyi jászol, a karácsonyfa és az adventi koszorú megjelenése a szakrális térben
Népi vallásosság a Kárpát-medencében VII/2. Szerk.: Lackovits Emőke, Szőcsné Gazda Enikő. Sepsiszentgyörgy?Veszprém, 2007. p. 115–142.

Demeter Zsófia: Székesfehérvári vértanúk
Vértanúk könyve. A magyar forradalom és szabadságharc mártírjai 1848-1854. Szerk.: Hermann Róbert. Budapest, 2007. p. 197–200. Rubicon-könyvek.

Demeter Zsófia: Tekintélyes város, királyi múlttal élhető jövőt keres
Szabadpart. – 33–34. sz. (2007.), (www.szabad-part.hu)

Gergely Anna: Feketén, fehéren. Villányi világa
Új Élet. – (2007. okt. 15.), p. 1.

Gelencsér József : A bírói pálca
Fehérvári Polgár. – 13. évf. 11. sz. (2007. nov.), p. 15. ill.

Gelencsér József : Fehérvári kaszárnyák
Fehérvári Polgár. – 13. évf. 12. sz. (2007. dec.), p. 15. ill.

Lukács László: Karácsony, karácsonyfa
Hitel. – 20. évf. 12. sz. (2007. dec.), p. 26–34.

Demeter Zsófia: Utazás ismeretlen állomás felé. Gróf Batthyány Lajos Fejér megyei állomásai
Honismeret. – 35. évf. 6. sz. (2007. dec.), p. 34–45.

Sajtófigyelő

Kovács Zsolt: Tizenhét múzeum kincsei (fotó Megyeri Zsanett)
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 143. sz. (2007. okt. 16.), p. 11. ill.
A Csók István Képtár Együttállás című kiállításáról.

Boda András, Szabó Szabolcs: Megettük a kását. Hangulatos beharangozó az Intercisában és a kőtárban (fotó Kis Péter)
Dunaújvárosi Hírlap. – 18. évf. 245. sz. (2007. okt. 19.), p. 5. ill.
Az Intercisa Múzeum munkatársai programjaik ismertetőjére hívták az általános és középiskolák képviselőit.

(gg): A csata sem lesz ingyenes. Januártól a megyei múzeumban sem lesz díjmentes nap (fotó Gregority Antal)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 248. sz. (2007. okt. 24.), p. 7. ill.
Fülöp Gyula a Fejér megyei múzeumokban várható változásokról.

VSZ: Hagyományápoló önkéntes néprajzi találkozó
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 154. sz. (2007. okt. 30.), p. 11.
A Megyei Művelődési Központban rendezték meg a XX. Önkéntes Néprajzi Gyűjtőtalálkozót. Fő témája a honvédhagyományok ápolása volt. Többek között Lukács László és Gelencsér József néprajzkutatók is tartottak előadást.

(bt): Őszi Fesztivál az Intercisa Múzeumban
Dunaújvárosi Hírlap. – 18. évf. 254. sz. (2007. okt. 31.), p. 5.
Bemutatók, tárlatvezetések, kézműves foglalkozások a múzeumban.

Koczka Kata: Nyitott kapuk, mesélő tárgyak (fotó Mudra László)
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 155. sz. (2007. okt. 31.), p. 14. ill.
A dunaújvárosi Intercisa Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében kézműves foglalkozásokat, hagyományőrző bemutatókat szervez.

Tihanyi Tamás: Négyezer év halandóság. Hamuvá lett az ember álma (fotó Lovász Lilla)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 256. sz. (2007. nov. 3.), p. 1., 3. ill.
Kajászón kilencven középső-bronzkorból származó urnát tártak fel a régészek.

Kiss Erika: Gazdag program a múzeumokban. Játékkonferencia és Márton-napi libaságok
Fehérvári 7 Nap. – 12. évf. 44. sz. (2007. nov. 3.), p. 4. ill.

Dávid Erzsébet: Csodálatos porcelánbabák
Vasárnapi Fejér Megyei Hírlap. – 3. évf. 44. sz. (2007. nov. 4.), p. 1. ill.
A Fehérvári Babaház új kiállítással várja a látogatókat.

(bj): Érzelmes csodababák (fotó Pati-Nagy Bence)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 257. sz. (2007. nov. 5.), p. 1., 7. ill.
November 3-án tizennyolc alkotó hetven porcelánbabájából nyílt kiállítás a Fehérvári Babaházban, majd játéktörténeti konferenciát rendeztek.

Szilágyi Márton: Két újabb Csokonai-könyvről
Irodalomtörténet. – 38. évf. 2. sz. (2007.), p. 257-261.
Az egyik könyv Lukács László Csokonai a néphagyományban című munkája.

Tihanyi Tamás: A csontraktáros (fotó Lovász Lilla)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 260. sz. (2007. nov. 8.), p. 4.
A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága régészeti feladatairól.

Kiss Erika: Csodababák porcelánból. A játék az ezredforduló után is folytatódik
Fehérvári 7 Nap. – 12. évf. 45. sz. (2007. nov. 9.), p. 4. ill.
A Fehérvári Babaházban “Csodálatos porcelánbabák” címmel nyílt kiállítás.

-, [nyilatkozó] Moskovszky Éva: Fehérváron otthon van a gyűjtemény. Éva néni még tartogat különleges meglepetéseket
Fehérvári 7 Nap. – 12. évf. 45. sz. (2007. nov. 9.), p. 5. ill.

Gábor Gina: Kortársaink kincseiből. A sokféleség ezúttal erény a Csók képtár tárlatán (fotó Pati-Nagy Bence)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 262. sz. (2007. nov. 10.), p. 16. ill.
17 hazai közgyűjtemény kortárs anyagából válogattak az Együttállás című kiállításhoz.

Bokros Judit: Porcelánból formázott családtagok (fotó Pati-Nagy Bence)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 262. sz. (2007. nov. 10.), p. 17. ill.
Czimbuláné Csicsmann Erzsébet babái is láthatók a Fehérvári Babaház kiállításán.

Bokros Judit, Gabnai Gábor: Libasor a kásáért. Táncok: Garam mentétől Cecéig (fotó Lázár Lívia, Gregority Antal)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 263. sz. (2007. nov. 12.), p. 1., 4. ill.
A Fehérvári Polgárok Egyesülete a Szent István Király Múzeumban Márton-napi batyubált rendezett.

(bt): Múzeumi tükröződések. Kelemen Márián Éva emberközpontú képei (fotó Lázár Zsolt)
Dunaújvárosi Hírlap. – 18. évf. 265. sz. (2007. nov. 14.), p. 5. ill.
Kelemen Márián Éva festőművész kiállítása az Intercisa Múzeumban.

Pataki Gábor: Na, Ki Adta? Székesfehérvár, Csók István Galéria, 2007. X. 12-XII. 31.
Új Művészet. – 18. évf. 11. sz. (2007. nov.), p. 21-23. ill.
Az Együttállás című kiállításról.

Kiss Erika: Szent Márton és az európai gondolat. Tudomány és batyubál a Múzeumban
Fehérvári 7 Nap. – 12. évf. 46. sz. (2007. nov. 16.), p. 2. ill.

-: Fiatal alkotók az őszi tárlaton. Kiállítás a megye hivatásos művészeinek munkáiból (fotó Borbély Béla)
Vasárnapi Fejér Megyei Hírlap. – 3. évf. 46. sz. (2007. nov. 18.), p. 1. ill.
A tárlat a Szent István Király Múzeumban november 17-én nyílt.

HDT: Őszi tárlat Székesfehérváron (fotó Koppán Viktor)
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 170. sz. (2007. nov. 19.), p. 11. ill.
A Fejér Megyei Őszi Tárlat a Fejér Megyei Önkormányzat támogatásával a Szent István Király Múzeumban november 17-én nyílt meg. Az alkotók közül hét művész kapott díjat.

(gg, szz): Megnyílt a Fejér megyei őszi tárlat! A kiállító művészek közül heten kaptak az idén elismerést (fotó Nagy Norbert)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 269. sz. (2007. nov. 19.), p. 1., 7. ill.
A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében 62 alkotó munkái láthatók.

Kiss Erika: Mai nyelven a mai kor kérdéseiről. Megnyílt a Fejér Megyei Őszi Tárlat
Fehérvári 7 Nap. – 12. évf. 47. sz. (2007. nov. 23.), p. 4. ill.

Kádár Márta: Múzeumszemle
Élet és Tudomány. – 62. évf. 47. sz. (2007. nov. 23.), p. 1496-97.
Az Együttállás 2005-2006 című kiállításról.

(zsm): A tisztes ipar hagyományai. A nyitott céhláda előtt illendő magatartást kellett tanúsítani! (fotó Nagy Norbert)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 274. sz. (2007. nov. 24.), p. 1., 10. ill.
A Szent István Király Múzeumban Varró Ágnes és Lukács László ipartörténeti emlékekből rendezett kiállítást.

Schmidt Bea: A tisztes ipar emlékei a múzeumban (fotó Megyeri Zsanett)
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 175. sz. (2007. nov. 24.), p. 12. ill.
Céhek, céhes hagyományok címmel nyílt meg a Varró Ágnes és Lukács László néprajzkutatók által rendezett kiállítás a Szent István Király Múzeumban.

Zsohár Melinda: Mesterségeink címerei. A hungarikumként másodvirágzását élt magyar céhvilág gazdag tárgyi emlékeket hagyott itt (fotó Nagy Norbert)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 277. sz. (2007. nov. 28.), p. 7. ill.
A Szent István Király Múzeumban Lukács László és Varró Ágnes rendezett kiállítást.

Ármás János: Nyert a királyi séta. Közel kétmilliárd forint támogatást kap a történelmi program (fotó Nagy Norbert)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 278. sz. (2007. nov. 29.), p. 1., 3. ill.
November 28-án a kormány hetvenegy kiemelt projekt támogatásáról döntött, ezek között van a Királyi séta program is. Többek között erről tartott sajtótájékoztatót Székesfehérváron Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Szabó Tibor: Végre indulhat a királyi séta
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 179. sz. (2007. nov. 29.), p. 3.
November 28-án a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon önkormányzati miniszter, hogy a Királyi séta projekt támogatásáról döntött a kormány.

(vv): Európa most is köztünk volt. A Kula toronynál felavatták az emléktáblát
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 278. sz. (2007. nov. 29.), p. 8. (Bakonytól a Dunáig)
November 24-én Szabadbattyánban megnyílt a Polyák István és Szabó Tamás munkáiból rendezett kiállítás.

KK: Tükröződések vásznon és papíron (fotó Mudra László)
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 180. sz. (2007. nov. 30.), p. 11. ill.
Az Intercisa Múzeumban Kelemen Marián Éva dunaújvárosi művésztanár alkotásaiból nyílt kiállítás.

Zöld út a Királyi sétának
Fehérvári 7 Nap. – 12. évf. 48. sz. (2007. nov. 30.), p. 1., 3. ill.

-(hp): Felívelhet a turizmus
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 280. sz. (2007. dec. 1.), p. 4.
Viniczai Tibor alpolgármester a Királyi séta projekt elemeinek tervezett megvalósításáról.

L. Simon László: Egy kiállítás margójára
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 280. sz. (2007. dec. 1.), p. 12. ill.
A Szent István Király Múzeum Fejér megyei őszi tárlatának megnyitóján elhangzott beszéd szövege.

Király Brigitta: Ebadó, Királyi séta, parkoló. Aggodalmak a Viktória Rehabilitációs Központ jövő évi támogatása miatt (fotó Varju Zoltán)
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 181. sz. (2007. dec. 1.), p. 1., 3. ill.
November 30-án közmeghallgatást tartottak Székesfehérváron.

(af): Pontatlan kritika, határozott reakció. Reagálás a [nov. 30-iki] közmeghallgatáson elhangzottakra (fotó Nagy Norbert)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 282. sz. (2007. dec. 4.), p. 5. ill.
Fülöp Gyula múzeumigazgató reagál a Nemzeti Emlékhely építésével kapcsolatban elhangzottakra.

Tihanyi Tamás: Felébredt a múlt. Nemzeti Emlékhely: egyetértéssel fogadták el a döntéseket (fotó Gregority Antal)
Fejér Megyei Hírlap. – 52. évf. 285. sz. (2007. dec. 7.), p. 4. ill.
A Nemzeti Emlékhely Alapítvány kuratóriuma számba vette a feladatokat 2010-ig.

Szabó Tibor: Nagy tervek suba alatt. Aggályos a belvárosi hang- és fényjáték telepítése is (fotó Megyeri Zsanett)
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 186. sz. (2007. dec. 7.), p. 1. ill.
Szili Katalin, a Nemzeti Emlékhely Alapítvány elnöke értékelte a 2005-2007 között elvégzett munkálatokat.

Temesvári Márta: Historia est magistra vitae – a történelem az élet tanítómestere (fotó Simon Erika)
Fejér Megyei Napilap. – 1. évf. 186. sz. (2007. dec. 7.), p. 11. ill.
Mózessy Gergely “A Szerzetesrendek Európában” címmel tartott előadást a Szent István Király Múzeum História sorozatában.

Állandó kiállítások

KIÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓ

Kiállítóhelyeinkre díjtalan belépésre jogosultak:

1. gyermekek 6 éves korig
2. fogyatékkal élők, valamint kísérőik (jogosultakként egy fő)
3. az oktatási és kulturális miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők
4. a nemzetközi szerződések alapján erre feljogosítottak
5. az Európai Gazdasági Társulás (a továbbiakban EGT) 70 év feletti állampolgárai
6. az EGT állampolgárai, amennyiben közoktatásban dolgozó pedagógusok, valamint felsőoktatásban foglalkoztatott oktatók
7. az EGT állampolgárai, amennyiben az adott ország jogszabályinak megfelelően bejegyzett, működési engedéllyel rendelkező, illetve akkreditált közgyűjteményekben vagy közművelődési intézményekben szakmai munkakörben foglalkoztatott dolgozók
8. minden hónap első vasárnapján a 26 év alatti fiatalok, továbbá a 18 év alatti fiatalokat kísérő, legfeljebb két hozzátartozó
9. valamennyi látogató a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein (március 15., augusztus 20., október 23.)
10. ICOM kártyával rendelkezők
11. Újságírók
12. Fejér Megyei Múzeumegyesület tagjai
13. Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület tagjai
14. Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesület tagjai
15. Pro Gorsio – Gorsium Barátok Köre tagjai (csak Gorsium Szabadtéri Múzeumba)
16. Tóparti Gimnázium művészeti tagozatos diákjai (csoportosan a képzőművészeti kiállításokba)

Kiállítóhelyeinkre 50 %-os kedvezményes belépőre jogosultak:
1. az EGT 6-26 év közötti állampolgárai
2. az EGT 62-70 év közötti állampolgárai

Egyéb kedvezmények érvényben lévő szerződések alapján
Magyar Turizmus kártyával rendelkezők
Kultúra utalvánnyal rendelkezők (Sodexho Pass Kft., Accor Services Magyarország Kft.)

Belépődíj: 600,-Ft
Csoportos belépődíj 10 főtől: 500,-Ft/fő
Kedvezményes belépődíj: 300,-Ft
Kedvezményes csoportos belépődíj 10 főtől: 200,-Ft/fő
Családi belépődíj (2 felnőtt + 1 gyermektől): 1350,-Ft
Az ettől eltérő belépődíjakat a kiállítóhelynél közöljük.

Előzetes igénybejelentés alapján tárlatvezetést tartunk, amelynek díja:

Székesfehérváron
felnőttek 25 főig: 5500,-Ft, 26 főtől: 6500,-Ft
diákok, magyar nyugdíjasok, fogyatékkal élők
25 főig: 2500,-Ft, 26 főtől: 3200,-Ft
idegen nyelven 25 főig: 7500,-Ft, 26 főtől: 8500,-Ft

városnéző vezetés
felnőttek 12000,-Ft
diákok, magyar nyugdíjasok, fogyatékkal élők 7500,-Ft
idegen nyelven 15000,-Ft

Gorsiumban
felnőttek 25 főig: 6000,-Ft, 26 főtől: 7500,-Ft
diákok, magyar nyugdíjasok, fogyatékkal élők
25 főig: 4200,-Ft, 26 főtől: 5500,-Ft
idegen nyelven létszámtól függetlenül: 10000,-Ft

SZÉKESFEHÉRVÁR

Szent István Király Múzeum – RENDHÁZ

Fő u. 6., Tel.: 22-315 583, Fax: 22-311 734

Régészeti kiállítások

– Évezredek kincsei

– Töredékek Fejér megye múltjából

– A középkori és török kori Székesfehérvár

– Római kőtár

Nyitva: 2008. január 2 – április 27-ig és október 2 – december 21-ig hétfő kivételével naponta 10-14 óráig

április 28 – szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10-16 óráig

Középkori Romkert – nemzeti Emlékhely

Koronázó tér

Nyitva: március 15 – október 31-ig hétfő kivételével naponta 9-17 óráig,

Fekete Sas Patikamúzeum

Fő u. 5.

Nyitva: január 2- december 21-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig

Budenz-ház – ybl-gyűjtemény

Arany János u. 12., Tel.: 22-313 027

Nyitva: március 1 – április 27-ig és október 2 – 31-ig hétfő kivételével naponta 10-14 óráig

április 28 – szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10-16 óráig

Schaár Erzsébet-gyűjtemény

Jókai u. 11., Tel.: 22-329 431

Technikai okok miatt bizonytalan ideig nem látogatható.

Palotavárosi Skanzen

Rác u.11., Tel.: 22-379 078

Palotavárosi emlékek

Nyitva: március 15 – október 31-ig hétfő és kedd kivételével naponta 10-16 óráig

Belépődíj: 400,-Ft; kedvezményes belépődíj: 200,-Ft
Családi belépődíj (2 felnőtt + 1 gyermektől): 900,-Ft

ÚJ MAGYAR KÉPTÁR

Megyeház u. 17., Tel.: 22-329 504

Nyitva: hétfő kivételével naponta 9-17 óráig

Fehérvári Babaház

Megyeház u.17., Tel.: 22-329 504

Nyitva: hétfő kivételével naponta 9-17 óráig

DUNAÚJVÁROS

Intercisa Múzeum

Városháza tér 4., Tel.: 25-411 315, 25-408 970

Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig

Nyitva: 2008. január 2 – június 22-ig és szeptember 2 – december 31-ig páros héten: kedd-pénteken: 10-14 óráig, páratlan héten: kedd-pénteken: 14-18 óráig, szombat-vasárnap egységesen: 14-18 óráig

június 26 – szeptember 2-ig hétfő kivételével naponta 14-18 óráig

Római kori Kőtár és Romkert

Római körút

Nyitva: április 15 – június 22-ig és szeptember 2 – október 12-ig páros héten: kedd-pénteken: 10-14 óráig, páratlan héten: kedd-pénteken: 14-18 óráig, szombat-vasárnap egységesen: 14-18 óráig

június 24 – augusztus 31-ig hétfő kivételével naponta 14-18 óráig

Római Kori katonai Fürdő

Öreghegyi út

Nyitva: április 15 – június 22-ig és szeptember 2 – október 12-ig páros héten: kedd-pénteken: 10-14 óráig, páratlan héten: kedd-pénteken: 14-18 óráig, szombat-vasárnap egységesen: 14-18 óráig

június 24 – augusztus 31-ig hétfő kivételével naponta 14-18 óráig

TÁC-GORSIUM

Szabadtéri múzeum -régészeti park

Tel.: 22-362 243

A régészeti park megtekinthető naponta: november 2 – március 31-ig 10-16 óráig,

április 1 -október 31-ig 10-18 óráig

Gorsium Régészeti Park állandó kiállítása átalakítás miatt a 2008-as szezonnyitóig (Floralia) nem látogatható. Ettől az időponttól kőtárként lesz látogatható.

Belépődíj: 700,-Ft; csoportos belépődíj 10 főtől: 600,-Ft/fő
Kedvezményes belépődíj: 350,-Ft; kedvezményes csoportos belépődíj 10 főtől: 250,-Ft/fő
Családi belépődíj (2 felnőtt + 2 gyermektől): 1600,-Ft

SZABADBATTYÁN

kula – gótikus lakótorony

Információ: László Jenőné, Tel.: 22-363 745

“A kiemeléstől a bemutatásig”. Késő római falfestmények

Nyitva: március 15 – október 31-ig kedden és csütörtökön 13-16 óráig,

szombat-vasárnap 10-16 óráig

CECE

Csók István Emlékmúzeum

7013 Cece, Arany J. u. 1.,Tel.: 25-235 007

Technikai okok miatt január végéig nem látogatható.

CSÁKVÁR

Vértes Múzeum

8083 Csákvár, Kossuth u. 2., Információs telefon: 22-315 583, 311 734

Technikai okok miatt bizonytalan ideig nem látogatható.

SUKORÓ

Néprajzi Ház

Szilvás sor, Információs telefon: 22-315 583, 311 734

Egykori zsellérház, konyha- és szobabelsők

Nyitva: március 15 – október 31-ig hétfő és kedd kivételével naponta 10-16 óráig

KÁPOLNÁSNYÉK

Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum

2475 Kápolnásnyék, Vörösmarty u., Tel.: 22-709 014

A költő egykori lakóházában XIX. századi interieurbe helyezett

Vörösmarty-relikviák láthatók.

Nyitva: március 15 – november 30-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig

PÁKOZD

Pákozd – Sukorói Csata Emlékkiállítás

Tel.: 30-474 7905, Információs telefon: 22-315 583, 311 734

Nyitva március 15 – október 31-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig

FÜLE

SÁRRÉTI TÁJHÁZ

8157 Füle, Széchenyi út 107.

Szőttesek és hímzések Fejér megyéből

Nyitva: március 15 – október 31-ig hétfő és kedd kivételével naponta 10-16 óráig

2008. évi ünnepi nyitva tartás

2008. ÉVI ÜNNEPI NYITVA TARTÁS

Nemzeti ünnep, március 15. (szombat) nyitva
Húsvét, március 23-24. (vasárnap, hétfő) nyitva
Május 1. (csütörtök) nyitva
Pünkösd, május 11-12. (vasárnap, hétfő) nyitva
Nemzeti ünnep, Szent István napja, augusztus 20. (szerda) nyitva
Nemzeti ünnep, október 23. (csütörtök) nyitva
Mindenszentek, november 1. (szombat) zárva
Karácsony, december 23-24-25-26. (kedd, szerda, csütörtök, péntek) zárva
Újév, január 1. (csütörtök) zárva

A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága e-mail címei:

Titkárság: Schweighardt Ferencné – fmmuz@iif.hu

Dr. Fülöp Gyula igazgató – fulop.gyula@iif.hu

Elekes Szentágotai Enikő gazdasági igazgató – e.szentagotai.eniko@iif.hu

Szívósné Csorba Erzsébet rendszergazda – csorba.erzsebet@iif.hu

Krizsány Anna népművelő – krizsany.anna@iif.hu

HONLAPOK:

Intercisa Múzeum: www.museum.hu/dunaujvaros/intercisa

Szent István Király Múzeum: www.szikm.hu

Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület: www.tkme.hu

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ 1%-ÁNAK FELAJÁNLÁSA

Kérjük ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át!

Fejér Megyei Múzeumegyesület, adószám: 19091804-1-07

Pro Gorsio – Gorsium Barátok Köre “Gorsium” Alapítványa, adószám: 19092898-1-07

István Király Múzeum “Marosi Arnold” Alapítványa, adószám: 19095183-1-07