A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2012. évi CLII. törvény 30.§-a alapján a megyei múzeumok vidéki tagintézményei 2013. január 1-től a helyi önkormányzatok fenntartása alá kerülnek. A kiállított műtárgyak az állam tulajdonában vannak. A fenti törvény alapján a Csók István Emlékmúzeumot Cece Nagyközség Önkormányzata tartja fenn, ill. üzemelteti. A szakmai felügyeletet a Szent István Király Múzeum gyakorolja.

CSÓK ISTVÁN EMLÉKHÁZ

 

 

Cím:             Cece 7013, Arany János u. 1.

Telefon:     +36-70-634-6458 (Bakó Teréz)

E-mail:        csokistvanemlekhaz@gmail.com

 

Nyitva tartás:

November 1 – április 30.: szerda–szombat 10–18 óra, hétköznap előzetes bejelentkezés alapján

Május 1 – október 31.: szerda–vasárnap 10–18 óra, hétköznap előzetes bejelentkezés alapján

 

Jegyárak: (jegyek a helyszínen válthatók)

Belépő felnőtteknek                                                      500 HUF / fő

Csoportos belépő felnőtteknek (20 főtől)               300 HUF

Belépő diákoknak                                                          300 HUF / fő

Belépő nyugdíjasoknak                                                350 HUF / fő

 

 

Csók István, a 20. századi magyar festészet kiemelkedő jelentőségű mestere, 1865. február 13-án született a Cecével szomszédos Sáregresen. Szülőfalujához, amint az visszaemlékezéséből is kiderül, elsősorban a felhőtlenül boldog gyermekkori emlékek kötötték. Édesapja jómódú molnár volt, aki az 1880-as évek végén építtette családja számára azt a lakóházat, amelybe évtizedekkel később a művész hagyatéka került.

A tágas kertben álló kúriát 2013-ban újíttatta fel Cece Nagyközség Önkormányzata. Az emlékház újrarendezett állandó kiállítása a művész születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében nyílt meg 2016 januárjában.

A tárlaton szereplő műtárgyak többsége – festmények, bútorok és egyéb személyes tárgyak – 1962-ben, a festő lányának, Csók Júliának nagylelkű ajándékaként kerültek az emlékházba. A hagyaték mellett a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből is került ide néhány különleges műalkotás. A tárlat ízelítőt ad a derűs élet festőjének majd nyolc évtizedet felölelő, hatalmas életművéből. A bemutatásra kerülő archív fotók, dokumentumok és személyes tárgyak megidézik a nagyszerű embert és közkedvelt művészt.