FMMI-SzIKM Csók István Képtár (Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.)

Zsögödi Nagy Imre (1893–1976) festőművész kiállítása

Köszöntőt mond:
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere,
Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és
dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere

A kiállítást megnyitja:
Szabó András főmuzeológus,
a Nagy Imre-hagyaték kurátora

Megnyitó:
2010. november 6-án, szombaton délután 17 órakor
Megtekinthető:
2011. január 23-ig, hétfőn 13–18, keddtől vasárnapig 10–18 óráig

A „fénnyel festő” művésznek is nevezett Zsögödi Nagy Imre munkásságát bemutató tárlaton a csíkzsögödi festő hatvan alkotása látható. A Csíki Székely Múzeum gyűjteményéből válogatott anyag átfogóan láttatja a művész munkásságát.
Zsögödi Nagy Imre az első erdélyi festő volt, aki tanulmányai elvégzése után azokat a festészeti értékeket vitte haza, melyeket a Nagybányai iskola teremtett meg, az az iskola, melyre a modern magyar, huszadik századi festészet épült. Ő a Nagybányán felnőtt művészektől tanult, és miután a csíki táj és hangulat hasonlított a nagybányaihoz, számára természetes volt a tanultak otthoni alkalmazása.
Az ember, a víz és az erdő visszatérő motívumok Zsögödi Nagy Imrénél, akinek munkássága három korszakra bontható. Az ötvenes évekig – úgynevezett organikus korszaka idején – gazdálkodott és festett, az őt a mindennapokban körülvevő állatokat, embereket, hegyeket ábrázolta. 1950-ben politikai kényszerből Marosvásárhelyre került, ahol a szocialista realizmusnak egy nem teljesen tiszta vonulatát képviselte. Az évtized végére ismét felszabadultan festett, világosabb, színesebb képek kerültek ki keze alól.
A tárlat – az ötvenes évek kivételével – a kezdetektől egészen a haláláig végig kíséri munkásságát. A hatvan alkotás között ceruza- és tusrajz, fametszet, tempera- és olajkép is látható.