Székesfehérvár, Országzászló tér 3.

Film, képzőművészet, zene: esettanulmányok a nyolcvanas évek magyar filmjeinek köréből. Tanulmányi kiállítás.

 

Megnyitja: Müllner András irodalmár
2017. október 6-án, pénteken, 19 órakor
Kurátorok: Balázs Kata, Szabó Eszter Ágnes
Koordináció: Izinger Katalin

A kiállításra készült filmben megszólaló alkotók: Kistamás László, Koppány Gizella, Másik János, Matkócsik András, Monory-Mész András, Pázmándy Katalin, Szemző Tibor, Vető János, Zsótér László.
A film készítői: Balázs Kata, Borbély Ádám, Szabó Eszter Ágnes, Vizi Attila.
A kiállításon Méhes Lóránt, Vető János, Zsótér László alkotásai szerepelnek.
Standfotók (OSZK Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény): Jávor István, Lugosi Lugo László.

A kiállítás három, a nyolcvanas években készült film (Eszkimó asszony fázik, 1983, rendezte: Xantus János; Meteo, 1989, rendezte: Monory-Mész András; Az emberevő szerelme, 1984, rendezte: Cantu Mari, Pázmándy Katalin) egyes alkotóival forgatott interjúkon alapul. A megkérdezett művészek által elbeszélt, hol párhuzamosan haladó, egymást erősítő, máskor ellenpontozó narratívák megteremtik annak a lehetőségét, hogy feltáruljon a nyolcvanas évek filmművészetének az a perspektívája, amelyben a korszak zenei tendenciái és a kortárs képzőművészet metszéspontjai kirajzolódnak a film alkalmazott művészeti környezetében. A mozgóképes új érzékenység két alkotásával és a BBS égisze alatt született kollázs-szerűen építkező filmmel kapcsolatos vizsgálat a posztmodern hazai megjelenésével: a korszak magyar képzőművészete meghatározó tendenciáinak és az új hullámos zenének az összefüggésrendszerével foglalkozó szélesebb körű kutatás része.

Az installációs formában feldolgozott és kiállított interjúfilmhez dokumentációs anyagok kapcsolódnak: fotók, plakátok, lemezek, forgatókönyvek, valamint szerepelnek Méhes Lóránt a new wave emblematikus alkotásaiként számon tartott napszemüveg-sorozatának egyes darabjai. Látható a korszak undergroundjának ismert szereplőit ezek viselése közben ábrázoló négy, színezett fotókról készült print is.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a filmben megszólaló alkotóknak, a művek kölcsönadóinak és mindazoknak, akik tanácsaikkal segítették a kutatást és a gyűjtőmunkát.

A kiállítás megtekinthető: 2017. november 19-ig, szerdától vasárnapig 10–18 óráig
Helyszín: Székesfehérvár, Országzászló tér 3.

A program plakátja